banner298

banner194

15.06.2021, 11:37

Volodimir Zelenski’nin kanun teklifi...

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin kanun teklifi

1944’te yaşanan büyük sürgünden 46 yıl sonra, anavatan Kırım’a büyük sevinçle dönen halkımız öncelikle iş, barınma, eğitim ve sonra da teşkilatlanma çabasına girmişti. Bu süreçte 1000 yıllık bir tarih dilimi içinde vatanları olan bu topraklarda hak sahibi olduklarını resmileştirecek anayasa hükümlerini ve gerekli kanunları takip etmeyi ihmal ettiler. Bu toprakların gerçek sahipleri oldukları, resmi belgelere yansıtılarak uluslararası hukuk tarafından da tanınması gerekliydi. 23 Ağustos 1991'de kurulan Ukrayna Devletinin başkanları da konuya gerekli hassasiyeti göstermemişlerdir.

2014 Rus işgali sonrası Rusya’nın farklı bölgelerinden Rusların getirilip Kırım’a yerleştirilmeleri, orada ırk dağılım oranının ve demografik yapının bozulmasına sebep olmuştur. Nihayet günümüzde bazı olumlu gelişmeler yaşanmaktadır.

UKRAYNA YERLİ HALKLAR YASA TASARISI PARLAMENTOYA SUNULDU

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir ZELENSKİ 18 Mayıs 2021 tarihinde yaptığı açıklamada “Ukrayna’nın yerli halklarına dair” başlıklı yasa tasarısını onaylanması için Ukrayna Parlamentosuna sunduğunu bildirdi. Sayın Ukrayna Devlet Başkanı bu işi yaparken bir incelik daha gösterdi. Kırım Tatar Türklerinin Kırım’dan Ruslar tarafından sürüldüğü tarih olan 18 Mayıs günü yasa tasarısını parlamentoya sundu. Zelenski, “kısa bir süre içinde milletvekillerinin Kırım Tatar halkının statüsü de dâhil olmak üzere Ukrayna’nın yerli halklarına dair yasa tasarısını inceleyerek kabul edeceklerinden ve 30 yıldır önceki dönem parlamentolarının ve önceki Cumhurbaşkanları döneminde ertelenen bu işin nihayet bitirileceğinden eminim” şeklinde konuştu.

V. ZELENSKİ, 18 Mayıs1944 Kırım Tatar SOYKIRIM kurbanlarını anma günü dolayısıyla yayınladığı videoda, “Ukrayna’nın yerli halklarına dair” başlıklı yasa tasarısını parlamentoya sunduğunu bildirdi. Yasa tasarısının Kırım Tatarlarının “Bayrak Bayramı” olan 26 Haziran tarihine kadar parlamentoda incelenip kabul edileceğini ümit ediyorum” dedi.

Bu tasarıda Ruslar Ukrayna’nın yerli halkı olarak gösterilmiyordu. Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma bu tasarıya tepki gösterdi ve Haziran ayı ilk günlerinde yapılan oylamada “Ukrayna’nın yerli halklarına dair” başlıklı yasa tasarısını kınayan bildiri oy birliğiyle kabul edildi. Yasa tasarısına göre Rusların Ukrayna’nın yerli halkı olarak görülmemesi, Rus milletvekillerini oldukça rahatsız etti. İşgalci Rusya bu yasa tasarısının, “ülke topraklarındaki diğer halkları görmezden gelerek yalnızca Kırım Tatarlarını yerli halk olarak” belirlediğini ileri sürdü. Rusların Ukrayna yerli halkları listesinden çıkarılmasını hakaret olarak nitelendiren Rus milletvekilleri, Ukrayna’yı AGİT Avrupa konseyine şikâyet edeceğini bildirdi.

UKRAYNA PARLAMENTOSUNA SUNULAN YASA TASARILARI SADECE UKRAYNA’YI İLGİLENDİRİR

Ukrayna yasa tasarısını kınayan Rusya Devlet Duma’sı bildirisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Ukrayna Milletvekili Rüstem UMEROV, “Ukrayna Cumhurbaşkanının ve Ukrayna Milletvekillerinin parlamentoya sunduğu yasa tasarıları sadece Ukrayna’yı ilgilendirir. Hiçbir ülkenin ve hele hele işgalci ülkenin Ukrayna’nın iç meselelerine müdahale etmeye hakkı yoktur” dedi.

KTMM VE KIRIM TATAR MİLLİ KURULTAYI HALKIN TEMSİL ORGANI OLARAK TANINACAK

Söz konusu yasa tasarısı ile Kırım Tatarları, Kırımçaklar ve Karaylar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanınıyor. Parlamentonun ilgili yasa tasarısını kabul etmesinden sonra Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından Kırım Tatarlarının resmi temsil organı olarak tanınması bekleniyor.

Not: Ukrayna parlamentosu, Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı arasında imzalanan, Ukrayna’da yaşayan Kırım Tatarları için yapımı öngörülen 500 adet konut anlaşmasını onaylamıştır.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@