banner298

banner194

Eskişehir'de üreticiye 30 ton hibe buğday!

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Mihalgazi ve Sarıcakaya'daki üreticilere 30 ton reis çeşidi buğday tohumu teslim edildi...

TARIM 11.10.2022, 17:06
Eskişehir'de üreticiye 30 ton hibe buğday!

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce hazırlanan, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında desteklenen “Atıl Araziler Buğday Tohumlarıyla Yeşerecek Projesi” ile Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinde düzenlenen tohum teslim törenlerinde başvuru şartlarını taşıyan toplamda 128 üreticiye yüzde 75’i hibe, yüzde 25’i çiftçi katkısıyla temin edilen 30 ton reis çeşidi buğday tohumları teslim edildi.

Düzenlenen tohum teslim törenine Sarıcakaya Kaymakamı Hasan Çakır, Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş Akgün, İl Tarım ve Oman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Sarıcakaya Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Işık, Sarıcakaya Ak Parti İlçe Başkanı Fatih Er, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ve üreticiler katıldı.

Etkinlikte konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Gümüş, şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları üzerine “ekilmedik bir karış toprak kalmasın, desteklenmedik hiçbir çiftçimiz kalmasın” sloganı ile çıkmış olduğumuz bu yolda, İl Müdürlüğümüzdeki ekip arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz projeleri hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Atıl arazilerin değerlendirilmesi, afetlerden zarar gören çiftçilerimizin zararlarının karşılanması, farklı sebeplerle çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptıramayan veya dahil olamadıkları için desteklemelerden yararlanamayan çiftçilerimizin faydalanabilmesi ve boş kalan arazilerimizin değerlendirilebilmesini amaçladık. Buğday tohumlarının kalitelisini hem kuraklığa ve hastalığa dayanıklısını hem de daha ucuza temin edilebilmesini sağlamak istedik. Sayın Valimizin katkıları ve Bakanlığımızın bizlere sağlamış olduğu bütçe imkanlarıyla %75'i hibe ile çiftçilerimize tohum tedarik ettik. Bu proje kapsamında teslimini gerçekleştirdiğimiz buğday tohumları Eskişehir'de, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilmiş, yerli ve milli çeşidimiz olan Reis çeşididir. Tohumlarımız hem kuraklığa dayanıklı hem de suluda çok iyi verim vermektedir. Aynı zamanda kılçıklı bir buğday çeşidi olduğu için domuza karşı da korunaklıdır. Kuruda 500 kiloya, suluda ise 800 kilo, 1 ton arasında verimi vardır. 1. sınıf ekmeklik buğday çeşididir. Bu proje çerçevesinde Eskişehir'de 14 ilçemizde 207 mahalleden toplamda 1415 çiftçimize 38.828 dekar alana ekilmek üzere 698 ton Reis çeşidi buğday tohumlarının teslimini gerçekleştiriyoruz. Teslimini gerçekleştirdiğimiz buğday tohumlarının tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum."

Sarıcakaya Kaymakamlığı önünde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Kaymakam Hasan Çakır ise, “Bilindiği üzere küresel olarak dünya çapında gıda arzında önemli sorunlar yaşanmaktadır. Devletimiz bu bağlamda üreticisinin yanında olmak, tohum desteği ve belli başlı teşvik uygulamalarını hayata geçirerek üreticisine destek olmaktadır. Bu anlamda bugün gerçekleştirilen tohum desteğinin üreticimiz için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yerli ve milli çeşidimiz olan Reis buğday tohumluklarının çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Mihalgazi ilçesinde 2 mahalleden 5 çiftçiye 65 dekar araziye ekilmek üzere 1,63 ton, Sarıcakaya ilçesinde 10 mahalleden 123 çiftçiye 1283 dekar araziye ekilmek üzere 28,60 ton Reis çeşidi buğday tohumunun üreticilere teslim edilmesi ile etkinlik sona erdi.

Eskişehir’de Buğday Yetiştiriciliğinin Arttırılması ve Atıl Araziler Buğday Tohumlarıyla Yeşerecek Projeleri kapsamında, toplamda 14 ilçede, 207 mahallede bulunan 1415 çiftçi eliyle 38 bin 828 dekar alana ekilmek üzere 698 ton buğday tohumu çiftçilerimize teslim edildi. Teslim edilen “Reis” adlı buğday çeşidi Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen, Eskişehir toprağına ve iklimine tamamen uyumlu, yüksek verimli yerli ve milli buğday çeşididir.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@