ESOGÜ Diş Hastanesi fark yaratıyor 130 bin hastaya hizmet!

Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber’e özel açıklamalarda bulunan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Diş Hekimliği Fakültesinin dijitalleşme merkezli Ar-Ge çalışmalarından bahsetti.

SAĞLIK 05.02.2024, 17:43 05.02.2024, 17:44
ESOGÜ Diş Hastanesi fark yaratıyor 130 bin hastaya hizmet!

Prof. Dr. Çolak ayrıca Diş Hastanesine de dikkat çekerek, “ESOGÜ Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi yıllık yaklaşık 130 binden fazla hastaya hizmet vermektedir” dedi.

Rektörlük sürecinizin bugüne kadar olan dönemini nasıl değerlendirirsiniz? Nasıl bir yönetim anlayışı ve program ile ilerlediniz? 

KAMİL ÇOLAK: Yıllardır ESOGÜ ailesinin bir parçası olmanın, daha önce birçok pozisyonda kuruma hizmet etme olanağı bulmuş olmanın verdiği avantajla, göreve başladığımızda kurumun tüm dinamiklerini, güçlü olduğu veya geliştirilmesi gereken noktalarını görerek, bilerek adım atma şansımız oldu. Elbette önceliğimiz mevcut durumu da göz önünde bulundurarak kendimize bir yol haritası çizmekti. Üniversite olarak güçlü olduğumuz ve geliştirmemiz gereken noktaları belirledik. Öncelikli alanlarımız üzerine stratejiler geliştirdik ve tüm ESOGÜ ailesi olarak bu hedefleri gerçekleştirme yolunda hızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Üniversitenin Tıp Fakültesi ve Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile ilgili neler söylemek istersiniz? 

AFET VE RUHSAL TRAVMA POLİKLİNİĞİMİZ

KAMİL ÇOLAK: Sağlık Bakanlığı’ndan kalite belgesi elde etmiş olan hastanemiz, ileri teknolojiye dayalı tedavi ve rehabilitasyon olanakları ile her yıl 900 binden fazla hastaya poliklinik, 50 binden fazla hastaya da servis hizmeti sunmaktadır. Dolayısıyla sadece Ar-Ge ve eğitimde değil hizmet alanında da eksikliklere, geliştirilmesi gereken noktalara odaklanmamız gerekiyor. Bunun için de poliklinik hizmetlerini geliştirme, artırma ve toplumun ihtiyaçlarını gözeterek çeşitlendirme yoluna gittik. Örneğin deprem sonrasında hızlıca Afet ve Ruhsal Travma Polikliniğimiz hizmet vermeye başladı. Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Servisimiz önemli bir çalışmayla yenilendi, Pediatrik Rehabilitasyon Polikliniğimiz hizmete başladı. 

SAĞLIKTA DİJİTAL TEKNOLOJİLER

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) “Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi” kapsamında üniversitemize verdiği “Sağlıkta Dijital Teknolojiler” öncelikli alan misyonu, sağlık alanındaki faaliyetlerimize daha da hız vermemize vesile oldu. Bir çalıştay gerçekleştirerek bu misyonun gereklerini yerine getirmek için yol haritamızı oluşturduk. Geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleşen “ESOGÜ Genel Öncelikli Alan: Sağlıkta Dijital Teknolojiler” konulu bu çalıştayda disiplinlerarası bir anlayışla birçok uygulama ve araştırma merkezimizin, laboratuvarlarımızın da aralarında olduğu konuyla ilgili tüm iç paydaşlarımızla bir araya geldik ve detaylı eylem planımızı belirledik. Sağlıkta dijital teknolojiler çalışmalarında, tıp bilimini yapay zeka çalışmaları ve dijital teknoloji uygulamaları ile disiplinlerarası bir anlayışla bir araya getireceğimiz çalışmalara odaklanıyoruz. 

Öncelikli alan misyonu Ar-Ge faaliyetlerimizde de belirleyici oldu. 2023 yılında Tıp, mühendislik ve diş hekimliği alanlarından hocalarımızın yürütücü olduğu, sağlıkta dijitalleşme odaklı 12 projemiz Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmeye değer görüldü. Yine aynı alanda çok sayıda TÜBİTAK projemiz de kabul edildi. Ayrıca pek çok projemiz, 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programının da yer aldığı pek çok farklı TÜBİTAK Programı tarafından destekleniyor. 

130 BİNDEN FAZLA HASTAYA HİZMET

Sağlık alanında Diş Hekimliği Fakültemizin gerek sağlık hizmeti gerekse yine dijitalleşme merkezli Ar-Ge çalışmalarından da bahsetmek gerekir. Nitekim ESOGÜ Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi yıllık yaklaşık 130 binden fazla hastaya ağız ve diş sağlığı hizmeti vermektedir. Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) altyapı proje desteği ile kurulan Dental Yapay Zeka Laboratuvarında gerçekleştirilen projeler ve çalışmaların çıktısı olarak ortaya çıkan yayınlar oldukça önemli olup üniversitemizin öncelikli alan misyonuna hizmet etmektedir.

