Eskişehir SES'ten mücadele vurgusu!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şube Başkanlığı, 2022 değerlendirmesi yaparak 2023'ten beklentilerini açıkladı...

SAĞLIK 29.12.2022, 15:34
Eskişehir SES'ten mücadele vurgusu!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi adına açıklama yapan Dr. Birtürk Özkavak, şu ifadelere yer verdi:

"2022 yılının son günlerini yaşıyoruz. Her alanda devasa sorunlar var.Her gün bir yeni ve alışılmadık duyulmadık bir olayla gündemimiz sarsılıyor. Küçük bir azınlık dışında bütün insanlarımız mutsuz. Ülkemiz tarihinde görülmedik ölçüde zenginliklerimiz bir avuç rantiyecinin patronun elinde. Özellikle son yıllarda büyük bir sermaye transferi var. Hepimizin ortak birikimleri, emekçilerin alın teri hoyratça ele geçirilmektedir. Patronlar ve yandaşlar büyük bir şatafat içinde yaşarken bizler günü nasıl çıkaracağımızı, elektrik, doğalgaz, su, gıda harcamaları gibi temel insani giderlerimizi nasıl karşılayacağımızı düşünüyoruz.

2022 yılı sağlık ve sosyal hizmet emekçileri açısından da hiç güzel geçmedi. İsteklerimizi karşılamayan bir iki maaş iyileştirmesine rağmen reel gelirlerimiz geriledi. Yıllardır uygulanan sermaye yanlısı politikalar sonucu büyük bir ekonomik krizin ortasında kaldık. Başımıza çuval gibi geçirilen enflasyon sarmalı bizleri sürekli yoksullaştırdı. Zamlara dayanamaz olduk. Resmi enflasyon rakamları %85 leri,ENAG a göre %170 leri bulduğu bizim hissettiğimiz enflasyon oranının daha yüksek olduğu günlerden geçiyoruz. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri yaşam kalitesi, geçinebilme endeksi giderek düşüyor. Maaş artışlarının eşitsizliği yanında her seferinde gerçek rakamlardan düşük olması ile yoksulluğumuz sürekli hale geldi. Bugün nerdeyse tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri Yoksulluk sınırının altında maaş alıyorlar. Sağlık kurumlarında hekimler ile tüm diğer meslek grupları arasında görülmemiş derecede bir ek ödeme eşitsizliği oluştu. Ne hekimlerin ne hemşirelerinin ne tüm diğer meslek gruplarının hakları tam anlamıyla karşılandı. Böylelikle adalet duygusu bozuldu. İş barışı bozuldu. Aile Politikalar bakanlığında çalışan emekçilerin maaşları diplerde gezinirken çalışanların arasında ayrımlar derinleşti. Aynı işi yapan ama çok farklı ücretler alan yaklaşımlar hakim hale geldi. Çalışanların gelir düzeyi kabul edilemez seviyede düşük kaldı.

Sağlıkta şiddet artmaya devam etti. Hergün onlarca haber duymak rutin haline geldi. Sağlık emekçileri hekimler hemşireler göz dönmüş katillerce katledilmeye, darp edilmeye devam etti. Getirilen tedbirlerin yetersizliği kışkırtılmış sağlık talebi, sistemin devasa yapısal sorunlarının devamı şiddeti büyüten etmenler olarak devam etti. Artan şiddet olayları dayanılmaz çalışma koşulları, düşük ücretler sonucu Başta hekimler olmak üzere çok sayıda sağlık emekçisi istifa ederek yurt doşına gitmenin yollarını aradı. Rakamlar devasa boyutlara çıktı. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin her türlü yasal hakkının olağanüstü durum gerekçesi ile ortadan kaldırılarak modern köleler gibi çalıştırıldığı 2021 yılı boyunca sağlık otoriteleri “Başarılara imza atmakla” övündüler. 2022’de mobbing, angarya, görev tanımı dışında çalıştırma, usulsüz görevlendirmeler, sürgünler, sendikal baskı ve ayrımcılıkla sesini çıkaranı susturmaya çalıştılar.

Sağlık emekçileri hasta ve iş yüklerinin artmasına, daha çok çalışıp yoksulluk sınırı altında ücret almalarına, idari baskıya, mobbinge, şiddettin giderek artmasına, çalışma ortamlarının güvensizliğine, kamusal sağlık hizmetinin sürdürülemez olmasına karşı, halkın sağlık hakkı için ocak ayından başlayarak sonbahara kadar devam eden iş bırakma eylemleri ile susmayacaklarını gösterdiler. Bu dönemde emek mücadeleleri tarihinde geriye doğru bir sıçramayla meslek sendikalarının kurulmasına da şahit olduk. Doktor ve hemşire sendikaları başta olmak üzere birçok meslek sendikası kuruldu. Meslekler arasında rekabet, sağlıkta ekip anlayışının parçalanmasının bazı çevrelerce kışkırtılması, emekçilerin birlikte ve tek ses olmasını engellemek için harcanan yoğun çaba; iş bırakma eylemlerinde birçok emek ve sağlık örgütünün bir arada hak aramasına engel olamadı.

