Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimliği ne yapıyor?

Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimliği, kapılarını Sağlı Sollu Haber’e açtı. Başhekim Dr. Veli Görkem Pala dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK 15.03.2022, 14:47 16.03.2022, 18:32
Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimliği ne yapıyor?

SAĞLI SOLLU HABER - ÖZEL

Sağlı Sollu Haber, Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimliği’ni okurları için inceledi. Başhekim Dr. Veli Görkem Pala, kurumun işleyişini ve yaptığı çalışmaları detaylarıyla anlattı. 

Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Veli Görkem Pala

ORTALAMA 7 DAKİKADA VAKAYA ULAŞIM SAĞLANIYOR 

Şehir içinde ortalama 7 dakika içerisinde vakaya ulaştıklarını söyleyen Veli Görkem Pala, “Eskişehir İl Ambulans servisi; bünyesinde bulunan Acil Sağlık Hizmetleri, Komuta Kontrol Merkezi ve İdari Birimlerinde 11 farklı branşta görev yapan 610 profesyonel personeli, 39 adet Acil Yardım Ambulansı, 6 adet özellikli ambulans ve 18 adet yedek ambulansımız ile Eskişehir il sınırları içerisi ve çevre illere meydana gelen afet ve acil durum, olağanüstü durumlar ve hasta nakillerinde acil sağlık hizmeti vermektedir. Kurumumuza bağlı ambulanslar tarafından yapılan kentsel bölgelerdeki vakalara ortalama 7 dakika, kırsal bölgedeki vakalara ise ortalama 16 dakika içinde ulaşım sağlanmaktadır” dedi. 

Kriz Koordinasyon ve Acil Afet Yönetim Merkezi

NASA’NIN KULLANDIĞI CİHAZI KULLANIYORLAR! 

Başhekimlik bünyesinde her türlü ambulans hizmetinin mevcut olduğuna dikkat çeken Dr. Pala, “39 aktif Ambulansımıza ek olarak çalışan 2 adet motosiklet ambulansımız, 2 adet paletli ambulansımız, 1 adet yoğun bakım ambulansımız ve 1 adet çoklu yaralı taşıma ambulansımız bulunmaktadır. Bu ambulanslarımız ihtiyaç halinde aktif görev yapmaktadır. Motosiklet ambulanslarımız Mayıs-Kasım aylarında aktif olarak çalışmakta ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerde hizmet vermektedir. Özellikle yoğun vaka saatleri ve trafik yoğunluğu incelenerek çalışma saatleri belirlenmiştir. Motosiklet ambulanslarımızda acil yardım ambulansında bulunan sedyeler haricinde tüm ekipmanlar vardır. NASA’nın kullandığı ve suya toza darbelere dayanıklı elektroşok cihazı bulunmaktadır. Paletli ambulanslarımız yaz döneminde kötü arazi şartlarında hasta/yaralı kurtarmak için kış döneminde ise palet takılarak mevsimin getirdiği zorlu kış koşullarında hastalara ulaşmak için kullanılmaktadır. Yoğun bakım ambulansımız aynı zamanda obez ambulansı olarak kullanılmakta olup ihtiyaç halinde obezite rahatsızlığı olan ve diğer kara ambulanslarımızın taşıyamadığı vatandaşlarımızı hem taşımak hem de müdahale etmek üzere görev yapmaktadır. İlimiz karayolları kesişim noktası olduğundan trafik kazaları gibi olağandışı durumlarda ve çoklu yaralının bulunduğu olaylarda 4 yataklı ambulansımız hizmet vermektedir” diye konuştu. 

Kurumda, Lojistik ve Tıbbi Cihaz Tamir Birimi de bulunuyor. Kullanılamaz hale gelen hiçbir cihaz atılmıyor, bekletiliyor. Süreç içerisinde bozulan başka cihazlara parça gerektiğinide, kullanılamaz duruma gelen cihazların verimli parçaları sökülerek bozulan cihazların tamiri yapılıyor. Böylelikle hem zamandan hem de bütçeden tasarruf ediliyor. Yukarıdaki fotoğrafta sedya tamiri yapılmış, kontrolü gerçekleştiriliyor. 

KALP KRİZİ VE İNME VAKALARINDA DURUM NE? 

Eskişehir’de kalp krizi ve inme geçiren vakalar konusunda da bilgi veren ve ambulansın ortalama ulaşım süresini açıklayan Başhekim Veli Görkem Pala, şu ifadelere yer verdi: “Eskişehir İl Ambulans Servisinin yıllık hasta müdahalesi yaklaşık 70 bin civarındadır. Bu hastaların yaklaşık olarak bin tanesi kalp krizi hastasıdır. Kalp krizinde ambulansın ulaşım süresi çok önemlidir. Ekiplerimizin kalp krizi geçiren vakaya ulaşım süreleri kentsel vakalarda 4,5 dakikadır. Yine kalp krizi vakalarında Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği klinik uygulama oranımız en üst düzeydedir.  Kalp krizi veya başka nedenlerle solunumu ve dolaşımı duran hastalara müdahale sonrası kalp atımlarının geri gelme oranımız dünya ortalamasının üzerindedir. Bu sonuç bir tesadüf değil ekiplerimiz ile sürekli eğitim ve vaka sonrası koordinasyon toplantıları yapılması sonucudur. İlimizde ambulansların taşıdığı inme vakaları yaklaşık olarak bin 500 olarak kayıtlara geçmiştir. Eskişehir İl Ambulans Servisi olarak inme vakalarında da sürenin çok önemli olduğunu bilerek bu vakalara ulaşım sürelerimiz kentsel sınırlar içerisinde ortalama 7 dakikadır. Yine bu vakaların özel tedavi yapılacak hastaneye ulaştırılması ekiplerimizce kentsel yerleşim yerlerinde yaklaşık 20 dakika olarak kayıtlara geçmiştir. Bu noktada Eskişehir İl Ambulans Servisi olarak son 3 yılda hakkımızda ve personellerimiz hakkında SABİM ve CİMER başvurularında teşekkür dilekleri, şikâyet başvurularını geçmiştir.” 

