banner298

banner194

Güven Erdoğan: Şeker Fabrikaları özelleştirilmemeliydi!

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Üyesi Güven Erdoğan, Kanal 26'da yurt genelinde etkili olan şeker krizine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu…

TARIM 01.07.2022, 16:05 01.07.2022, 21:56
Güven Erdoğan: Şeker Fabrikaları özelleştirilmemeliydi!

Kanal 26 ekranlarında, Sağlı Sollu Haber Genel Yayın Yönetmeni Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Üyesi Güven Erdoğan, tarımsal üretimden gıda krizine, çiftçinin girdi maliyetlerinden yerli tohuma, Eskişehir’in de etkilendiği şeker krizinden gıdada sahteciliğe kadar pek çok konuda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

‘ZENGİN TOPRAKLARIN FAKİR İNSANLARI OLMAYALIM’

Topraklarını terk eden çiftçinin geri dönüşünü sağlayabilmek için hızla tarımsal kalkınma planı hazırlanması gerektiğini ifade eden Güven Erdoğan, “tarım demek gıda demek. Toplumun doyması demek. Aç olan bir toplum hiçbir şey yapamaz. Sağlıklı düşünemez. Ülkesi adına, demokrasi adına, özgürlükler adına, bilim adına bir şey düşünemez, üretim yapamaz. Çünkü tek derdi karnını doyurabilmektir. O nedenle ben hep diyorum ki tarım konusu, gıda konusu, bir milli güvenlik meselesidir. Topraklarını terk eden çiftçilerimizi geri döndürmemiz gerekiyor, boş toprağımızın kalmaması gerekiyor. Ve bakın bizim topraklarımız çok verimli. Ali Ekber Yıldırım’ın dediği gibi zengin toprakların fakir insanları olmayalım. Bir kere tarımı canlandırma konusunda önce umudumuzu kaybetmememiz gerekiyor. Gerekli önlemleri alarak, milli bir tarımsal kalkınma planı hazırlayarak ilk önce göçü önlememiz gerekiyor. Bunu da nasıl yapabiliriz? Çiftçilere verilen mevcut destekleri daha da arttırmamız gerekiyor” dedi.

‘ÇİFTÇİ OLMAZSA AÇ KALIRIZ’

Enflasyonun tarladan başladığına da vurgu yapan Erdoğan, “Mazot girdisi, tohum girdisi, gübre maliyeti, ilaç maliyeti gibi maliyetler çiftçiyi oldukça zorluyor. Şimdi tamam bu sene verilen taban fiyatlar gayet iyi. Ama bugün için mazot 30 lira, yarın mazot 40 lira olursa verilen taban fiyatın da bir anlamı kalmayacak. Bu işe böyle bakmak gerekiyor. Biz tarlada enflasyonu oluşturmazsak, inanın kalkınma oradan başlayacak. Bu noktada ithal tohum kullanılmaması lazım, milli ve yerlileşelim. Kapatılan gübre fabrikalarını yeniden açalım, gübreyi biz üretelim. Teknolojiyi en iyi şekilde kullanalım. Hiçbir şey için geç değil. İşte biz tarımda büyür, tarlada enflasyonu ortadan kaldırırsak, en basit örneği ekmeği ucuz yiyeceğiz. Bu sadece basit bir örnek. Bakın çiftçi en büyük sanayicidir, benim gözümde en büyük üreticidir. Çünkü çiftçi olmasa aç kalırız” diye konuştu.

