banner298

banner194

Eskişehir Sulama Birliği'ne önemli çağrı!

Alpu Ziraat Odası Başkanı Hasan Murat Var, Eskişehir Sulama Birliği’ne eleştirilerde bulunarak çağrı yaptı...

TARIM 24.04.2023, 18:34
Eskişehir Sulama Birliği'ne önemli çağrı!

Alpu Ziraat Odası Başkanı Hasan Murat Var yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi

Eskişehir Sulama Birliği’nin varoluş amacı, çiftçiye kanal, kanalet, hat vasıtasıyla talep edilen zamanda suyun ulaştırılması ve servis yollarının yapılmasıdır. DSİ'nin yaptığı ana kanallar, yedek kanallar, ve tersiyer kanallarında son 10 yılda hiçbir hizmet yapılmamıştır. Ancak çiftçiye bu hizmeti vermediği halde su kullanım hizmet bedeli adı altında borç tahahhuk edip çiftçi hesaplarına yatan tarımsal desteklerden haksız ve hukuka aykırı olarak kesinti yapmaktadır. Hizmet verilmeden para alınması çiftçiyi zor durumda bırakmıştır. Çiftçiler, sulama birliklerinin yükümlülüğünü yerine getirmemesinden dolayı, yer altı suyu kullanmak zorunda kalmıştır. Maliyeti çok yüksek olan sondaj kuyuları açıp, pompaların çalıştırılmasından dolayı yüksek elektrik faturası ödemek zorunda kalmaktadır. Alpu ilçesi olarak en iyi varlığımız olan porsuk çayımız değerIendirilmemektedir. DSİ'nin yapmış olduğu yedek 13 üzerinde bulunan 13 adet pompa atıl durumdadır, ilgilenilmemektedir, kablolar hırsızlar tarafından çalınmaktadır. Son 5 yıldan beri kuraklık içindeyiz ama Alpu'dan geçen porsuk çayı değerIendirilebilir. Yollarımız çok bozuk, şebeke içindeki bulunan arazilerden alınan paralar servis yollarını düzeltmek için kullanılmıyor. Toplanan paralarla kanallara su dolması sağlanıp, yer altı sularımız zenginleştirilebilir.

Sulama sahası içinde yer alan Alpu merkez, Esence, Yeşildon, Çukurhisar, Osmaniye ve Karakamış'a hiçbir hizmet gelmiyor. Çiftçiyi kandırmak ve göz boyamak için, ana kanala bir su geliyor ve bu su sadece 24 saat duruyor. Bakımsızlıktan kanallar yabani hayvanların yatağı oldu.

Alpu ilçemiz hiçbir hizmet görmeden sulama birliğine para veriyor. Toplanan bu paralar nerelerde kullanılıyor? Ne servis yolları düzeltiliyor, ne kanallara su dolduruluyor. 1 ilçe ve 5 mahalleden alınan paralarla tirbün yapılıp, kanallara su dolmasını sağlanabilir. Servis yollarımız düzeltilebilir. Hizmet görmeyen ilçemiz için toplanan bu paralarla hizmet istiyoruz. İlçemiz adına hukuki süreçler başlatılacak olup, sürecin takipçisi olacağız."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@