İYİ Partili o isimden flaş hayvancılık çıkışı!

İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş hayvancılarla görüştü ve hayvancıların taleplerini sıraladı...

TARIM 14.06.2022, 09:50
İYİ Partili o isimden flaş hayvancılık çıkışı!

İYİ Partili Başkan Toptaş, yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye de hayvancılık sektörünün tarımsal üretim değerindeki yeri yaklaşık yüzde 30’dur. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 45 civarındadır. Böyle önemli bir sektörün alt dallarından birini oluşturan küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, ülkemizin hem et hem süt ihtiyacını karşılaması hem de ülke ekonomisine yaptığı katkıdan dolayı sahip çıkılması gereken önemli bir sektördür.

İlçemizde de resmi kayıtlara göre sayıları 300 bine yakın küçükbaş bulunmakta, ilçe nüfusunun büyük bölümü aileleri ile birlikte bu sektörden geçimini sağlamaktadır. Ancak son yıllarda yapılan yanlış politikalar sonucunda küçükbaş hayvan yetiştiricileri zor günler yaşamaktadır. Köylerde küçükbaş hayvan yetiştiricileri ile yaptığımız görüşmelerde aşağıdaki sorunları ve talepleri tespit ettik.

Recep Toptaş

İŞTE ÜRETİCİNİN SORUNLARI:

- Köylerde bulunan ve otlak olarak kullanılan hazine arazilerinin satışa çıkarılarak satılması ve meralarında yeterince kullanılamaması.

- Yem fiyatlarının aşırı derecede zamlanması ve çuvalının 400 TL civarına yükselmesi. Köylerde sürüleri otlatacak çoban bulunamaması, bulunsa bile geçen yıl aylık 5000 TL olan çoban fiyatlarının bu yıl 8-10 bin liraya yükselmesi.

- Devletimizin küçükbaş hayvancılığa ayırdığı desteğin girdilere gelen fahiş zamlar sonucunda yetersiz kalması.

- Devletin verdiği veteriner hizmetlerinin yetersiz kaldığı, özel veteriner hizmetlerinin ve ilaç fiyatlarının çok yüksek olması.

- Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kaliteli damızlık hayvanlar bulunamaması.

- Yem fiyatları 200 TL iken canlı baskül birim fiyatı 30 TL olduğu halde şu an yem fiyatları 400 TL civarında seyrederken canlı baskül birim fiyatları 41,42 TL olup bu fiyatlara bile alıcı bulunamaması.

- Hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan sap ve yonca balyalarının fiyatının 25 TL iken 70 TL yükselmesi.

‘KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ TÜCCARIN İNSAFINA BIRAKILMAMALIDIR’

Sadece küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile geçimini idame ettiren vatandaşlarımız girdi fiyatlarındaki bu aşırı artışlar yüzünden para kazanamadıkları gibi zarar etmekte, çareyi hayvanlarını ucuz fiyatlara satmak zorunda kalmaktalar. Bu duruma çare bulunmaz ise ülkemizde küçükbaş hayvan bulmakta zorlanacağımız günler yakındır.

Devletimiz aynı mahsullerde olduğu gibi bu sektörde de günün şartlarına göre taban fiyat açıklaması yapmalı ve bu açıklanan taban fiyatlar üzerinden et balık kurumu aracılığı ile satın almalı, üç beş tüccarın insafına bırakılmamalı, yapılan destekler artırılmalı, yem fiyatlarındaki aşırı zamlar durdurularak makul seviyelere çekilmelidir. Veteriner hizmetleri genişletilmeli ve ilaç desteği sağlanmalıdır. Yaşamamız ve ülke ekonomisi için çok önemli olan küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin feryadı duyulmalı ve ivedilikle çözüm bulunmalıdır."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@