Eskişehir SES'ten Sağlıkta Dönüşüm Programı'na tepki

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Yönetim Kurulu 'Aile Hekimliği Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere tepki gösterdi.

GÜNDEM 13.08.2021, 12:59 14.08.2021, 12:16
Eskişehir SES'ten Sağlıkta Dönüşüm Programı'na tepki

SES Eskişehir Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

"Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Aile Hekimliği Yönetmeliğinde önemli değişiklikler yaparak bir kez daha Sağlıkta Dönüşüm Programı adıyla uyguladıkları politikaların kofluğunu, çöktüğünü tescil etmiş oldu. 

Sağlık Bakanlığı tam da sağlık emekçileri bütün gücüyle salgınla mücadele ederken çalışanların taleplerini beklentilerini görmezden gelmeye haklarını budamaya devam etti. Yönetmelikle çok önemli hak kayıpları dayatıldı ve ne yazık ki Temmuz ayında yürürlüğe girmesinin ardından ağır sonuçları ortaya çıkmaya başlamıştır. ASM çalışanlarının gelirlerinde bu ay itibariyle %10'ları bulan ceza kesintileri yapılmıştır. Her şeyin zamlandığı memur maaş artışlarının konuşulduğu bu günlerde ASM çalışanlarının gelirlerinin azalması utanç vericidir. Bu haksızlıktır, fırsatçılıktır, hukuksuzluktur ve bu nedenlerle de kabul edilmezdir. 

Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı işçilik noktasına getirilmiş, bizlerin çalışma biçimleri adeta kölelik sistemine taşınmıştır. Aynı zamanda başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmelerinin feshedileceği yönetmelikte yer almıştır. Aile hekimliği uygulamasında zaten sorunlu olan iş güvencesi bu yönetmelikle sona ermiştir. Böyle bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir! 

Yeni yönetmelik ile sözleşme yenilme ve fesih yetkisi İl Sağlık Müdürlüklerine verilmiş olup zaten iller arasında var olan uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmıştır. Açığa alma, sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler, tüm hukuk kuralları çiğnenerek verilmiştir. İş barışını bozan fiillerden, yapboz tahtası gibi sürekli değişikliklerden vazgeçilmelidir. Hukuk çerçevesinde güvenceli çalışmanın çalışma hak ve ilkelerinin uluslararası normlara ve standartlara dayanan bir yasa çıkarılmadan sistemin yürütülebilir olması imkânsızdır. 

Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının iş yükünü azaltarak, angarya çalışmaya son verilmelidir. Yeni yönetmeliğin neresinden tutarsak kopuyor. Örneğin; entegre aile hekimliği çalışanlarının en temel insani hakkı olan sağlık iznine göz dikmişlerdir. Yani “çalışan hasta da olsa kanser de olsa, kaza da geçirse, raporlu da olsa 5 nöbet tutamazsa sözleşmesi fesih edilir” denilmektedir. Bu durum insan olduğumuz gerçeğini unutmuş bir zihniyetin koruyucu sağlık hizmetlerine yaklaşımına dair ipuçları da vermektedir aslında. 

Oysa; Aile hekimliği çalışanları yaptıkları özverili çalışmaya salgında da devam etmişler, Covid-19 aşılamasının büyük bir çoğunluğu ASM’lerde uygulamışlardır. Ayrıca Phizer/Biontec aşıları da aile sağlığı merkezlerinde yapılmaya başlanmış birçok uygulama zorluğuna rağmen günde 600 bin kişinin üzerinde aşılama yapılmıştır. 

Ancak aile hekimliği çalışanları 10 yıldır %60 gelir erimesi yaşarken, özlük haklarını kaybederken bütün itirazlara, başvurulara rağmen düzenleme yapılmadığında aylık 1000-1500 TL arası gelir kaybı olacağı ortaya çıkmıştır. 

Aile sağlığı çalışanı açığı tüm ülkede %15 oranında devam ederken, hasta sorumluluğu yokken, teknik ve eğitim alt yapısı olmadan bu kadar büyük bir iş yükünün pandemi döneminde pozitif performans algısıyla negatif olarak verilmesini kabul etmiyoruz. 

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme yönetmeliği bir an önce geri çekilmelidir. Halkın sağlık sorunlarını önceleyen sağlık emekçilerinin özlük haklarını büyüten kadrolu güvenceli çalışma esasına dayalı bir sağlık sistemi kurulmalı,yönetmelik ise ivedi olarak sağlık emek ve meslek örgütlerinin de görüşü alınarak yeniden düzenlenmelidir. 

