banner298

banner194

Köy Enstitüleri spor eğitimine ışık tuttu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Köy Enstitülerindeki Eğitim Felsefenin Spor Eğitimindeki İzleri" söyleşisi büyük katılımla gerçekleştirildi.

SPOR 14.04.2023, 17:35
Köy Enstitüleri spor eğitimine ışık tuttu

"Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 2" kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Doç. Dr. Veli Onur Çelik'in konuşmacı olarak katıldığı "Köy Enstitülerindeki Eğitim Felsefenin Spor Eğitimindeki İzleri" söyleşisi büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Eskişehir’in spor hayatına önemli katkılar sunan söyleşi ve paneller büyük ilgi görmeye devam ediyor.

Daha önce Köy Enstitülerinin kuruluşunun 82’nci yılı nedeniyle düzenlenen etkinliğin ikincisi olan "Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 2" kapsamında, Doç. Dr. Veli Onur Çelik'in konuşmacı olarak katıldığı "Köy Enstitülerindeki Eğitim Felsefenin Spor Eğitimindeki İzleri" söyleşisi Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda gerçekleştirildi.

Söyleşiye Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal, Genel Sekreter Yardımcısı Senem Ekinci, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Ayhan Türkseven, Çifteler Köy Enstitüsü mezunu eğitimci-yazar İlyas Küçükcan, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, spor kulüplerinin temsilcileri, öğrenciler, antrenörler, sporcular ve çok sayıda sporsever katıldı.

Söyleşinin açılış konuşmasını Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Ünal yaparak, etkinlik nedeniyle emeği geçenlere teşekkür etti.

Moderatörlüğünü Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Ali Çeliksoy’un yaptığı söyleşide Çeliksoy, Köy Enstitülerinin kurulduğu dönemden bugüne ışık tutan önemli bir yapı olduğunu ve iyi anlaşılması için bu tür etkinliklerle farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ifade etti. Çeliksoy, Köy Enstitülerinin genç Cumhuriyet’in kısıtlı imkânlarına rağmen yaptığı başarılı çalışmaların gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini vurguladı.

Söyleşinin konuşmacısı Doç. Dr. Veli Onur Çelik ise öğrencisi olarak Mehmet Ali Çeliksoy’a teşekkür ettiğini ifade etti. Çelik, “Aydınlanma ateşi aslında bugün 3. kuşak bir birey olarak beni sizlerin karşısına getirdi. Her ne kadar enstitüler 1954’te kapanmış olsa da o felsefe, o ideoloji insanlar üzerinde etki bırakmaya devam ediyor. Kırsalı, köyü canlandırabilmek, aydınlatmak adına belki de dünyada en anlamlı sistemdir bu. Köy Enstitülü bir dedenin torunu olarak geçmişten gelen mirasın geleceğe taşınması çok önemli diyorum. 1940’lı ve 50’li yıllar arasında ulusal oyunlar oynanarak beden sağlığı korunmuştur. Köy Enstitüleri ve Spor konusu geleceğe ışık tutan çok değerli bir konudur.” dedi.

Çelik daha sonra “Köy Enstitüleri Ulusal Oyunlar ve Beden Eğitimi” konusunda yaptıkları araştırma hakkında geçmişten bugüne süreci anlatan detayları katılımcılarla paylaştı.   

Söyleşide, Çifteler Köy Enstitüsü mezunu eğitimci-yazar İlyas Küçükcan da söz alarak, Köy Enstitülerinin kuruluşu, amacı ile enstitülerde beden eğitimi ve spor yaklaşımı konularında görüşlerini paylaştı. Küçükcan, Köy Enstitülerinin spora ve halk oyunlarına özel bir önem verdiğini belirtti.

Etkinliğin son bölümünde karşılıklı soru cevap bölümüne geçilirken, Doç. Dr. Veli Onur Çelik’e de etkinliğe sunduğu katkı nedeniyle teşekkür plaketi takdim edildi.

Büyük ilgi gören söyleşi çektirilen fotoğraf ile tamamlandı.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@