banner298

banner194

Yunus için Ankara'da anlamlı sergi!

'Yedi İklim Yedi Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa' projesinin son sergisi TBMM'de açıldı... Eskişehir'den önemli isimler katıldı... İşte detaylar...

KÜLTÜR SANAT 03.03.2022, 16:56
Yunus için Ankara'da anlamlı sergi!

Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan “Yedi İklim Yedi Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa” projesinin son sergisi ile “Yunus Emre Sempozyumu” Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle TBMM’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un himayesinde “Yedi İklim Yedi Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa” sergisi açıldı.

2021 yılı, Yunus Emre’nin vefatının 700'üncü yılı olması nedeniyle UNESCO tarafından anma yıl dönümleri kapsamına alınmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çıkarılan genelge ile de “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmişti.

Bu çerçevede Eskişehir Valiliğince sonsuz ve ilahi aşkla yollara düşen Yunus Emre için “Yedi İklim Yedi Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa” adlı bir proje hazırlandı.

Eskişehir’den yola çıkarak ektiği sevgi tohumları tüm dünyaya saçılan Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümü dolayısıyla Vali Erol Ayyıldız’ın öncülüğünde başlatılan proje kapsamında “Bizim Yunus” temalı eserler Türkiye’nin 7 ayrı bölgesinde bulunan 7 ilde sergilenmesi amaçlandı.

“Bizim Yunus” temalı eserler bugüne kadar Van, Trabzon, Şanlıurfa, İzmir, Antalya ve İstanbul’da sergilenmiş ve büyük ilgi görmüştü. Projenin yedinci ve son sergisi TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un himayesinde TBMM Sergi Salonunda sanatseverlerin ilgisine sunuldu.

El Emeği Göz Nuru Eserler Sergilendi

Sergide Yunus Emre’nin yaşadığı döneme ait giysilerin yanı sıra, minyatür, tezhip, hat ve naht sanatlarından eserler sunuluyor. Sergilendiği her ilde büyük ilgi gören parçalardan her biri Eskişehir Valiliği’ne bağlı Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde alın teri, göz nuru ve el emeği ile aslına sadık kalınarak titizlikle üretilen eserlerden oluşuyor.

Kapanış Sergisinde Anadolu Üniversitesi İş birliğiyle bir de Sempozyum Düzenlendi

“Yedi İklim Yedi Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa” projesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi himayelerinde yapılacak kapanış etkinliğinde, serginin yanı sıra Eskişehir Valiliği ve Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle bir de sempozyum gerçekleştirildi.

TBMM Tören Salonu’nda düzenlenen program, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un açılış konuşmaları ile başladı ve ardından sergi açılışı ve “Yunus Emre Sempozyumu” ile devam etti.

Vali Ayyıldız, program esnasında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Yunus Emre bir şiirinde “Erenler nefesidir devletimiz/ Onun için fitneden olduk selâmet” der. Burada “devlet” kavramını ister siyasi yapı olarak isterse baht, talih, büyük saadet, maddi-manevi mevki anlamlarıyla ele alalım, bizim “devlet”imiz; “Bizim Yunus”un da veciz bir şekilde ifade ettiği gibi “erenler nefesi”dir. Kelime, her anlamıyla millî manevi değerlerimize açılan bir kapıya çıkacaktır. Bunun Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Ahi Evran yılı ilan edilen 2021 yılında her zamankinden daha iyi idrak edilebilmesine katkı sağlayan, 'Bizim Yunus' ve 'Dünya Dili Türkçe' etkinliklerini himaye eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı arz ediyoruz. Gönül şehri Eskişehir’den yola çıkarak ektiği sevgi tohumları tüm dünyaya saçılan Yunus Emre'nin vefatının 700. yılı hasebiyle başlattığımız "7 İklim 7 Coğrafyada Bizim Yunus'a Vefa" projesi kapsamında “Bizim Yunus” temalı eserlerimiz bugüne kadar Van, Trabzon, Şanlıurfa, İzmir, Antalya ve İstanbul’da sergilenmiştir.7.ve son durağımız olan başkent Ankara’da TBMM Başkanı Prof. Dr. Sayın Mustafa Şentop himayelerinde son halkasını tamamlayacak olmanın huzuru ve mutluluğu içerisindeyiz. “Sevelim sevilelim” felsefesinin gelecek yüzyıllarda daha da anlam kazanacağı düşüncesiyle TBMM Başkanı Prof. Dr. Sayın Mustafa Şentop’a ve 'Bizim Yunus'un iyi anlaşılmasına katkı sunan her yüreğe teşekkürlerimizi borç biliyoruz.”

Anadolu Üniversitesi koordinatörlüğünde düzenlenen ‘Yunus Emre Sempozyumu’nun açılış oturumu Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu ve Prof. Dr. Haşim Şahin tarafından gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış oturumunda Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Yunus Emre’nin yaşadığı dönemin ilmi hayatı ve felsefesi hakkında detaylı bilgiler verirken, Prof. Dr. Haşim Şahin ise büyük mutasavvıfın yaşadığı dönemin siyasi yapısını değerlendirdi.

Sempozyum “Tarih ve Kültür” başlıklı oturum ile başladı ve “İrfan ve İcra”, “Yunus Emre ve Türk Dili” ve “Sempozyum Değerlendirme” başlıklı oturumlarla devam etti.

Sempozyum ve Sergi Çevrimiçi Kanallarda Naklen Yayınlandı

“7 İklim 7 Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa Sergisi ve Yunus Emre Sempozyumu” açılış programı canlı olarak TBMM ve Anadolu Üniversitesi YouTube kanalları üzerinden yayınlandı.  Çevrim içi olarak gerçekleştirilecek sempozyum oturumları da Anadolu Üniversitesi YouTube kanalı (http://ana.do/2WR) üzerinden canlı olarak naklen yayınlandı.

Hayat boyu Öğrenme genel Müdürümüz Sabahattin Dülger ve Daire Başkanımızın katılım sağladığı Eskişehir Olgunlasma Enstitüsü'nün hazırlamış olduğu 7 İklim 7 Coğrafya'da Bizim Yunus'a Vefa Sergisi" çevrimiçi ortamda da 3D olarak gezilebilecek.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@