02.04.2024, 13:32

EKONOMİ SEÇİMİN KADERİNİ BELİRLEDİ

Gazeteci Ali Baş, seçim sonuçlarını sıcağı sıcağına değerlendirdi. Baş, Ayşe Ünlüce’nin seçimi kazanmasını sürpriz olarak yorumlanmaması gerektiğini söyledi. Ünlüce’nin seçim süresince başarılı bir performans sergilediğine dikkat çeken Baş, “Ayşe hanım başarılı bir seçim stratejisi uyguladı. Eskişehirliler kısa sürede kendisini tanıdı, sevdi ve saygı duydu” dedi. Baş, seçmenin alım gücünün düşmesi, ekonomik darboğaz nedeniyle iktidarı da cezalandırdığına dikkat çekti.

Bir seçimi daha tamamladık. Daha önceki konuşmalarınıza baktığımızda sonucu nasıl yorumlarsınız?

CHP adayı Ayşe Ünlüce’nin kazanmasını sürpriz saymamak gerekir. Neticede kısa süre önce sonuçlanmış bir genel seçim var. Aradan çok kısa bir zaman geçmeden insanların oyunu değiştirmesi pek düşünülemezdi. Öyle de oldu.

Ayşe Ünlüce’nin seçimi kazanmasındaki en büyük etken sizce ne oldu? Projeleri mi çok iyiydi? Kampanya güzel mi yönetildi?

SON ÇIKIŞLARIYLA TOPARLANDI

Elbette projeler de önemliydi. Ancak halkın geneli projelere pek az dikkat ediyor. Ayşe Ünlüce ilk aday olduğunda şu tespiti yapmıştım. Rakiplerinin hepsi iş adamı, sanayici Ayşe hanım hukukçu kimliğiyle öne çıkıyor. Dahası bir belediyecilik geçmişi var. Kısa sürede Eskişehirlilere kendisini tanıtmayı başardı. Olumsuz görüş bildiren olmadı. Eskişehirliler kendisine hem saygı duydu, hem de sevdi. Bir ara geriye düştüyse de, sonraki çıkışlarıyla toparlandı ve başarıya ulaştı.

Eskişehir’de seçimi CHP’nin almasında başka ne gibi etkenler vardı

EMEKLİLERE DİKKAT ÇEKTİ

Seçmen bu seçimde kendi kesesini kendi çıkarını kullanarak oy kullandı. Şu anda derin bir yoksulluk var. Asgari ücretle geçinenler, çok büyük çoğunluğu 10 bin lira maş alan emekliler, iktidarı ciddi şekilde uyardı. Sadece Eskişehir’de değil, tüm Türkiye’de partilerin kampanyaları, adayların projeleri seçimin sonucunu belirlemedi. Ekonomik sıkıntı çeken vatandaşın tercihi seçimin sonucunda etkili oldu.

Eskişehir’de bir karşılaştırma yaparsak CHP’nin kazanmasında etkili olan başka faktörler var mıydı?

CHP yerelde iktidar olmanın avantajıyla seçime girdi. Ahmet Ataç 1999 yılında bu yana Tepebaşı belediye başkanı. Tüm seçimlerde oyunu arttırmıştı. Sanki rakibi yokmuş gibi seçimlere giriyor. Haliyle Ataç’ın oyları Ünlüce’ye de yansıyor. Yine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP’nin yüksek siyaset yapan ismi olarak biliniyor. Konuşmaları, açıklamaları, sadece CHP’lileri değil, tüm partilileri etkiledi. CHP’de iki güçlü ismin karşısında AK Parti’nin adayları zayıf kaldı. Bu şu anlama gelmesin. Hem Hamid Yüzügüllü, hem de Özkan Alp, ilçelerin en başarılı iki belediye başkanıydı. Madem aday yapacaksınız bu başkanların piarlarının çok önceden yapılması gerekiyordu.

NEBİ HATİPOĞLU VE EKONOMİ

Nebi Hatipoğlu’nun aldığı oy oranını nasıl yorumluyorsunuz?

Burada Nebi beyin kaybettiğini söylersek haksızlık yapmış oluruz. Nebi bey elinden gelen tüm çabayı gösterdi. Kampanyasını da güzel yürüttü. Şehrin eksikliklerine dikkat çekti, gündeme getirdi. Nebi bey rakibinden ziyade ekonomiye yenildi. Zaten son dönemde AK Parti’nin merkezi de ekonominin seçmen üzerindeki etkisini biliyordu. AK Parti yönetimi ve Erdoğan seçimden önceki son günlerde ekonomiyle ilgili “ekonomi bozuldu ama yine biz çözeriz” mesajları verdi. Seçmene umut aşılamak istediler. Ancak Eskişehir’de bu umut tutmadı. Seçmen Ayşe Ünlüce’nin kendisine daha fazla fayda sağlayacağını düşündü.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Son olarak şunu söyleyebilirim. Artık Eskişehir’de yeni bir dönem başlıyor. Eskişehir yaklaşık 30 yıldan bu yana Büyükşehir! Bu 30 yılın 25 yılında Yılmaz Büyükerşen belediye başkanıydı. Şimdi Ünlüce ile birlikte yeni bir dönem başlıyor.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@