Yeni yönetmelikle satıcıların sorumluluğu artacak

TÜKDES Genel Merkez Tüketici Adaleti Komisyonu Başkanı Hayri Eryılmaz, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği değerlendirdi.

GÜNDEM 23.08.2022, 14:27
Yeni yönetmelikle satıcıların sorumluluğu artacak

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Tüketici Adaleti Komisyonu Başkanı Av. Hayri Eryılmaz konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

Son yıllarda tüketicilerimiz, internetin hayatımızın içine tamamen dahil olmasıyla birlikte yapacağı alışverişlerde, internet üzerindeki çeşitli platformları tercih etmektedir. Özellikle mesafeli sözleşmeler daha çok bu platformlardan yapıldığı için, Ticaret Bakanlığı tarafından, “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile aracı hizmet sağlayıcılarla ilgili bir dizi değişiklikler yapıldı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Kesintisiz hizmet zorunluluğu 

Değişiklikle, satıcı/sağlayıcı adına işlem yapan aracı hizmet sağlayıcılara, aracılık ettikleri mesafeli sözleşmelere ilişkin bazı yükümlülükler getirildi. Buna göre, tüketicilerin talep ve bildirimlerini iletebilmelerine ve takip edebilmelerine elverişli bir sistemi kurulacak ve bu sistem kesintisiz açık tutulacak. 

Sorumlulukları arttı 

Özellikle tüketicilerimizin, mesafeli sözleşmelerde bir takım firmaların, tüketici haklarına riayet etmemesinden yana mağduriyetleri oluşuyordu. Düzenlemeyle birlikte aracı hizmet sağlayıcısı, ön bilgilendirmenin yapılmasından, teyidinden ve ispatından, belirli hallerde bu bilgilerin doğruluğundan, bu bilgilerin ürüne ilişkin platformda yer alan reklamları ile uyumlu olmasından, gerçekleşen işlemlere ilişkin kayıtların tutulması ve saklanmasından, satıcı veya sağlayıcı adına bedel tahsil etmeleri halinde teslim veya ifa ile cayma hakkına ilişkin yükümlülüklerden sorumlu tutulacak. 

3 gün içinde bildirim zorunluluğu 

Yönetmeliğin 16. Maddesinin 4. Fıkrasındaki değişikliğe göre Sipariş konusu mal ya da hizmet ediminin yerine getirilmesinin imkansızlaştığı hallerde satıcı veya sağlayıcının ve satıcı veya sağlayıcı adına bedel tahsil etmesi halinde aracı hizmet sağlayıcının bu durumu öğrendiği tarihten itibaren üç gün içinde tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmesi ve varsa teslimat masrafları da dâhil olmak üzere tahsil edilen tüm ödemeleri bildirim tarihinden itibaren en geç on dört gün içinde iade etmesi zorunludur. Malın stokta bulunmaması durumu, mal ediminin yerine getirilmesinin imkânsızlaşması olarak kabul edilmez.” 

Değişiklikle birlikte satıcı ve sağlayıcıların,ürünlerini satışa sunarken daha dikkatli olması ve beklenmeyen durumlarda tüketiciyi yasal süresinde bilgilendirmesi amaçlanıyor. Yine para iadelerinin de mağduriyete yol açmayacak şekilde tüketiciye iadesi düzenleniyor. 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@