Hamid Yüzügüllü: Sivrihisar artık göç alıyor!

Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber'e konuştu...

YAŞAM 25.12.2023, 15:52 25.12.2023, 19:56
Hamid Yüzügüllü: Sivrihisar artık göç alıyor!

Sivrihisar son dönemde yaptığı atılımla beraber Türkiye’nin turizm merkezlerinden biri haline geldi. Geniş kapsamlı bir sohbet gerçekleştirdiğimiz Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, “önceleri göç veren ilçemiz artık göç alan bir kent haline geldi. Sivrihisar’da yaşanabilir şartları fazlasıyla sağladık” dedi.

Başkan Yüzügüllü yaptığı söylesi sırasında şu cümlelere de yer verdi:

Beş yıllık süreci değerlendirirseniz ve pandemi ile ekonomik koşulları da göz önünde bulundurursanız, bu süreç içerisinde hangi projelere imza attınız ve yapamadığınız herhangi çalışma var mı?

"Geçtiğimiz beş yıllık süreçte yani görevimizin 2. döneminde öncelikle ilk beş yılda sıfırdan hayata geçirdiğimiz alt yapı, üst yapı, yeşil alan, restorasyon, sokak sağlıklaştırma gibi temel belediyecilik çalışmalarımızı tamamladık. Sivrihisar’da başlattığımız turizm odaklı çalışmalarımız ile Sivrihisar’ı turizm merkezi haline getirdik. Tur firmalarının sıkça geziler düzenlediği, dizi ve film çekimlerinin yapıldığı, uluslararası birçok firmanın plato olarak tercih ettiği bir kent inşa ettik."

TÜRKİYE’NİN İLK AÇIK HAVA HEYKEL MÜZESİ

"Sivrihisar’da birçok ilki gerçekleştirdik. Türkiye’nin İlk Açık Hava Heykel Müzesi ve İlk Uygulamalı Kilim Müzesini Sivrihisar’a kazandırdık. Türkiye’nin 21. Eskişehir’in ilk UNESCO Dünya Mirası sizlerinde bildiği gibi 800 yıllık tarihi Ulu Cami’miz oldu. Bu başarılar yoğun çalışmalar, büyük emekler ile elde edilen sonuçlar oldu. Sivrihisar’da tüm yollarımız kent estetiğine uygun bir şekilde yenilendi. İş yerleri, konaklar ve eski evler tarihi yapıya uygun olarak restore edildi. İlçede kişi başına düşen yeşil alan bulunmazken şimdilerde her mahallede modern parklar, spor, oyun ve dinlenme alanları fazlasıyla bulunuyor. Tarihi değerlerin hepsi koruma çalışmaları, çevre düzenleme ve aydınlatma çalışmaları ile ziyarete açılarak turizme kazandırıldı. Gastronomisi ile Sivrihisar’ı artık neredeyse tüm Dünya tanır hale geldi. Eskişehir’in coğrafi işaretli ürünlerinin %90’ı tek başına Sivrihisar’dan oluşuyor. Gizli kalmış, sahip çıkılmamış birçok yöresel lezzetimizi tescilleterek tanıttık. Sivrihisar’da eğitim ve spor alanlarında birçok çalışmaya imza attık. Gençlerimiz, çocukların ve kadınların sosyalleşme olanaklarını üst seviyelere çıkardık. Sivrihisar’da ilk yarı olimpik yüzme havuzunu hayata geçirdik. Kültür ve sanat etkinlikleri ile ilçe halkını sıkça buluşturduk. Sivrihisarlı kadınlara destek vererek her yıl yüzlerce kadını sanat sahibi yaptık. Sivrihisar Belediyesi Sanat Atölyelerinde her yıl 10 dalda el sanatları kursları verirken, sanatlarını kazanca dönüştürmeleri noktalarında da satış ofisleri ve Pazar alanları oluşturduk."

ÜLKE ÇAPINDA ÜNLÜ FESTİVALLER

"Ve artık sizlerinde bildiği üzere tüm Türkiye’nin bildiği ve çok sevdiği meşhur festivallerimiz var. Sivrihisar Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür, Sanat Festivali ve Dövme Sucuk Festivali her yıl yüz binlerce insanı Sivrihisar’da birleştiriyor ve ilçe ekonomisine büyük katkılar sağlıyor. Bu etki tüm yıl boyunca devam ediyor.

Son olarak da kısa bir süre önce başladığımız ve yarıya geldiğimiz Gönül Dağı Kamp, Karavan ve Taş Ev alanı projemiz var. Bu çalışma ile Sivrihisar’da yakaladığımız turizm rüzgarını daha yukarıya çıkaracağımıza inanmaktayım.

Tabi ki de pandeminin etkileri tüm dünyada olduğu gibi bizim çalışmalarımızda da hissedildi. Bu süreçte bazı sosyal faaliyetlerimiz de duraksama oldu. Fakat bu süreci sonrası için hazırlanarak proje planlamalarımız için oldukça verimli geçirdik."