Sağlık Bakanlığı performansın adını değiştirip teşvik ödemesi adı altında hasta yükünü hafifletmek, doktorların kamusal alandan çekilmesini önlemek için daha çok çalışma karşılığında ücretlerin artmasını sağlayan kara bir “reform” yaptı. “Mesai dışı çalışma” kavramıyla çalışma sürelerine, sosyal yaşantımıza ve dinlenme hakkımıza yönelik ciddi bir saldırı yapıldı.

2022 boyunca halkımız sağlık hizmetine erişmek için büyük sorunlar yaşadı. Muayene olabilmek için doktor bulamadı, randevu almadı. Tetkik yaptıramadı. Aylarca beklemek zorunda kaldı. Hizmetlere erişim için cebinden daha fazla ödeme yaptı. Özel hastanelere gitmek zorunda bırakıldı.Tedavisi yarım kaldı. Tanı konmada gecikmeler oldu. Koruyucu sağlık hizmetleri çökertildi. Bulunmayan aşılar, verilmeyen vitaminler, aile planlaması hizmetleri(kondom tablet ria eskiden ücretsiz olarak verilirken nerdeyse artık kimseye sunulmuyor)yok edildi.Yılın son günlerine doğru ilaç sıkıntısı derinleşti. Başta çocuk ilaçları antibiyotikler ağrı kesiciler, Kanser ilaçları olmak üzere piyasada ilaç yok, herkes perişan. Eczacılar listelerce ilacın olmadığını kanıtlamaya çalışıyor hükümete. Tıbbi cihaz ve malzeme sıkıntısı devam ediyor.

Sosyal hizmetler, sosyal devlet anlayışı, sadaka kültürüne teslim olmuş, yöneticileri ise AKP il teşkilat çalışanına dönüşmüş durumda. Pandemi devam ediyor. Yoksulluk derinleştikçe, hasta sayısı artıyor, aciller polikliniklere dönüştü. Aile sağlığı merkezleri cari giderlerini karşılayamıyor. ASM ler kendi kaderine terk edilerek halkın temel sağlık ihtiyaçlarını görebilmekten uzaklaştı. 

2022 yılı adeta bir kâbus olarak tüm halkımızla beraber biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin de üzerinden geçti. Âmâ biz SES olarak her koşulda mücadeleye devam ettik. Eğilmeden bükülmeden fiili meşru mücadele anlayışımızla her alanda haklarımızı korumaya geliştirmeye çalıştık. Halkımızın sağlık hakkını gözeten uyaran bir konumda onların da dili olduk. Hakkını istedik. Yüzlerce basın açıklaması, eylem, iş yeri ziyaretleri alan toplantıları, yetkililerle görüşmeler yaparak farkımızı ortaya koyduk. İlimizdeki her türlü hak arama eyleminde emekçilerin yanında olduk. Grevdeki işçilerin işten atılan işçilerin yanında olduk onlarla beraber mücadele ettik. Bütün bunlara paralel olarak sanat ağırlıklı etkinliklerin içinde olup örgütledik. Alanında Türkiye çapında tek olan “işyerin Sesi “ isimli sağlık kültür sanat dergimizi çıkarmaya devam ettik. Ülke çapında şiir yarışmasını Odunpazarı Belediyesi ile birlikte yaptık ve devam edeceğiz. Umudumuzu azmimizi hiç kaybetmeden mücadele yürüterek gerçek sendikacılığın nasıl olduğunu gösterdik. Ve tüm baskılara rağmen örgütlenmeye büyümeye devam ettik.

Birkaç gün sonra 2023 yılına gireceğiz. Bütün devasa sorunlara rağmen başımız dik azimle inançla çalışacağız.2023 yılı çok büyük değişikliklere gebedir. Bunun farkında olarak sağlık ve sosyal hizmet emekçilerin mücadelesini birleştirmeye büyütmeye devam edeceğiz. Umutluyuz güçlüyüz önümüzdeki yıllar güzel günlerin nüvelerini taşıyor. Bütün Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yeni yılını kutluyor sendikamız SES te yürümeye davet ediyoruz."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@