banner194

Eskişehir'in sempozyumu başladı! Ataç'tan açıklama...

Tepebaşı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 15’incisi düzenlenen görkemli açılış töreni ile başladı.

KÜLTÜR SANAT 06.09.2022, 15:12
Eskişehir'in sempozyumu başladı! Ataç'tan açıklama...

Tepebaşı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve birçok etkinliği bünyesinde barındıran Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 15’incisi düzenlenen açılış töreni ile başladı. Açılışta konuşan Başkan Ahmet Ataç, “Eskişehir’in sanat ile anılan, sanat yapılan, sanatçıya sahip çıkılan bir şehir olmasında da Tepebaşı Belediyesi olarak büyük katkılarımız olduğuna inanıyorum” dedi.

Tepebaşı Belediyesi tarafından konsepti ve çeşitliliğiyle dünyada sadece Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 15’incisi muhteşem bir açılış töreni ile başladı.

Eti Eski Fabrika alanında düzenlenen açılış törenine Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra TBMM Başkanvekili ve CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, CHP Grup Başkan Vekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel, Demokrat Parti Eskişehir İl Başkanı Hüseyin Özcan, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, İYİ Parti Tepebaşı İlçe Başkanı İsmail Türk, Tepebaşı Belediye Meclis üyeleri, sanatçılar  ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu yılki sempozyum aramızdan ayrılan Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş ve Endel Şirketler Grubu Yapı Malzemeleri Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Y. Özaydemir’e adandı.

Endel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir “15’inci defa kapsamlı ve uluslararası bir faaliyeti Türkiye’de sürdürebilmek hiç de kolay değildir. Büyük başarı. Pişmiş kilden eserler ile Tepebaşı’nı donattığı ve zenginleştirdiği için de Ahmet Ataç’a teşekkür etmek istiyorum. Sanayi ile kent ve sanat arasında ciddi bir ilişkiye de şahit olmaktayız. Büyükşehir Belediyemizin de katkıları ile kentimiz gerçekten bir sanat ve kültür kenti haline bürünmüştür. Burada, Tepebaşı’nda bambaşka bir kent doğmuş oldu. Bu yıl Melih kardeşimiz ve oğlum Barış Yalçın Özaydemir’i anmak lütfunda bulunan yönetime de ahde vefalarından dolayı kalbi teşekkürlerimi sunmak isterim” dedi.

