banner298

banner194

Eskişehir'deki bu merkez Türkiye'ye örnek oluyor!

Gazeteci Arif Anbar, Alzheimer hastalığı üzerine kurguladığı yazısında Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar'dan bahsetti.

YORUM 23.09.2022, 13:13
Eskişehir'deki bu merkez Türkiye'ye örnek oluyor!

Alzheimer hastalığı küresel bir hastalık haline geldi. Konuyu derinlemesine inceleyen Sağlı Sollu Haber Genel Yayın Yönetmeni Arif Anbar, Milli İrade Gazetesi'nde kaleme aldığı yazısında, Nörolog Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar'ın görüşlerine ve Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç'ın hayata geçirdiği Alzheimer Konuk Evi'ne yer verdi.

İşte o yazı:

Bazı sorunlar var ki, özellikle sağlık sorunları, başımıza gelmedikçe pek de umursamadığımız sorunlar olarak karşımıza çıkıyor.

Bunlardan bir tanesi de Alzheimer hastalığı!

*

Dünyanın başına bela olan bir hastalık olması münasebetiyle, aslında küresel bir hastalık olduğunu söylemek doğru olacak.

Söz konusu hastalık yalnızca hasta olan kişiyi etkilemiyor, ailesine de fazlasıyla zorluk çıkarıyor.

Düşünün… Yaşamınıza dair ne varsa unutuyorsunuz! Okul yaşamınız, çocuklarınız, hayatınızdaki en güzel anılar… Her biri yok olup gidiyor. Yeni doğan hafızasında ve fakat kocaman bir insan haline geliyorsunuz.

Peki, Alzheimer hastalarının yakınları?

Asla ve asla hastayı yalnız bırakmamaları gerekiyor. Daha da fazlası, hasta olan yakınlarına özel bakım imkanı sunmaları elzem.

Ekonomik olarak güçlü olan aileler Alzheimer hastası olan yakınına iyi imkanlar sunabilirler; buna rağmen psikolojik olarak yıpranacakları kesin.

Peki, ya ekonomik olarak dezavantajlı olan aileler ne yapacak? İşte, bu hastalık, onlar için tam bir kabus! Çalışmak zorunda olan aile bireyleri bakıcı parasını nereden bulacaklar? Alzheimer hastası için özel imkanları nasıl sunacaklar? Tüm bu zorluklar içerisinde ruh sağlıklarını nasıl koruyacaklar?

O nedenle küresel bir sorun olan Alzheimer hastalığı konusunda devletlerin çok daha ihtimam göstermeleri gerekiyor.

*

Dün, ‘Dünya Alzheimer Günü’ idi. Şöyle bir gündeme baktım, zaten görmezden gelinen hastalık, farkındalık yaratmak için ilan edilen özel günde de pek tartışılmadı.

Bu noktada MIH sütunlarında, günlük telaşelerin üzerini örttüğü Alzheimer sorununu masaya yatırmak faydalı olacak diye düşünüyorum.

Arif Anbar'ın yazısının tamamını okumak için BURAYA tıklayın.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@