Jale Nur Süllü: Üreticilerimiz can çekişiyor!

CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü besicilerin yanına gitti, onları dinledi ve sonra tek tek sorunları sıraladı.

TARIM 17.09.2022, 13:21 17.09.2022, 13:25
Jale Nur Süllü: Üreticilerimiz can çekişiyor!

CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, çeşitli meslek gruplarının sorunlarını gündeme getirmek amacıyla yaptığı ziyaretlere devam ediyor.

CHP'li Süllü bu kapsamda en son hayvan besicileri ile görüştü ve sorunları tek tek not aldı.

Süllü görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

'ALTERNATİF BESLEME VERİMİ DÜŞÜRÜYOR'

"Yem fiyatları başta olmak üzere artan maliyetler, besicinin belini bükerken sektörün sorunlarını görmezden gelen Tarım Bakanlığı, ülkemizde küçükbaş varlığının hızla azalmasına sebep oluyor. Tarım ve hayvancılığın 20 yılda dışarıya bağımlı hale getirilmesi ile döviz kurundaki artıştan etkilenen yem, saman, yonca ve nakliye fiyatlarındaki artış, üreticiyi zorda bırakıyor. Zor günler geçiren üreticinin besleme maliyetlerini düşürebilmek için denediği alternatif besleme yöntemleri ise verimi düşürüyor. 2021 yılında 58 milyon küçükbaş hayvan varlığına sahip ülkemizde bu sayı giderek azalıyor; sağlıklı et ve süte ulaşmak imkânsız hale geliyor. Kuzu büyütme yem çuvalı 400 TL. Üretici bu fiyatla yem alamayınca, ıslah edilmemiş ve besleme kapasitesi düşük meralarda hayvanlarını doyurmaya çalışıyor.

ÜRETİCİ DERTLİ

Bakın üreticimiz diyor ki: 'Cumhurbaşkanı ucuz et yedireceğiz diyor. Bizim ürettiğimiz hayvanın maliyeti belli. Üreticinin durumu belli. Yurt dışından getirdikleri hayvanlarla üretim kalitemiz düştü. Hayvanlarımız aşı bilmezken şimdi hastalıktan kırılıyor.

'BAKANLIK GELSİN ÜRETİCİNİN HALİNİ GÖRSÜN'

AKP yönetimi üreticinin sesini duymuyor. Ünlü işletmelerde et sunumlarıyla gösteri yapanlar alkışlanırken o eti bin bir emekle yetiştirenler, aynı itibarın binde birini bile göremiyor; emeğini kazanca dönüştüremiyor. Kasaplık kuzunun kilo fiyatı80-90 TL, canlı kilo fiyatı 40 TL. Olması gereken karkasta 100 TL, canlıda 60TL. Bu fiyat bile ancak maliyetleri karşılıyor. Üretici kuzu başına 700-800 TL zarar ediyor. Bir koyun, 100 kilo yem tüketiyor. Diğer maliyetleri de üzerine koyduğunuzda bir kuzunun maliyeti 3 Bin TL’yi buluyor. Bugün 280 bin üreticinin evinde yangın var ve bu yangından 85 Milyon etkileneceğiz. Üretici yaptığı işte istikrar istiyor, devlet güvencesi istiyor. Üreticinin bu kaygılarla üretimi sürdürmesi imkânsız. Bakanlık oturduğu yerden et fiyatı belirlemek, günlük çözümlerle marketçilik yapmak yerine, gelsin üreticinin halini görsün."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@