Sorunlar büyümüş artık bir çığ gibi üzerimize gelmiştir. Ülkemizde birinci basamaktaki yükler o kadar ağırlaşmıştır ki, gelir kayıpları,artan şiddet, mobbing, keyfi yönetim, her türlü angarya sağlık emekçilerini dayanamaz noktaya getirmiştir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin geldiği durum nedeniyle ülkemizin her yerinde sorunların çözülmesi hak kayıplarının giderilmesi amacıyla eylem, etkinlikler düzenlenmesi ve iş bırakmaya varan uyarılar yapılması gündeme gelmiştir. Gelişmeleri an be an izleyen SES Genel Merkezimiz üyelerimizin talebiyle iş bırakma kararını desteklemektedir. Genel Merkezimiz; “Sorunlarımızın sıcaklığının artması, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu sağlık hizmetlerinin bu yönetim yapısı ve yönetim anlayışı ile bitirilme noktasına gelinmesi nedeni ile birinci basamakta çalışan üyemiz aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımız iş bırakma kararı alınmasını ve alanımızda örgütlü AHEF, AHESEN, Birinci Basamak Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş ve TAHUD tarafından alınmış olan iş bırakma kararının desteklenmesini uygun görmüşlerdir. Bu nedenle genel merkez olarak tabandan gelen bu talep karşısında 16 Ağustos'ta iş bırakma kararını destekliyor ve örgütlü olduğumuz tüm birimlerde iş bırakma kararı aldığımızı ilan ediyoruz. İş bırakma kararımız yalnızca ek ödeme yönetmeliğine karşı alınan bir karar olmayıp, birinci basamak sağlık hizmetlerinin yeniden organizasyonu, birinci basamak sağlık hizmeti üreten sağlık emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarının yeniden düzenlenmesi, birinci basamağa ayrılan sağlık bütçesinin artırılması için hükümete bir uyarı mesajıdır.

'16 Ağustos'ta örgütlü olduğumuz her ASM'de iş bırakılması, bu hafta boyunca 20 Ağustos tarihine kadar bir hafta sürecek etkinlikte şube/temsilciliklerimiz; illerindeki tüm milletvekillerine, mecliste grubu bulunan ve bulunmayan tüm siyasi partilere genel merkez tarafından hazırlanacak taleplerimizi içeren mektupları randevu alarak ziyaret edip teslim edeceklerdir' diyerek tutumunu net bir şekilde ortaya koymuştur. 

Buradan öncelikle alanda örgütlü tüm sendikalara derneklere ve meslek örgütlerine iş birliğini büyütmek birlikte mücadele etmek için çalışanların yanında olmaya davet ediyoruz. 

SES tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin gerçek sendikası olduğu gibi ayrımsız birinci basamak çalışanlarının da gerçek ve güvenilir sendikasıdır. Hak kayıplarına karşı çekinmeden eğilmeden bükülmeden mücadeleyi bir görev bilir.Bu inançla iş bırakma kararını destekleyecektir. 

Acil taleplerimiz olan yönetmeliğin derhal geri çekilmesi hak kayıplarının giderilmesinin yanında; 

1-ASM sözleşmelerinin genel işlem koşullarına sahip olması ve hekimlerin ödevler gücü karşısında zayıf durumda olmasından kaynaklanan sözleşme koşullarındaki dengesizliği ortadan kaldırmak İçin sözleşmeleri de toplu sözleşmeye dahil edilmesini 

2-Nüfusa ve performansa dayalı sağlık hizmeti yerine bölge tabanlı hizmet sunumu yapılmasını 

3-ASM ve TSM’lerdeki görev tanımı belirsizliği ortadan kaldırılmalıdır. Çalışan sayısının artırılmalı ve kadrolu istihdam yaratılmalıdır. 

4-Geçici görevlendirme adaletsizlikleri, mobbing, kayırmacılık yandaşlık liyakatsiz yönetim anlayışına son verilmelidir.Tüm birinci basamak sağlık emekçilerini insanca yaşayacak bir ücret kadrolu güvenceli bir çalışma sağlanmalıdır. 

5-Tüm ASM çalışanları kadroya alınmalıdır. 

6-ASM binalarının iyileştirilmesi ve standart bir yapıya kavuşturulmasını bunun kamusal olarak finanse edilmesi sağlanmalıdır. 

7-ASM de çalışan emekçilerin senelik, hastalık ve sendika izinlerinin kullanımında izni kullanan kişinin kendi yerine birini bulma şartı kaldırılmalı ve hiçbir ücret kesintisi yapılmamalıdır. 

8-Mobil hizmetlerin nitelikli sunulması için araç, gereç ve uygun mekan tahsis edilmeli, binaların fiziki yetersizlikleri bakanlık tarafından giderilmeli, çalışanlar İçin dinlenme alanları sağlanmalıdır. 

9-ASM çalışanlarına eş ve çocuk yardımı yapılmalıdır. 

10-Aile hekimi ve aile sağlığı çalışan emekçilerinin (kadın) gebelik ve emzirme izinleri 4/B ve diğer kadrolarda yer alanlar için 4/A’ya tabi sağlık emekçileri için yapılan düzenlemeye eşitlenmelidir. 

Tüm bunlar olması, yapılması gereken ve yapılabilecek temel ve gerekli talepleridir. 

Tüm halkımızın sağlık emekçilerinin yanında olacağını düşünüyoruz. Halktan ve çalışandan yana, herkese, eşit, nitelikli, bilimsel, kamucu, halkçı bir sağlık sistemi için mücadeleye çağıyoruz. 16 Ağustos'ta Aile Hekiminizi ve Aile Sağlığı Çalışanınızı destekleyin diyoruz." 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@