'Sendikal eylemler ve iş bırakmalar suç değildir!'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Birtürk Özkavak, "Sendikal eylemler ve iş bırakmalar sendikal haktır, suç değildir" dedi...

SAĞLIK 03.02.2023, 12:47
'Sendikal eylemler ve iş bırakmalar suç değildir!'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şube Başkanı Birtürk Özkavak yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıl şubat ayında ASM sorunlarının çözülmesi için, içinde sendikamızın da olduğu çok sayıda sendika birlikte iş bırakma kararı almış  ve bu kararlar 17- 18 şubat tarihlerinde gerçekleştirilmişti. Bu iş bırakmaların gerçekleşmesi sağlık emekçilerinin taleplerinin duyurulması sürecinde sendikamız başta bir rol oynadı ve üzerine düşen görevleri layıkıyla yerine getirdi. Ancak hatırlanacak olursa yöneticiler sorunları dinlemek ve çözüm için çaba harcamak yerine demokratik haklarını kullanan sağlık emekçilerini cezalandırmayı seçtiler ve eyleme katılanlara adeta ceza yağdırdılar. ASM de çalışan bir çok arkadaşımıza sorgusuz sualsiz ücret kesinti cezası vererek mağdur ettikleri yetmezmiş gibi, bir süre sonra da ayrıca puan kesinti cezaları verdiler. O süreçte hiçbir sendika, kurum, dernek vb üyelerine yeterince sahip çıkmayarak onları cezaları kabullenmeye ve pasif bir tutum almaya yönlendirdi. Sadece sendikamız açıktan tutum alarak verilen cezalara itiraz etti, tüm üyelerini savundu ve tüm hukuki yolları kullandı. Israrla tüm süreç takip edilerek her iki cezalandırma da iptal edildi.Açılan davalar kazanıldı. Para kesintilerinin hepsi iptal edilerek üyelerimizin kesintileri iade edildi.

Son olarak çok önemli bir kazanım da geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Eskişehir’de aile sağlığı çalışanı olarak görev yapan üyemizin 18/02/2022 tarihinde iş bırakma eylemine katılımı nedenli puan kesintisi cezası işlemine karşı açtığımız davada işlem hukuka aykırı bulunarak iptal karar verildi. Böylelikle her zaman söylediğimiz gibi “sendikal mücadele suç değildir” bir kez daha ispatlanmış oldu. Çalışanlar haklarını kazanmak için iş bırakma-grev yöntemlerini kullanabilir. Bu bir sendikal haktır ve  cezalandırılamaz.

Sendikamız SES çalışanların haklı taleplerini her zaman desteklemiştir. Bunun için iş bırakma, grev gibi tüm fiili meşru mücadele biçimlerini örgütler, içinde olur. Ve üyelerini asla yalnız bırakmaz. Bu vesileyle tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine sesleniyoruz. Sizin haklarınızı desteklemekten korkan, yanınızda durmayan, haklarınızı büyütmek yerine küçülten tek derdi kendi ve işbirliği içinde oldukları iktidarın ikbali olan sendikaları silip atın. Ülkemize bahar yeniden geliyor. Mücadelemiz büyüyor. Kapımız bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine sonuna kadar açıktır. Gelin birlikte mücadele ederek baharı birlikte ve coşkuyla karşılayalım."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@