Sempozyum sanatçılarından Massimo Pistone ise konuşmasında, “Hayatta bir şeyleri yapabilmek için hepimiz teknikler öğreniriz ancak kendimize has yolumuzu bulmak ve ruhumuzu ifade edebilmek için bu çok önemli. Yazı yazmayı öğrendiğimizde olduğu gibi herkesin el yazısı kendine özgüdür. Sanat bize bu arayışta yardımcı olur. Bu sempozyum da bunun önemli bir örneği. Birbirinden farklı bir sürü insan ve her birinin kendine özgü sanatsal ifadeleri var. Sayın Ahmet Ataç sanatçıları belirleyip Eskişehir’e davet ederken, bunun farkındaydı. Farklı kültürler tek bir insanlığı paylaşıyor” sözlerini kullandı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de “1999 yılında sevgili kardeşim Ahmet Ataç’ın beraberliğinde siyasete atıldığımız zaman Eskişehir’in kaderini değiştirme isteğimiz vardı, planlarımız da öyleydi. İlk ele aldığımız bölge de burası, fabrikalar bölgesiydi. Ancak burada bir hakkı teslim edelim, Türkiye’de 1950’li yıllarda ilk Marsilya kiremitlerinin yapıldığı yer Eskişehir’dir. Eskişehir pek çok konuda ilklerin şehri olmuştur. Marsilya kiremidinin de Türkiye’de ileri bir teknoloji ile üretilen ilk şehir olması bizim için önem taşıyordu. Savaş Özaydemir’in fabrikasını ve bu bölgeyi OSB’ye taşımamış olsaydık, şimdi burada bu toplantıyı yapamayacaktık. Bu sempozyum da sadece sempozyum değil, seramiğin bir çeşidi olarak düşündüğümüz yeni tekniklerin, güzel sanatlar haline getirilmesinde Eskişehir’de ve dünyada öncünün Sevgili Ahmet Ataç olduğunu söylemeliyim ve teşekkür etmeliyim kendisine. Son derece mutluyum, Ahmet’i kutluyorum. Kendi bölgesinde her yaptığı yeniliğin yanında, bu yeniliği süsleyen, daha fazla güzellik katan bir sanat dalı da ortaya çıktı. Eskişehir’de yaşayan, gelip geçenlere örnek olacak, uluslararası büyük bir yeniliktir” dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise “Çok ciddi sıkıntılar geçirdik ama direncimizi kaybetmeden bu yıllara kadar geldik. Pişmiş toprak Tepebaşı’nın özelliğidir, ilk kiremidin 1926’da Tepebaşı’nda yapılması bir milattır. O dönemde ve sonrasında kurulan fabrikalar ile Eskişehir ekonomisine itici bir güç olmuştur. Sempozyum kapsamında bugüne kadar ortaya çıkan 200’e yakın eser, Eskişehir’imizin sanat envanterine katıldı ve kentimize de eşsiz bir güzellik katıyor. Şehrimiz bu eserler ile adeta bir açık hava müzesine, belediye hizmet binamız ise sanat galerisine dönmüş durumda. Eskişehir’in sanat ile anılan, sanat yapılan, sanatçıya sahip çıkılan bir şehir olmasında da Tepebaşı Belediyesi olarak büyük katkılarımız olduğuna inanıyorum. Halkımız burayı ziyaret ederek sanat ya da sanat eseri bir yana, bizzat sanatçılar ve sanat eserinin ortaya çıkış hikayesine şahit olabiliyor. Yani bu sempozyumda en önemli özellik olarak, sanatın halk ile buluşması öne çıkıyor. Bizim sempozyumumuz halkın sempozyumudur. Bu sayede bu kadar büyüyüp bugünlere kadar gelmeyi başardı. En büyük teşekkürü, sanatın ve sanatçının daima yanında olan, bizleri asla yalnız bırakmaya Eskişehir halkına borçluyuz. Halkımızın bu desteği sürdükçe, bizler de sanata katkı vermeye, etkinliklerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Dileğim, sempozyumun sürekliliğidir” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da “Şunu çok iyi biliyorum; değerli belediye başkanımız, değerli olmak çok önemlidir. Ama değer bilmek de bir o kadar önemli. Başkanımız bu güzelim yere çok büyük değerler katmış, bu kente değer verenleri de unutmamış. Değer bilmek gerçekten çok önemli. Bir kere daha kendisine yürekten teşekkür ediyorum, bu kente kattıkları ve yıllarca sevgi ile dokunduğu için. Gerçekten çok teşekkür ediyorum Atam, bizlere böyle bir vatan bıraktığın için. O sayede bu güzel sanatçılar burada emeklerini var ediyorlar, iyi ki sen önderimiz oldun, iyi ki güzelim Türkiye’de yaşıyoruz. İyi ki Eskişehir gibi Tepebaşı gibi güzel örnekleri ile yaşatılan yerlerimiz var. Biz eğer istersek sevgiyi, sanatı, iyiliği ve güzelliği yaşatırız” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili ve CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ise “Dünyada kar turizmi var, deniz turizmi var, göl turizmi, başka turizm çeşitleri var. Ama belediye turizmi dünyada ilk olarak Eskişehir’de yapılıyor. Çünkü Türkiye’nin her yerinden insanlar belediye icraatlarını görmeye Eskişehir’e geliyor. Evet, Türkiye’den geliyorlar, bu sempozyumlar ile inşallah dünyadan da gelecekler. Çünkü belediyecilik kaldırım, asfalt yapmak değildir, bunlar temel görevleridir. Bir belediye başkanı eğer insanlar kentte mutluysa, ihtiyaçlarını karşılayabildiyse, bir Alzheimer merkezi yapmışsa, yaşlılarımızı güzel bir yuvaya kavuşturmuşsa, pandemide insanlara ihtiyaçlarını kavuşturmuşsa, işte başarılı belediye başkanı budur. Yine kent sokaklarında birbirinden güzel hiç bilmediğim, görmediğim 200 tane güzel eseri o kent halkına sunmuşsa başarılı belediye başkanı budur” diye konuştu.

Törende konuşan İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu ile CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün de Başkan Ataç’a sanata katkılarından dolayı teşekkür etti. Törende ayrıca Anadolu Üniversitesi Güzel Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Sanat Danışmanı Prof.  Bilgehan Uzuner 15 yıl önce Kurt Kiremit Fabrikası’nın yıkımında bulduğu ve restore ettiği Mustafa Kemal Atatürk büstünü Başkan Ataç’a armağan etti.

Başkan Ataç da sempozyuma katılan sanatçılara hediyelerini takdim etti. Her yıl olduğu gibi yine birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan sempozyum bu yıl da sanat etkinlikleri, sergiler, sanatçı sunumları, torna yarışmaları ile dopdolu olacak. Öte yandan el emeği ürünler satış noktaları, çocuk oyun parkı, yemek yarışmaları, konserler ve çocuk atölyeleri de Eskişehirlilere sanat dolu günler yaşatacak.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@