03.06.2021, 16:03

Güçlendirilmiş parlamenter sistem

Muhalefet partilerinin devamlı dilinde ve olan herkesin merak ettiği bir konu var. Nedir o konu? İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemin inşaasıdır. Malumunuz üzere, şu an, içinde bulunduğumuz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi 16 Nisan 2017 referandumuyla kabul edilen ve 9 Temmuz 2018 tarihi itibariyle uygulamaya konulan 'başkanlık tipi' hükümet sistemidir.

İçinde bulunduğumuz bu sistem, daha çok tek adama dayalı bir yapı olduğu için muhalefet haklı olarak kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, adalet, özgürlük, liyakat gibi ilkelere dayalı daha kuvvetli bir yapı ortaya koymak istediğinden İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi ortaya koymuştur.

İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener geçtiğimiz günlerde meclis grup toplantısında bu sistemi ana başlıklar halinde kısaca özetleyerek vatandaşlarımızla paylaşmıştır.

Peki bu ana başlıklar nelerdir?

- Tarafsız Cumhurbaşkanlığı

- Çoğulcu Demokrasi, Katılımcı Yönetim, Güçlü Meclis Anlayışı

- Kuvvetler Ayrılığı Tesisi ile Güçlü Denetim

- Hukukun Üstünlüğü, Tam Bağımsız ve Tarafsız Yargı

- Devlette Liyakat

- İnsan Hakları ve Bireysel Özgürlükler, Güçlü Sosyal Devlet, Güçlü Sivil Toplum, Güçlü Gençler

- Adil ve Özgür Seçimler

- Özgür Basın

Bu başlıkları kısaca incelemek gerekirse, ilk madde olan tarafsız cumhurbaşkanlığı ilkesi bence çok önemlidir. Çünkü partili bir cumhurbaşkanının, -Anayasa’ya göre tarafsızlık yemini etmiş olmasına rağmen- partisi ile devletin çıkarları çatıştığı zaman ne karar vereceği çok önemli bir sorun haline gelmektedir. Bu maddenin uygulamaya konmasıyla birlikte kutuplaşmanın ortadan kalkacağına inanıyorum.

Türk siyahi tarihi 4 ana vesayet dönemine indirgenebilir. Bunlar askeri darbelerle olan askeri vesayet ve bunu ortadan kaldırmak için oluşturulan ve FETÖ’ye ihale edilmiş bir yargı vesayeti. FETÖ ile mücadelede aşırı güvenlikçi politakayla oluşturulan kolluk vesayeti ve son aşamada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle, devletin tüm organlarında kurulan Cumhurbaşkanlığı vesayetidir.

Kuvvetler ayrılığı ilkesiyle birlikte Yasama-Yürütme ve Yargı erklerinin birbirleri üzerinde hakimiyet kurmadan bağımsız bir şekilde işlemesi ortaya konulacaktır. Devletin hiçbir kurumu, Anayasa ve yasalardan aldığı yetkiyi aşarak başka bir kurum üzerinde vesayet kuramayacak ve vesayet dönemi son bulacaktır.

Devlette liyakat ilkesiyle birlikte işe alımlarda yapılan mülakatlar kaldırılacaktır. Ancak devleti temsil etme hususunda özellik taşıyan mesleklerde, mülakatın zorunluluk arz etmesi durumunda sesli ve görsel olarak kayıt yapılıp herhangi bir durumda yargı denetiminin önü açılacaktır.

Basının özgür olmadığı yerde siyaset ve seçim, eşit şartlarda yürütülemez. Bu nedenle gazetecileri korumak için bazı haklar çıkarılacaktır. Bu haklar şahsi olmamakla birlikte sadece görevlerini özgürce yapabilmeleri içindir.

Ayrıntılarının çok daha fazla olduğu iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem, öyle görünüyor ki, önümüzdeki günlerde ilkelerinden daha fazla söz ettirerek ve gündeme konu olacaktır. 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (1)
Hulusi Ayrancı 3 yıl önce
Tebrik ederim Eren bey, ülkemizin neden bu hale geldiğini, bu sistemin ülkeyi dahada batıracağını güzel ifade etmişsiniz.
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@