Sağlık alanında yürütülen projelerden bahsettiniz, bunların dışında farklı alanlarda yürütülen projelerden, döneminizde gerçekleştirilen akademik yayınlardan bahseder misiniz? 

KAMİL ÇOLAK: Her şeyden önce üniversite olarak akademik yayınlarda niteliği hedeflediğimizi, kaliteli, literatüre önemli katkılar sunan prestijli yayınlar yapmayı öncelediğimizi ve teşvik ettiğimizi vurgulamak isterim. Ar-Ge çalışmalarının somut akademik çıktıları olan makale, kitap, bildiri, proje, patent/faydalı model çalışmalarını hem nitelik hem de nicelik bakımından geliştirme, ileriye taşıma gayretindeyiz. 

6 BİN 772 AKADEMİK YAYIN

Son rakamlara bakacak olursak göreve geldiğimiz 2022 yılından bugüne öğretim üyelerimizin makale, bildiri, kitap, kitapta bölüm gibi farklı türlerde 6.772 yayınının olduğunu görüyoruz ki bu oldukça önemlidir. Sağladıkları bütçelerle öğretim elemanlarına faaliyet alanlarında yeni Ar-Ge olanakları ve kaynakları sunan projeler ise üniversiteler için Ar-Ge yapılanmalarını ekonomik olarak da desteklemeleri, güçlendirmeleri bakımından önem taşıyor. Bu nedenle özellikle dış kaynaklı proje başvurularını önemsiyor ve Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ETTOM) danışmanlığı ile tüm başvuru süreçlerinde akademisyenlerimizi destekliyoruz. Bunun sonucunda Avrupa Birliği, TÜBİTAK, TÜSEB ve BEBKA gibi kurumlardan 2022 yılında 64 projemiz, 2023 yılında ise 90 projemiz destek almaya hak kazandı. Öğretim elemanlarımızın Ar-Ge faaliyetlerini Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) tarafından da önemli bütçelerle destekliyoruz. BAP bütçelerimizi önemli oranlarda iyileştirmelerle güncelledik ve 2023 yılında 455 projeyi destekledik. 
Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile Yapay Zeka ve Robotik Araştırma Laboratuvarından da bahsetmek isterim. Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu, Türkiye’de Yapay Zekâ (YZ), Veri Bilimi, Robotik ve bunlarla yakından ilişkili teknoloji alanlarında araştırma ve yaygınlaştırma faaliyetlerini koordineli yürütmek üzere kurulan bir platformdur. Platform ile yenilikçi teknoloji ve uygulamaları tasarlayıp hayata geçirme yoluyla ekonomik, teknolojik ve toplumsal değer oluşturmak hedeflenmektedir. Merkezimizde bu hedef doğrultusunda ulusal ve uluslararası ölçekte pek çok işbirliği ile çok sayıda AB ve TÜBİTAK projesi yürütülmektedir.

Havacılık alanında da önemli adımlar atan üniversitemizde Uçak Mühendisliği bölümümüze entegre bir şekilde faaliyet gösteren “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi” (HUZTAM), 17 Temmuz 2023 tarihinde kurulmuş ve tamamı bölüm öğretim üyelerinden oluşan yönetim kurulu ile Ar-Ge faaliyetlerine başlamıştır. 

ÜNİVERSİTEYİ ÖNE ÇIKARAN BAŞARILAR

Burada bir parantez açarak akademik kadromuzun üniversitemizi onurlandıran başarılarından da bahsetmek isterim. Örneğin geçtiğimiz yıl Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Hilal Demir Kıvrak’ın danışmanlığını yaptığı doktora tezi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilen YÖK Üstün Başarı Ödüllerinde "Yılın Doktora Tezi" ödülüne layık görüldü ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki ödül töreninde hocamız bizleri gururlandırdı. Ayrıca son yıllarda Stanford Üniversitesinde gerçekleştirilen araştırma sonucu oluşturulan dünyanın en etkili bilim insanları listelerinde 2022 ve 2023 yıllarında çok sayıda öğretim üyemiz farklı kategorilerde yer aldı.  Benzer şekilde yapay zekanın diş hekimliğine uygulanmasına ilişkin küresel eğilimler ve araştırma noktalarını kapsamlı olarak ele alan ve Journal of Dental Sciences’ta yayınlanan bir araştırma makalesinde de üniversitemizin Dental Yapay Zeka Laboratuvarındaki faaliyetleri ile Diş Hekimliği Fakültesinden hocalarımız dünyanın en üretken akademisyenleri listesinde yer aldı. Aynı çalışmaya göre Üniversitemiz, diş hekimliğinde yapay zeka araştırmalarında ilk 10 üretken kurum sıralamasında 6’ncı sırada yer aldı. 