Kurumun İlaç ve Sarf Malzeme Deposundan bir fotoğraf. Başhekim Dr. Pala, Eskişehir 112'de hiçbir ilaç ve malzeme sorununun olmadığını açıkladı.

ESKİŞEHİR 112 SAĞLIKTA EĞİTİM ÜSSÜ! 

Kurumdaki eğitim faaliyetlerinden de bahseden Başhekim Pala, “Eskişehir İl Ambulans Servisi aynı zamanda bölgenin eğitim merkezi olarak görev yapmaktadır. Sağlık Bakanlığımızın hizmet içi eğitimlerinde bölge sorumlusu olmamızın yanında Başhekimlik binamızda her ay yapılan farklı eğitimler ile bölgenin sağlıkta eğitim merkezi üssü konumundadır. Sağlık Bakanlığımızın hizmet içi eğitimlerinin yanında pandemi döneminde personelimizin bilgilerini güncel tutmak amaçlı önemli acil müdahale konularında online eğitim planlanmış ve her personelimizin alması sağlanmıştır. Yine sosyal medya ve YouTube kanalımızdan videolar eklenerek personelimizin eğitim ihtiyacı karşılanmaya çalışılmıştır. Ayrıca yine başhekimlik binamızda halkımıza yönelik ilk yardım eğitimleri her hafta yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıl personelimize ve çevre illerden gelen sağlık personellerine toplamda 532 saat eğitim verilmiştir” ifadelerini kullandı. 

Maket Parkuru'nun küçük bir bölümü. Eskişehir, Afyon, Kütahya ve Bilecik'i kapsayan eğitimler bu parkurda veriliyor. Parkurun ortalama değeri 5 milyon TL. 

PERSONEL ARASINDAKİ İŞ BARIŞI VE MOTİVASYON 

Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Veli Görkem Pala, personel arasındaki iş barışını sağlamak ve motivasyonu arttırmak amacıyla yaptıkları çalışmalardan da söz etti. Dr. Pala, şunları kaydetti: “Türkiye Acil Sağlık Hizmetlerinde bir ilk olan kurumumuzda mesai dağıtımının adaletli olması için yapılan Eskişehir Nöbet Otomasyon Sistemi (ENOS) ve istasyonlar ile başhekimlik arasında iletişim ağı kurmak, istasyonlardan gelen talepleri kayıt altına almak ve çözümünü takip etmek amacıyla yapılan Eskişehir Kurumsal İletişim Sistemi (EKİS) ülkemizde öncü programlardır. Personel ve Lojistik birimimiz sahada 7/24 aktif çalışan personelimizin ihtiyaçlarını 24 saat karşılayabilmek amaçlı 24 saat görev yapmaktadır. Asos ve personel birimimiz koordineli çalışarak personelimizin başına gelen talihsiz durumlarda destek amaçlı olarak tüm personelimize bildirim göndermektedir. Personelimizin motivasyonunu yerinde tutmak ve yaptıkları işte tükenmişliği azaltmak amaçlı her ay etkinlik planlamaları yapılmaktadır. Örneğin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın personelimiz idari izinli sayılmaktadır. Meslektaşlarımızın tüm özel günleri yapılan etkinliklerle kutlanmaktadır. Pandemi döneminde çok fazla iş yükü artan personellerimiz için online olarak Eskişehir’in yerli sanatçısı Şimal tarafından mini konserin de verildiğini belirtmek isterim.”

Kurumun büyük eğitim salonu. İrili ufaklı birkaç eğitim salonu daha bulunuyor. Bunun ötesinde, şu an, salonlardan birinde simülasyon merkezi projesine imza atılıyor. Söz konusu proje, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ile birlikte yapılıyor. Ortalama 10 milyon TL kaynak gerektiren simülasyon projesinin bütçesi, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği projele destekleri ile karşılanacak.

Kurumun Temizlik Malzeme Deposu. Daha önce bu depo su alıyormuş ve duvarlar rutubetten çürüme noktasına gelmiş. Ciddi bir tadilatla beraber sorun çözülmüş.

Yukarıdaki fotoğrafta, kurumun otel konforunda hizmet veren yatakhanesinin bir odası görülüyor. Şehir dışından gelen personel ya da şehir içinde elzem ihtiyacı olan personel bu hizmetten faydalanabiliyor. Özellikle pandeminin yoğun olduğu günlerde yatakhane hizmeti, büyük memnuniyet yaratmış.

Kurumun çamaşırhanesi. Steril bir ortamın gereği olan her türlü yıkama, kurutma ve ütüleme hizmeti veriliyor. 

Kurumun yemekhanesi. Bu yemekhanenin, personele hizmet dışında ayrı bir özelliği var. Olası bir afet durumunda, binlerce kişilik yemek çıkarabilme özelliği taşıyor.

Ambulansların bulunduğu garaj.

Ambulans araçları ve içerisindeki cihazlar son teknoloji ürünü.

Kurumda, zorlu hava koşullarında kullanılmak üzere paletli ambulans aracı da bulunuyor.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@