10.05.2021, 11:32

Kırım lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu (Mustafa Cemilev) 13 Kasım 1943 tarihinde Kırım’da doğdu. Henüz altı aylıkken ailesi ile birlikte 18 Mayıs 1944 tarihinde diğer bütün Kırım Tatarlarıyla birlikte sürgün edildi. Özbekistan’da 1961 yılında arkadaşlarıyla beraber “Kırım Tatar Milli Gençlik Teşkilatı”nı kurdu. Bu tarihten sonra Kırım Tatarlarının vatan Kırım’a dönüşü için Kremline karşı insan hakları mücadelesini başlattı. Bu mücadelesi onun 7 defa mahkûm edilmesine, toplamda da 15 yıl hapis yatmasına ve çalışma kamplarında yaşamasına sebep olmuştur. 1974 yılındaki üçüncü mahkemesinde 1 yıl süreyle Sibirya’da ağır şartlı çalışma kampında sürgün cezasına çarptırıldı. Cezasının bitimine üç gün kala hakkında yeni bir dava açıldı. Bunun üzerine açlık grevine başladı ve bunu 303 gün sürdürdü. Bu çabaları Kırımoğlu’nun adı ve Kırım Tatarlarının vatanlarında yaşamak istemesi konusu Türk ve Dünya kamuoyu tarafından duyuldu. 1986 yılında Rusya Devlet Başkanı Gorbaçov ve ABD devlet Başkanı Reagan Reykjavik şehrinde bir zirve toplantısı yaptılar. Bu toplantıda alınan karar gereği, aralarında Mustafa A. Kırımoğlu’nun da olduğu 5 ünlü insan hakları savunucusu Rusya tarafından şartlı olarak serbest bırakıldı.

Kırımoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Şeref Madalyası ile - 15 Nisan 2014

KIRIMOĞLU MÜCADELEYİ BIRAKMADI

Arkadaşlarıyla birlikte 1987 yılının temmuz ayında Moskova’nın meşhur Kızıl Meydanında Sovyet tarihinde o güne kadar görülmemiş Kırım Tatar gösterilerini düzenledi. Bu iş Rus haber alma teşkilatına duyurulmadan, onların böyle bir şeyin olabileceğini akıllarından geçirmeden çok sayıda Kırım Tatarının orada toplanıp gösteri yapması hür Dünya’da büyük yankı yaratmıştı. Böylece Kırım Tatarlarına vatan Kırım yolu açılmış oldu. 1989 yılından itibaren Özbekistan ve Krasnodar bölgesinde yaşayan halkımız Kırım’a göç etmeye başlamıştır. 1991 yılında da Kırım Tatarlarını temsil etmeye en yetkili organ olan Kırım Tatar Milli Meclisini kurmuş, kendisi de başkan seçilmiştir. Bundan sonra 34 yıl süreyle halkımız vatan hasretini dindirip, ev-iş-eğitim düzenini kurmakla uğraştı. Tam bir noktaya gelmişken Ruslar tekrar Kırım’ı işgal ettiler. Liderimiz ve Meclisimizin ileri gelenlerini Kırım’a sokmadılar. Mustafa A. Kırımoğlu gerekli gördüğü makam ve kişilerle görüşmeler yaparak mücadeleyi sürdürmektedir. Çeşitli toplantılarda, televizyon programlarında ve diğer basın organlarında şikâyet istek ve çözümlerini anlatmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda Ukrayna meclisinde milletvekilidir.

Hasan Kırımer ile Kırım lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu (21 Mayıs 2016, İstanbul)

Aşağıda, Mustafa A.  Kırımoğlu’nun bir televizyon programında anlattıklarının satır başlarını bulacaksınız:

- “Dünya devletleri Kırım, Donbas, Lugans gibi konularda bilgileri Rusya’dan almaktadır. Tek taraflı, yanıltıcı ve propaganda kokan haberler servis ediliyor.”

-  “Şu anda elimizde gerçekleştirmek için uğraştığımız bazı projeler var. Bunlar Ukrayna ile ilgilidir: Ukrayna anayasasında ‘Kırım Tatarlarının kökeni Kırımdır’ sözünün yer alması, Kırım Tatarlarının Ukrayna içerisindeki statükosunun belirlenmesi, İşgal sonrası Kırım’da Muhtar Cumhuriyeti statüsünün belirlenmesi.”

-  “Ukrayna parlamentosunda Rus asıllı 30 milletvekili var. Bazı kanunların çıkması engellenebiliyor.”

- “1118 adet köy, kasaba ve şehir gibi yerleşim birimlerinin Ruslaştırılan isimlerinin eski haline dönüştürülmesi gereklidir.”

- “Kırım Tatarlarına her alanda en büyük desteği Türkiye vermektedir.”

- “Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında imzalanan anlaşmalar yakında uygulamaya başlanacaktır.”

- “Türkiye sayesinde Meclis ofisi ve bazı lojmanları satın aldık.”

- “Şimdi savaşın olduğu yerde Rus’lar Donbas ve Lugans cumhuriyetlerini kurmayı planlıyorlar.”

- “Rusları Kırım’dan çıkarmak için dünya çapında bir Kırım platformu kurmaya çalışıyoruz. Dünya devletlerini Kırım’a getirmeyi düşünüyoruz.”

- “Platform projesini engellemek için devletleri tehdit ediyorlar, şantaj yapıyorlar.

- “Bunu aşmak için cumhurbaşkanı, başbakan gibi en üst düzey seviyedeki yetkilileri davet ediyoruz. Bu platform toplantısı Ukrayna Devletinin 30. Kuruluş yıldönümü olan 23 Ağustos tarihinde davet edilen 119 ülkenin katılımıyla yapılacaktır.”

- “Rusya’nın ekonomik gücü İtalya’nın yarısı kadar olup ABD’nin 1/13’ ü kadardır.”

18 Mayıs 2013, Sürgünü Anma Töreninde Mustafa A. Kırımoğlu’nun halka hitabı (Foto: Hasan Kırımer)

- “Ruslar açlık grevlerine prim vermiyor, umursamıyor. Ben de hapishanedeyken 303 gün süren bir açlık grevi yapmıştım. Sonradan vazgeçtim. Ben hastaneye gittiğim anda annem beni ziyarete geliyor. Omsk şehri hapishanesindeki görevli anneme ziyaret yasak diyeceğine, burada yok diyor. Annem üzüntüyle Moskova’ya gidiyor, orada Andrey Saharov ile görüşüyor. Benim ölüm haberimi dünyaya duyuruyorlar, İngiltere’deki TİMES dergisi yayınlıyor. Türkiye’de gıyabımda cenaze namazları kılınıyor. Bir görevlinin hatası ortalığı karıştırmaya yetiyor. Birkaç ay sonra mahkemem oldu, o esnada Saharov ile görüşebildim.”

- “Rus işgalinden sonra Kırım’da yapılması gerekli işlerden bazıları şöyledir: Rus’lar getirdikleri silahlarla Kırım’ı kirlettiler. Üsler, stratejik yollar yapıldı, roketler getirdiler. Bunların temizlenmesi lazım. Su bulmak için çok sayıda sondaj yapıldı, topraklar tuzlandı, bu konu üzerinde çalışılması lazım.”

- “Son olarak Kırım Muhtar Cumhuriyetini kurmak için dostlara ihtiyaç var.”


Kaynak: Hollanda Ülkü Ocakları Organizasyonu, Mustafa A. Kırımoğlu’nun çevrimiçi konuşması, Nisan 2021.


saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@