ESMİAD'dan çarpıcı açıklama: İşte iş kazalarında bilanço!

Eskişehir Müteşebbis İşadamları Derneği (ESMİAD) Genel Sekreteri Yaşar Kıyak, son yıllarda artan iş kazalarına dikkat çekti, 2021 verilerini paylaştı.

GÜNDEM 04.02.2022, 10:57
ESMİAD'dan çarpıcı açıklama: İşte iş kazalarında bilanço!

Geçen yılın iş kazası verilerini detaylarıyla paylaşarak uyarılarda bululan Eskişehir Müteşebbis İşadamları Derneği (ESMİAD) Genel Sekreteri Yaşar Kıyak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

İŞ KAZALARINDA İKİ ÖNEMLİ SEBEP

"İş kazaları çalışan herkesin gündeminden düşmüyor artık, bunlara önlem almak her ne kadar firmaların ve iş güvenliği yetkililerinin elinde olsa da çalışanların da bilinçli olarak en doğru şekilde kullanıma özen göstermeleri gereklidir. İş kazalarının en önemli sebeplerinin başında şu 2 cümle gelmektedir: Bana bir şey olmaz ve hemen yaparım. Ekipmanı donanmak belki 1-2 dk zaman alacaktır ama hayatta tutacağı da unutulmamalıdır.

SEKTÖRLERE GÖRE KAZA ORANLARI

2021 yılı içerisinde farklı sektörlerden farklı şekillerde tam 2170 çalışan iş kazası nedeniyle hayatını kaybetmiştir.  Bu canların yaklaşık yüzde 86'sı ücretli çalışan iken, yaklaşık 14 kendi nam ve hesabına çalışan esnaf veya çiftçilerden oluşmaktadır. İş kollarına göre ise en yüksek payı yüzde 16 ile ticaret, büro, eğitim, sinema ve yüzde 16 ile inşaat, yol grubu alırken devamında yüzde 15 ile tarım ve orman takip etmektedir. İş kazalarının nedenlerine bakılacak olur ise yüzde 29 ile Covid-19 ilk sırayı alırken, trafik, servis kazası yüzde 16, ezilme, göçük yüzde 14, yüksekten düşme yüzde 12 olarak devam etmektedir. 

SAĞLIKLI BİR ÖMÜR İÇİN DİKKAT

Bu ölümlü kazaların yüzde 92'si erkek iken yüzde 8'i kadın çalışandır. Ve yaklaşık yüzde 4’lük kısmını mülteciler oluştururken bu kısmın da yüzde 45'ini Suriyeli mülteciler oluşturmaktadır. Toplam hayatını kaybedenlerin sayısı 2170 ike bunu yüzde 19'u Eskişehir olup, Eskişehir toplamdaki payı yüzde 1 bile değildir. Yaş grupları olarak bakıldığında ise 18 yaş altı 62 çocuğun yaşamını yitirdiği görünmektedir. Bizler de ailemizle sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmek istiyorsak iş güvenliği kurallarına uymalı, ekipmanlarımızı tam ve doğru şekilde takmalıyız."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@