ESO Yöneticisi Güven Erdoğan, ithal tarım girdilerinin yeterli oranda denetlenip denetlenmediği konusunda çekinceleri olduğunu da kaydetti. Erdoğan, şunları söyledi:

‘ATA TOHUMLARIMIZA GERİ DÖNMELİYİZ’

“Bizim Türkiye Cumhuriyeti olarak düşmanımız çok olduğu için tohum ithal ettiğimiz ülkelere baktığımız zaman biz bu ülkelerle devamlı bir çatışma halindeyiz. Haliyle bu insanlar bizi kendilerine muhtaç duruma getirmek için ne yapabilir? Elbette gıdamızla oynarlar, toprağımızla oynayabilirler. Bize verdikleri tohum bir kere ürün veriyor bir daha yok. Yine satın almak zorundasınız. Demek ki genetiğiyle oynanmış bu tohumların. Dışarıdan ilaç alıyorsun, gübre alıyorsun, bunlar da aynı şekilde, ne olduğu belli değil. Benim bu işin nasıl bir denetimden geçtiği konusunda da şüphelerim var, doğru bir denetim yapıldığı konusunda emin değilim. Bizim ata tohumu dediğimiz tohumlar gerçekten çok kıymetli. İşte bu tohumlarımızı kaçak yollarla nasıl çıkartıyorlarsa çıkartıyorlar ve genetiğiyle oynayarak üretim yapıyorlar ardından bize satıyorlar.  Ama şu an bildiğim kadarıyla Türkiye Cumhuriyeti ata tohumlarımızı korumaya yönelik bir politika geliştirdi. Bu politikayı destekliyorum. Hiçbir şey için geç değil. Zararın neresinden dönersek kardır. Bir artık ata tohumumuza, eski düzenimize dönmeliyiz; Eskiden çiftçimize nasıl değer veriliyorsa, çiftçimize nasıl bakılıyorsa öyle bakmaya ihtiyacımız var.”

‘ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLMEMELİYDİ’

Erdoğan, Eskişehir’i de önemli ölçüde etkileyen şeker krizine ilişkin de konuştu. Bu noktada Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesini eleştiren Güven Erdoğan, “Şeker krizinin neden kaynaklandığı açık. Ama bu söyleyeceğimi kimse siyaseten anlamasın çünkü siyaset yapmıyorum bu noktada, milli bir meseleden bahsediyorum. Şeker Fabrikalarının özelleştirilmemesi gerekiyordu. Bakın Şeker Fabrikaları ve TEKEL çok önemli kazanımlardı. Eskiden söylenirdi ya, Şeker ve TEKEL’in olduğu il ve ilçeler zengin yöreler olurdu. Bulunduğu yörenin kalkınmasına destek olan kuruluşlardı bu kuruluşlar. Başka bir örnek daha vereyim. Covid-19 pandemisinde Şeker Fabrikalarının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Dezenfektan için kolonya için yüklü miktarda alkol üretildi orada. Hatırlayalım, kolonya fiyatları birden yüksek oranda artış göstermişti. Şeker Fabrikalarının devreye girmesiyle bu durum sübvanse edildi” ifadelerine yer verdi.

Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası, özelleştirilmeyen nadir şeker fabrikaları arasında yer alıyor...

Gıdada sahteciliğin enflasyonla beraber artışa geçebileceğini de savunan Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güven Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘ENFLASYON GIDADA SAHTECİLİĞİ ARTTIRIR’

“Gıdada sahtecilik olayı, özellikle enflasyonun yükseldiği dönemlerde oldukça artar. Şu anda Türkiye’de de bir enflasyon var. Ürünlerin fiyatları durmaksızın yukarıya çıkıyor. Bu noktada ucuz ürün arayışı başlıyor. Öyle olunca gıda maddelerinin içerisine katkılar yaparak; saf ayçiçeği yağı değil, saf zetin yağı değil de bu yağların arasına karışım koyarak fiyatları düşürmeye çalışıyorlar ve maalesef şu anda bu yapılıyor. Bunun önlenmesinin tek yolu denetimdir. Bu anlamda bakanlığımız denetim işini çok sıkı tutuyor, bunu da söylemek, bakanlığımıza teşekkür etmek lazım. Ve artık biliyorsunuz, sahtecilik yapan firmaların isimlerini kamuoyuna deşifre ediyor bakanlığımız. Yüklü para cezaları da var bu işin. Yani caydırıcılığı yüksek bir politika izliyor bakanlığımız.”

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@