Hanifi Şimşek: Sevinç Mahallesi'ndeki kömür çıkarılsın!

Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkan Vekili Hanifi Şimşek, Kanal 26 ekranlarında çarpıcı açıklamalarda bulundu...

GÜNDEM 05.04.2022, 13:29 06.04.2022, 17:34
Hanifi Şimşek: Sevinç Mahallesi'ndeki kömür çıkarılsın!

Kanal 26 ekranlarında Sağlı Sollu Haber Genel Yayın Yönetmeni Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan TÜMMER Başkan Vekili Hanifi Şimşek, Sevinç Mahallesinde açılması planlanan kömür ocağı projesinden altının ayrıştırılması evresinde kullanılan siyanüre, maden işletmecilerinin yaşadığı sorunlardan TÜMMER’in yapısına kadar pek çok konuda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

‘MADENCİLİK SİYASET ÜSTÜDÜR’

Siyanür meselesi en son, özellikle Murat Dağı’nda kurulmak istenen altın maden ocağı projesiyle birlikte gündeme gelmişti. “Siyanürün suya karışması gibi bir şey asla olamaz” diyen TÜMMER Başkan Vekili Hanifi Şimşek, “şimdi bakın, 5 parmağın beşi, 5 kardeşin beşi elbette bir olmaz. Bu işi iyi yapan firmalar yüksek teknoloji kullanıyorlar ve altının ayrıştırılması sırasında kullanılan siyanür, zarar vermeyecek şekilde bertaraf ediliyor. Altın madenlerini işletip ekonomiye kazandırdığımız zaman birileri rahatsız oluyor. Bakın madencilik, siyaset üstü bir konudur ve memleket meselesidir. Devletimizin ekonomik olarak gelişmesi noktasında kilit unsurlardan birisi ve belki de en önemlisidir” ifadelerini kullandı.

‘ALMANYA KAPATTIĞI KÖMÜR MADEN OCAKLARINI AÇMAYA HAZIRLANIYOR’

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine bağlı Sevinç Mahallesi’nde kurulması planlanan kömür ocağına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Hanifi Şimşek, “Sevinç mahallesindeki kömür bence çıkarılmalı. Ama vatandaşlara iyi anlatılmalı. O kömür ocağı açıldığında mahalleye, Eskişehir’e ve Türkiye’ye katkısı ne olacak? İşte bu sorunun cevabı halka en iyi şekilde aktarılmalı. Bakın size önemli bir bilgi vermek istiyorum. Dünyayı etkisi altına alan enerji krizi nedeniyle, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle, Almanya kapattığı kömür maden ocaklarını açmaya hazırlanıyor. Çünkü enerji olmadan olmaz, hayat durur. O nedenle Türkiye de, Batı ülkelerinin yaptığı gibi madenlerini işletmelidir” diye konuştu.

‘VATANDAŞIMIZI YANILTMAYA ÇALIŞANLARA FIRSAT VERMEYELİM’

Bir alanda madencilik faaliyet yapılmadan önce devletin vatandaşlara hızlı ve en doğru bilgilendirmeyi yapması gerektiğinin altını çizen Şimşek, “Bakın şunu da ifade edeyim burada, bir madenin getirisi götürüsünden fazlaysa işletilmelidir, biz bunu savunuyoruz. Zaten devletimiz de bu hususta oldukça hassas, gerekli incelemeyi yapıyor, fizibilitesini hazırlıyor. Tabii bir maden çıkarılacağı vakit, halka bunun çok iyi anlatılması gerekiyor. Çünkü bizim vatandaşımızın, şükür ki çevre hassasiyeti oldukça yüksek. Bu nedenle şanslıyız. Ama bazıları, farklı amaçlar için halkımızın çevre hassasiyetini kullanmak suretiyle onların galeyana gelmesine yol açıyorlar. Yanlış bilgi veriyorlar, vatandaşlarımızı yanıltıyorlar. O nedenle bazen tatsız olaylar da yaşanıyor. En son Sevinç Mahallesi’ndeki ÇED bilgilendirme toplantısında yaşandığı gibi. O nedenle devletimizin, vatandaşlarımıza en doğru bilgiyi en hızlı biçimde vermesi gerekiyor ki vatandaşlarımızı yanıltmaya çalışan art niyetli kişilerin ya da yapılanmaların önüne geçilebilsin” dedi.

Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkan Vekili Hanifi Şimşek, TÜMMER’in yapısına ve çalışmalarına ilişkin de bilgi verdi. Şimşek, şunları söyledi:

‘ZAMAN ZAMAN GECEMİZİ GÜNDÜZÜMÜZÜ TBMM’DE GEÇİRİYORUZ’

“TÜMMER bakanlar kurulu kararıyla kurulan bir birliktir. TÜMMER çatısı altında 19 tane dernek vardır. Tabii derneklerimizin dışında 17 tane de iyi teşkilatlanmış sivil toplum kuruluşlarımız var. Aynı zamanda Ege İhracatçılar Birliği ve İstanbul Maden İhracatçılar Birliği ile beraberdir. Sayamadığım pek çok kuruluşla da ciddi bağımız var. Şimdi biz neden beraberiz, neden aynı yolda yürüyoruz, neden sinerjimiz her geçen gün artıyor? Çünkü maden kanunları olsun, teknoloji olsun, pek çok konuda ortak hareket etmemiz, daha güçlü olmamız gerekiyor. Mesela bizler zaman zaman gecemizi gündüzümüzü TBMM’de geçiriyoruz. Çünkü kanunlar yapılırken ülkemizin lehine olabilecek her konuda fikrimizi söylemek durumundayız. Mesela biz madenciler olarak pek çok kuruluştan izin almak durumundayız. Bu durum, süreci oldukça uzatıyor, karışıklığa neden oluyor. Ancak hedefimizde bu süreci daha kısa tutup daha verimli hale getirmek, karışıklığı azaltmak ve ülke menfaatleri için daha çabuk yatırıma başlamak var.”

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@