07.05.2021, 12:44

Pandemi sürecinin örnek ülkesi Türkiye

11 Mart 2020 tarihinde ilan edilmesinden bu yana yaklaşık 14 aydır pandemi ile mücadele içerisindeyiz. Bu mücadeleyi tüm toplum olarak vermekteyiz. Mücadele sürecinde en zorlu görevler de tabii ki devletimize düşmüştür. Son yüzyılda eşi benzeri görülmemiş Covid-19 salgını karşısında devletimiz, sağduyu ve devlet aklıyla hareket etmiştir. Önceden hazırladığı planlarını kademe kademe uygulamaya sokmuştur. Öyle ki Avrupa’da yaşanan panik ve kaos ortamlarının hiçbirisi ülkemizde yaşanmamıştır. Öncelikli olarak konusunda uzman bilim insanlarından oluşan bir bilim kurulu oluşturularak işe başlanmıştır. Düzenli şekilde toplanarak salgının nasıl yönetilmesi üzerinde çalışılmış, yapılması gerekenler konusunda bilim kurulunun aldığı kararlara bire bir uyulmuş ve gerekleri de yerine getirilmiştir. 

HÜKÜMET TÜM İMKANLARINI SEFERBER ETTİ 

Salgının, sağlık etkilerinden başka ekonomik ve sosyal etkileri de hissedilmeye başlar başlamaz devletimiz olumsuz etkileri azaltmak için bu konuda çok önemli önlemler almış, büyük destek paketleri hazırlamıştır. Bu önlem ve desteklerin hepsini birer birer burada yazma imkanım olmadığı için rakamsal boyutlarına girmeden kısaca bir özet yapmak istiyorum. Pandemi başlar başlamaz, devletimizin ilk yaptığı hamlelerden bir tanesi 32 bin yeni sağlık personelini işe alarak sağlık ordusunu güçlendirmesidir. Motivasyon ve performans beklentilerinin gereği olarak sağlık çalışanlarının çalışma şartlarında ve özlük haklarında ciddi iyileştirmeler yapıldı. Ticari alanda mücbir sebep hali ilan edildi. Şartları sağlayıp kapsama giren işyerlerinin beyan verme bildirim ve vergi/prim ödeme süreleri 6’şar ay ertelendi. Kapanan işyerlerindeki personeller için mevzuatta olmasına rağmen çok fazla uygulanmadığı için bilinmeyen ‘Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği’ sağlandı. Esnek, uzaktan ve dönüşümlü çalışma modelleri geliştirilerek uygulamaya konuldu.  Çiftçilerimizin ve emeklilerimizin ödemeleri öne çekildi. Kredi kartı borçları ve kredi ödemeleri ertelendi. Belediyeler ile sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ek bütçeler aktarıldı. Mülkiyeti devletin olan işyerlerine ait kira alacaklarından vazgeçildi. KDV ve stopaj oranlarında indirime gidildi. Gümrük vergileri sıfırlandı. Nakit akışı bozulan işyerlerine kamu bankaları aracılığı ile çok uygun koşullarda ‘İşe Devam, Nefes, Can suyu, İlave istihdam, İşletme Finansman, Esnaf Kart Kredileri’ kullandırıldı. Hibe destekleri ve kira destekleri verildi. Sicil affı getirildi. 4,4 milyon dar gelirli aileye 3 faz nakdi destek sağlandı. Vatandaşlarımıza düzenli olarak ücretsiz maske, siperlik, dezenfektan ve kolonya dağıtıldı. Vefa Sosyal Destek grupları oluşturularak, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın ekmeğinden suyuna kadar kapılarına kadar götürülerek her türlü ihtiyaçları karşılandı. ABD, İngiltere ve AB üyesi ülkeler başta olmak üzere toplamda 55 ülkeye kendi kargo uçaklarımız ile gönderilmek suretiyle maske, tulum, gözlük ve tıbbi malzeme yardımında bulunuldu. Dünya genelinde tedarik sıkıntısı yaşanan solunum cihazı, yerli ve milli imkanlarla üretilerek tüm insanlığın hizmetine sunuldu. Pandemi hastaneleri inşa edildi. Şehir Hastaneleri birbiri ardına açıldı. Amerika’daki bedeli 35 bin Dolar civarında olan Covid-19 tedavisinden, pozitif tanı konan tüm vatandaşlarımız ve temaslılar hiçbir ücret alınmadan yaralandı. Ücretsiz olarak aşılama uygulamasına başlandı.

Bitti mi? Hayır. Daha yazılacak o kadar çok destek var ki… Lakin şimdilik bu kadarını yazmakla yetindim. Bu önlemler alınırken, bu destekler sağlanırken, aynı zamanda hayatın olağan akışının da aksamadan devam etmesi için ne gerekiyorsa yapılmaya devam edildi. 

7 YILDIZLI OTEL KONFORUNDA TEDAVİ 

Avrupa’da insanlar maske, gözlük, tulum gibi elzem ihtiyaçları bulamazken bizim ülkemizde bunların yokluğu yaşanmıyorsa, Avrupa’da insanlar Covid-19 tedavisi olacak hastane bulamazken, yoğun bakımlar dolmuş taşmışken, hayatını kaybedenler toplu mezarlara defin edilirken, bizim insanlarımız 7 yıldızlı otel konforundaki hastanelerimizde en iyi tedaviyi ücretsiz olarak alabiliyorlarsa bunun adı tek kelime ile BAŞARI’dır. Bu, Türkiye’nin başarısıdır. 

Eskişehir Şehir Hastanesi'nin girişinden bir kare...

DÜNYA SAĞLI ÖRGÜTÜ TÜRKİYE’Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ 

Her ne kadar içimizde bu desteklerden memnun kalmayan bir kesim varsa da yapılanlar takdire şayandır. Hükümetimizin her yaptığına karşı çıkan, eleştiriden başka ortaya hiçbir şey koyamayan, “aşı nerede”, “başarı nerede” diyerek yapılan onca başarılı icraatı küçümseyerek toplumumuzu mutsuzluğa ve umutsuzluğa sevk etmeye çalışan malum ‘istemezükçüleri’ hiç saymıyorum ve dikkate de almıyorum. Başarıyla yönetilen bu süreci ve devlet büyüklerimiz ile sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere emeği geçenleri takdir etmek herkesin görevidir. Nitekim, Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’yi, koronavirüs ile mücadelede örnek ülke olarak göstermiş ve bunu tüm dünyaya ilan etmiştir. Uluslararası Para Fonu’nun Mali İzleme Raporunda, Türkiye’nin, G-20’nin yükselen ekonomileri arasında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) oranla en fazla likidite desteği sağlayan ülke olduğu belirtilmiştir. Bu süreçte devletimizin, bölgesinin lider ülkesi oluşunu, önemini ve gücünü bir kez daha görmüş olduk. Hep birlikte tanıklık ettik. Devletimizin ilelebet payidar olması niyazıyla…

saglisolluhaber.com

Yorumlar (3)
Cengiz Topel Özmutlu 3 yıl önce
Pandemi beklenenden uzun surecek anlaşılan devletimiz hükümetimiz insanı yaşatki devlet yaşasın düsturu ile hareket etmiştir devlet millet el ele bu hastaliktan kurtulacağız inşAllah.
Nazmi ekincek 3 yıl önce
Niye Erdoğanı başarısıdır demiyorsun, SSK batarken Türkiye yokmuydu
Emre Karaer 3 yıl önce
Ağzına sağlık.. Başarılar...
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@