Sivrihisar'da bağcılık bitiyor mu?

İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş, ilçede bağcılık faaliyetlerinin durma noktasına geldiğini ifade etti.

TARIM 02.03.2022, 11:36 02.03.2022, 11:50
Sivrihisar'da bağcılık bitiyor mu?

İYİ Partili Toptaş yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Sivrihisar ve köylerinde tarihin en eski dönemlerine kadar uzanan, bağcılık yapıldığı gözlemlenmiştir. İlçemizde bulunan tarihi pessünus kalıntılarında üzüm figürlerine rastlanmıştır. İlçemizde önceleri bağcılık çok önemli bir aile geçim kaynağı olup, bağ sahibi olmak ayrıcalık ve zenginlik idi.

Bağcılık oldukça zahmetli, sürekli uğraş isteyen ve bilinçli yapıldığı takdirde verim alınan ürünlerin insan sağlığı bakımından çok değerli bir besin olduğu gerçektir. Sivrihisar bağları ve üzümleri kendisi kadar ünlü ve başka yerde görülmeyen özelliklere sahiptir. İlçemizde yetişen başlıca üzümlerimiz, maarif, kekre, narinci, mor ve beyaz fesliğin, Arap parmağı, analıkızlı, yâd üzüm, Pembe çavuş, geçek karası olarak anılmaktadır. Üzümlerimizden elde edilen pekmez, insan yaşamında enerji kaynağı ve karaciğer dostu olup tüketilmesi tıp ve gıda uzmanları tarafından önerilmektedir. Ayrıca budamadan sonra uzayan taze çubuklardaki yapraklar yaş veya salamura yapılarak yaz kış yöremizin meşhur yaprak sarması yapılarak tüketilmektedir. Üzüm çiğnendiğinde şırası çıkartılarak sirke halinde yöreye has turşularda kullanılmaktadır. Posa halindeki çöpler kurutularak hayvan yemi olarak kullanıldığı takdirde süt verimi ve kalitesi artmakta olduğu gözlenmiştir. Kurutulan çöplerin dibine dökülen üzüm çekirdekleri havanda dövülerek merhem haline getirildiğinde, mide ve bağırsak ağrılarına, açık yaraların iyileşmesine etkili olduğu görülmüştür. Üzüm yüksek şeker içerdiğinden dolayı kalori değeri yüksek olup, taşıdığı çeşitli mineral ve vitaminler ile önemli bir besin kaynağıdır. Üzüm bazı karaciğer hastalıkları ve kansızlığın tedavisinde etkilidir. Yüksek tansiyonu kontrol altında tutar, içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden böbrek bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Düşük miktarda yağ ve protein içerdiğinden ideal bir diyet besinidir.  Görüldüğü gibi bir ürün düşünün ki insanlığına sağladığı yararlar bakımından faydaları tartışılmaz ve vazgeçilmezdir.

İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş

'BAĞCILIK DESTEKLEMELİ VE ÖZENDİRİLMELİDİR'

İlçemiz için çok önemli gelir kaynağı olan bağcılık son yıllarda, köylerin boşalması, bağcılıkla uğraşan insanların yaşlanması, Genç kuşağın köyleri terk etmesi, maliyetlerin yüksekliği, köylerde çalışacak işçilerin bulunamaması, kalkan mahsulün değerlendirilememesi, yaşlanan bağ kütüklerinin yenilenmemesi, yeni bağ alanlarının oluşturulmaması ve en önemlisi de filoksera hastalığının yaygınlaşması sonucunda bağların çoğu harap olmuş ve kullanılamaz hale gelmiştir. İlçemiz ekonomisi ve insanlık âleminin sağlığı için önem arz eden ve yok olmaya yüz tutan bağcılık desteklenmeli, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Proje fonundan istifade ederek yeni bağ alanları oluşturulmalı, harap olan bağlar yenileri dikilerek üretime kazandırılmalı. Cazip hale getirilen ve desteklenen bağcılık için gençler özendirilmelidir. Ayrıca pazarlama sorunu da çözülerek birçok insana iş istihdamı sağlanmalıdır. Geliştirilen ve desteklenen bağcılık hem yerel hem de ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacağına inanıyorum."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@