Kabukcuoğlu: Ülkenizi savunuyorsanız sizden güçlüsü olamaz

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, 1 Eylül Seyitgazi’nin Kurtuluşu ve Seyyid Battal Gazi’yi Anma Etkinlikleri Programı’nda konuşma yaptı.

GÜNDEM 01.09.2022, 18:22
Kabukcuoğlu: Ülkenizi savunuyorsanız sizden güçlüsü olamaz

Arslan Kabukcuoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

Seyitgazi Kurtuluş Savaşı'nda önemli düşman saldırısına uğramış bir ilçemizdir. Kurtuluş Savaşı'nın Seyitgazi topraklarına düşen payı, Eskişehir-Kütahya savaşlarındadır. Birinci ve İkinci İnönü savaşlarından sonra Yunan askerleri 200 kilometrelik cephe boyunca saldırılara başladı. Düşman Kuvvetleri 194.000, Türk askerleri 116.000 civarındadır. Ancak memleket savunmasında “gücümüz azdı" diye mazeret olamaz. Memleketinizi, ülkenizi savunuyorsanız sizden güçlüsü olamaz. 15.07.1921 tarihinde düşman kuvvetleri saldırıya geçti. Seyitgazi-Kırka-Döğer hattının komutanı Albay Halit Bey’di. Bu hattın savaştaki önemi, düşmanın Seyitgazi’yi ele geçirdikten sonra Ankara yoluna ulaşıp Türk askerini arkadan kuşatarak ordumuzu imha etmeyi amaçlıyorlardı. 

Bu cephedeki düşman güçleri bizim askerlerimizin 8 mislinden daha fazlaydı. Savaş anlatılırken bir hattan bahsediliyor; bu hat civarında kalan tüm köyler savaşa sahnedir. İkiçeşme, Akın, İkipınar, Avdan, Ayvalı, Dutluca savaşın sahne aldığı Seyitgazi’nin bazı köyleridir. Zaman zaman toplar da Savaşa iştirak etti. Binlerce askerimiz Şehit oldu, sivil halktan on binlercesi etkilendi. Birliklerimiz zorda kaldılar. 17.07.1921 tarihinde büyük Atatürk imha olma tehlikesine karşı askerlerimizi Sakarya Irmağının doğusuna çekilme emri verdi. 

Büyük Atatürk savaşın felsefesini kısaca şöyle çizdi: “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh tüm vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça Vatan terk olunamaz.” 

Hepimizin bildiği gibi 23 Ağustos 1921'de Sakarya Meydan Muharebesi yapıldı. Düşman Sakarya'nın batısından da atıldı. Bu savaşta TBMM Atatürk'e gazilik ve mareşallik ünvanını verdi 26 Ağustos 1922'de başlayan Dumlupınar Meydan Muharebesi ile Yunan bu topraklardan atıldı. Ege’de denize döküldü. 

Seyitgazi ve çevresinde yapılan savunmalarla düşman Ankara yoluna ulaşamadı, ordumuzu imha edemedi. Allah bu savunmayı sağlayanlardan razı olsun. 

1 Eylül 1922'de Seyitgazi’nin kurtuluşunun 100. yılı ve Anadolu’yu Sultan Alparslan’dan önce bizlere açan Seyyid Battal Gazi'yi anma günümüz kutlu olsun. Son günlerde 3-5 müptezel tutturmuş şehirlerin kurtuluşu kutlanılmamalıymış. Her karışı şehit kanıyla sulanan bu topraklar her türlü kutlamaya layıktır. Bizler geçmişimizi unutmayacağız. Şehitlerimiz büyük fedakarlıkla canlarını vererek bize bu vatanı armağan etti. Birlik ve beraberlik içinde çok çalışacağız, gelişmiş denen ülkelerde ne varsa ülkemizi de o seviyeye getirip çocuklarımıza teslim edeceğiz." 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@