"TURİZM SİVRİHİSAR'IN İÇİNDE KALMIŞ SAKLI KALMIŞ BİR CEVHERDİ"

Sivrihisar sizin döneminizle beraber özellikle turizm konusunda atılım yaptı. Bunu nasıl başardınız? Ve yaptığınız festivallerden, turizm faaliyetlerinden detaylı bir şekilde bahseder misiniz?

"Turizm Sivrihisar’ın içerisinde saklı kalmış bir cevherdi. Bu cevher’i gün ışığına çıkarmak Sivrihisar’ı hak ettiği yere taşımanın en büyük adımlarından biri olacaktı. Aklımda her daim yer alan bu düşünceler ile ekip arkadaşlarımızla birlikte harekete geçerek dört koldan çalışmalara başladık ve başardık. Başarıya giden yolda çokça araştırmalar yapıp, akademisyen tarihçi, halk bilimci ve turizmci bilim insanları ile sıkça karşılıklı istişarelerde bulunduk."

"İlk amacımız ecdat yadigarı tarihimize, kültürümüze ve değerlerimize sahip çıkmak, onları yaşatmak ve gelecek nesillere miras bırakmaktı. Sonrasında ise bu eserleri ülkemize ve tüm dünyaya tanıtmaktı."

COĞRAFİ İŞARET TESCİLLERİ

"Bu doğrultuda tüm tarihi yapıların restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarını gerçekleştirdik. Akabinde gastronomi turizminde yöresel lezzetlerimize Türk Patent ve Marka Kurumundan Coğrafi İşaret Tescillerini aldık. Sivrihisar’da Yöresel yemek alanlarını ve kadın girişimcileri destekleyerek butik mekanlar oluşturduk. Restorasyon ve çevre düzenlemesi tamamlanan tarihi yapıları ve konakları müzeleştirerek ziyarete açtık. Sivrihisar’da birçok ilki gerçekleştirdik. Türkiye’nin İlk Açık Hava Heykel Müzesi ve İlk Uygulamalı Kilim Müzesini Sivrihisar’a kazandırdık. Türkiye’nin 21. Eskişehir’in ilk UNESCO Dünya Mirası Sivrihisar Ulu Camimizi yoğun çalışmalar ile Unesco listesine dahil ettirdik. Sivrihisar Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür, Sanat Festivali ve Dövme Sucuk Festivali ile her yıl yüz binlerce insanı Sivrihisar’da bir araya getirip, ilçe ekonomisine büyük oranda katkılar sağladık ve bu etki tüm yıl boyunca ilçe genelinde hissedildi. Festivallerimiz ile ulusal basında ve uluslararası internet sayfalarında sıkça Sivrihisar ve değerlerini tanıtma fırsatı bulduk. Akabinde birçok yemek programı, Tv kanalları, dizi, film, reklam ve katalog çekimleri beraberinde geldi. İlçe esnaflarımıza ve halkımıza sıkça turizm konulu eğitimler düzenleyerek hep birlikte hazır olduk. Şimdiler de ise Sivrihisar artık tam bir turizm merkezi. Turlar, yerli ve yabancı turistler Sivrihisar’ı ziyaret ediyor. Sivrihisar esnafları yöresel lezzetlerin, hediyelik eşyaların, dövme sucukların satışına yetişemiyor. İlk soruda da bahsettiğim üzere kısa bir süre önce başladığımız ve yarıya geldiğimiz Gönül Dağı Kamp, Karavan ve Taş Ev alanı projemiz var. Bu çalışma ile Sivrihisar’da yakaladığımız turizm rüzgarını daha yukarıya çıkaracağımıza inanmaktayım."

SOSYAL YARDIMLAR BİRLEŞTİRİCİ BİR GÜÇTÜR

Özellikle son dönemde sosyal yardım kampanyalarının önemi daha da arttı. Belediyenin sosyal yardım çalışmalarından bahseder misiniz?

"Sosyal yardım çalışmaları belediyelerin birleştirici güçlerinden biri. Bu doğrultuda ilçe genelinde düzenli olarak ihtiyaç sahiplerine ve dezavantajlı gruplara Sivrihisar Belediyesi olarak gerekli yardımları yapmakla beraber ulaştırılmasında da köprü görevi görüyoruz. Muhtarlarımız ile sosyal yardım konusunda düzenli iletişim halindeyiz.

İlçemizde bulunan aşevlerinden ihtiyaç sahibi ailelerimize belediyemizin ve hayırseverlerimizin ortaklaşa desteği ile sıcak yemeklerini ulaştırıyoruz. Özellikle Ramazan aylarında bu sayıları fazlaca artırarak gıda kolileri ve sıcak yemek hizmetini birçok vatandaşımıza ulaştırıyoruz.