Üniversite-sanayi iş birliği faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

TEKNOGÜ KURULUŞ ÇALIŞMALARI 2023’TE TAMAMLANDI

KAMİL ÇOLAK: Bildiğiniz gibi bilginin ticarileşmesinin ve teknoloji transferinin ilk ve en önemli adımı patent/faydalı model sürecidir. Üniversitemiz öğretim üyeleri tarafından göreve geldiğimiz günden bugüne 10 patent başvurusu yapılmış olup halen 7 patent tescili ve 2 faydalı model tescili mevcuttur. İş geliştirme ve lisanslama çalışmaları kapsamında Ziraat Fakültemiz öğretim üyeleri tarafından buluşu gerçekleştirilen ıslahçı haklarına konu bir ticarileştirme sözleşmesi yapılmıştır. Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından ateş yanığı hastalığına dayanaklı bir tür olarak geliştirilen meyve çeşidinin İzmir bölgesi Kooperatiflerinin yoğun ilgisi ve talebi üzerine devir ve lisansına yönelik iş geliştirme çalışması tamamlanmış ve ilgili tür sektöre kazandırılmıştır.

Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla, endüstriyel yapılanmaları Ar-Ge faaliyetlerimizle buluşturmak amacıyla başta havacılık ve raylı sistemler olmak üzere makine, imalat, savunma sanayi, sağlık, kimya, ilaç, seramik, yazılım, gıda, tekstil, kalıp, plastik gibi farklı sektörlerden birçok firma ile iş birlikleri görüşmeleri yapılmış ve üniversitemiz öğretim üyeleri ile sektör temsilcilerinin bir araya gelmesi sağlanmıştır. Görev sürecimizde elliye yakın firma ile yapılan görüşmeler neticesinde yaklaşık 10 Ar-Ge projesi ETTOM Teknoloji A.Ş. bünyesinde gerçekleştirilmiştir.

Bu alanda hem üniversitemizi hem sektör temsilcilerini hem de şehrimizi en çok ilgilendiren gelişmelerin başında TEKNOGÜ gelmektedir. Yerel ve küresel Ar-Ge şirketlerinin şehirde faaliyetlerini yürütecekleri uluslararası bir merkez olması hedeflenen ve ESOGÜ Meşelik Yerleşkesinde 25 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterecek olan TEKNOGÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin kuruluş çalışmaları da 2023 yılı içinde tamamlanmıştır.  

Kampüs içinde son dönemlerde gerçekleştirilen fiziki iyileştirmeler veya yeşil alan çalışmaları var mıdır? 

KAMİL ÇOLAK: Elbette kampüsümüzün yapısal ihtiyaçlarını karşılamak, iyileştirmeleri gerçekleştirmek için gerekli yatırımları yapıyoruz. Başta üniversitemiz hastanesinde, poliklinik binalarında olmak üzere birçok yapıda gerekli iyileştirmeler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Ayrıca Eğitim Fakültemizin yeni binasına taşınmasının ardından boşalan binada gerekli iyileştirmeler yapılarak bina Üniversitemiz Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Hukuk Fakültesi’nin kullanımına tahsis edildi. 

15 BİN KİŞİYE HİZMET EDEN MUTFAK

İyileştirmelerin dışında kampüsün ihtiyaç duyduğu yeni yapılar için de çalışmalar başlattık. Bunların başında Merkezi Mutfak Binası inşası geliyor. Üniversitemiz personeli ve öğrencilerine yemekhane olarak hizmet verecek olan merkezi mutfak binasının inşasında önemli bir ilerleme kaydedildi ve 2500 metrekare kapalı alanı, 15000 kişiye yemek üretme ve aynı anda 500 kişiye hizmet verebilme kapasitesi ile merkezi mutfağımızın inşasının önümüzdeki ağustos ayında tamamlanması planlanmaktadır. 

Ayrıca tüm şehrimize ve bölgeye diş sağlığı hizmeti sunacak olan Diş Hastanesi ikmal inşaatı sürecine de hızla başladık. Diş Hastanemizin 20.600 metrekare kapalı kullanım alanı ve 240 adet diş üniti ile Haziran 2025’te tamamlanması planlanmaktadır.

580 BİN METREKARELİK YEŞİL ALAN

Kampüslerimiz 187.000’i koruluk olmak üzere toplamda 580.000 metrekare yeşil alana sahip olup, bünyesinde yaklaşık 40.000 ağaç barındırmaktadır. Son dönemlerde yaklaşık 500 yeni ağaç dikimi ile kampüsümüz daha da yeşil bir hale getirilmiştir. Ayrıca kısa süre önce “Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü” kurulmuştur. 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@