Eskişehir'in o ilçesinde mera ıslah çalışması yapılıyor!

Eskişehir DSİ 3. Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda, Eskişehir Çifteler’de mera ıslah çalışmaları devam ediyor...

TARIM 21.12.2022, 16:48
Eskişehir'in o ilçesinde mera ıslah çalışması yapılıyor!

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor. 

Eskişehir ili, Çifteler ilçesi; Körhasan, Eminekin, Gerenli ve Abbashalimpaşa mahallelerine ait mera alanlarının taban suyu seviyesini yükselterek tekrar yeşermesini sağlamak amacıyla muhtelif yerlere 10 adet 9 metre derinliğinde taban suyu ölçüm kuyusu açılmış olup, sensörler yardımıyla otomasyon sistemi kurularak kuyuların anlık taban suyu hareketleri izlenmeye başlandı. 

Eskişehir DSİ 3. Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sakaryabaşı Sulama Birliği tarafından ortak yürütülen projede; Eskişehir Çifteler Sulaması görev sahasında 19 bin 960 dekar mera alanı içerisinde kuraklık nedeniyle kurumaya başlayan yaklaşık 13 bin dekarlık kısmın iyileştirilmesi hedeflendi. Projede 1 adet dozer, 1 adet ekskavatör ile mera alanındaki mevcut drenaj kanallarında yapılan çalışma ile kış dönemi kullanılmayan sularla beslenerek oluşturulan 8 adet bent yapısıyla taban su seviyesini bitki kök derinliğine kadar yükseltmek suretiyle meraların tekrar yeşermesi sağlanacak.

Eminekin ve Körhasan Mahalleleri mera alanı çalışmaları Kasım ayı itibariyle tamamlanmış olup, Gerenli ve Abbashalimpaşa Mahalleleri mera alanlarının ise Ocak 2023 ayı içerisinde tamamlanması planlanıyor.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@