Ülkemizde yaşanan deprem felaketleri sonrasında da tek bir yürek olup kardeşlerimizin yaralarını sarmak üzere canla başla çalışıyoruz. Son yaşanan büyük depremde Sivrihisar Belediyesinde deprem bölgelerine onlarca tır temel ihtiyaç malzemelerimizi, iş makinelerimizi hızla ulaştırdık. Sosyal yardım insanlığımızın ve tüm kurumlarımızın en temel esaslarındandır."

SİVRİHİSAR ANADOLU'NUN İNCİSİDİR

Sizin döneminizle beraber Sivrihisar da gözle görülür bir nüfus artışı yaşandı mı? Konut sayısında artış yaşanıyor mu? İnsanlar yaşamak için Sivrihisar’ı tercih ediyorlar mı?

"Sivrihisar yaşamak için en güzel yerlerden birisi, bana göre Anadolu’nun incisi. Önceleri göç veren ilçemiz artık göç alan bir kent haline geldi. Sivrihisar’da yaşanabilir şartları fazlasıyla sağladık. Doğalgazı, sportif faaliyetleri, yeşil alanları, sosyal alanlar, kültür sanat etkinlikleri, temiz havası ve tüm imkanları ile artık tercih edilen bir ilçe. Sivrihisar’a dönüş başladı ve halen hızla devam ediyor."

KONUT SAYISI ARTIYOR

"Konut sayıları her geçen gün artıyor, yenilerde ilçeye kazandırdığımız TOKİ’lerimizin ardından birçok müteahhit durmaksızın konut yapımı gerçekleştiriyor. Sivrihisar Organize Sanayi çalışmalarımızı da büyük ölçüde tamamladık. Fabrikalarımızın açılmasının ardından iş olanakları bakımdan da nüfus artışının hızla yükseleceğini beklemekteyiz."

SİVRİHİSAR OSB’DE İNŞAATLAR BAŞLAYACAK

Sivrihisar OSB konusunda herhangi bir gelişme var mı? Belediye Başkanı olarak bu konuda ne önerirsiniz?

"Sivrihisar Organize Sanayi Bölgesi; kamuoyunda bilindiği üzere, yatırım programı doğrultusunda altyapısı tamamlanmış ve yüzde 80 oranında sanayi parselinin tahsisi yapılmış olup, parsel tahsisi yapılan yatırımcıların, inşaat ruhsatı alabilmeleri için süreç devam etmekte ve gerekli belge ve projelerin, Organize Sanayi Bölgesinin onayı ile bu yıl içerisinde inşaatlara başlanmış olacak. Bu doğrultuda yakın zamanda Sivrihisar’da Organize Sanayi Bölgesinin de etkisiyle büyük gelişmeler kaydedilecek."

İŞÇİLERİMİZİN SAYISINI ARTTIRDIK

Sivrihisar Türkiye’de yüz ölçümü en büyük olan beş ilçeden biri. Yetmişin üzerinde mahalle var. Bu anlamda çöp toplama ve üst yapı hizmetlerini ulaştırmak büyük çaba gerektiriyor. Görüldüğü kadarıyla vatandaşlar hizmetlerden memnun. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

"Sivrihisar yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin 5. Büyük ilçesi, 65 kırsal, 13 merkez mahallesiyle toplamda 78 mahalleye sahip. Sivrihisar’da 10 yıl öncesine kadar 65 köyümüzde çöp konteyneri dahi yoktu. İlçe merkezinde bulunan 13 mahallenin zar zor çöp toplaması yapılırken göreve geldikten sonra bu soruna çözüm sağladık.

Öncelikle tüm mahallelerimize yeterli miktarda konteyner koyduk. Bu alanda iş gücünü ve hızını arttırmak üzere planlamalarımızı yaptık. Çöp toplama kamyonlarımızın ve işçilerimizin sayısını arttırdık. Düzenli bir şekilde 78 mahallemizin hizmetine başladık. Üst yapı çalışmalarında da aynı şekilde her yıl belli sayıda mahallemizin yol çalışmalarını tamamladık."

Yüzügüllü konuşması sırasında Odunpazarı Belediye Başkanlığı adaylığı konusunda şunları söyledi:

Adınız Odunpazarı Belediye Başkan Adaylığı için geçiyor. Siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz?

Odunpazarı adaylığı için ismim sıkça zikrediliyor. Bu konuda öncelikle çalışmalarımızı takip eden ve şahsımı böylesine güzel yerlere layık gören tüm vatandaşlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Bunları duydukça doğru, dürüst ve güzel işler başardığımızı vatandaşlarımıza hissettirebilmişiz, halkımızın gönüllerinde yer edinebilmişiz diyorum. Devlet büyüklerimizin ve kıymetli vatandaşlarımızın takdiri ile nerede hizmet etmem istenir ise görevimi layıkıyla yerine getiririm.

saglisolluhaber.

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@