Mehmet Ektaş sert çıktı: O kamyonları Eskişehir'in içine sokmayız!

AHPADİ Dönem Sözcüsü Mehmet Ektaş, Kanal 26 ekranlarında dikkat çeken açıklamalarda bulundu…

ESKİŞEHİR 11.05.2022, 15:07 11.05.2022, 22:42
Mehmet Ektaş sert çıktı: O kamyonları Eskişehir'in içine sokmayız!

Kanal 26’da Gazeteci Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali (AHPADİ) Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Mehmet Ektaş, Kaymaz’da gerçekleşen ÇED bilgilendirme toplantısında yaşanan olaylara ilişkin çarpıcı ifadeler kullandı.

‘ZORBALIKLA BİR YERLERE VARMAK İSTİYORLAR’

Eskişehir’de yaşayan vatandaşların çevreye karşı duyarlılıkları nedeniyle koruma içgüdüsüyle mücadele verdiklerini ancak her seferinde zorbalıkla karşılaştıklarını savunan Mehmet Ektaş, “Yaşanan olaylar aslında Eskişehir halkının Alpu Ovası’nı koruma iradesinin bir sonucudur. Alpu Ovası’nda kömürlü termik santral ve URAYSİM test yollarının kurulması yönünde alınan kararın önünde diz çökmeyen, akabinde Sevinç Mahallesinde kömür ocağı açılmak istenmesine diz çökmeyen bir halk var. Bu zorbalıklara karşı mücadele eden bir halk var. Kaymaz’da siyanürlü atıkların depolanması için açılacak üçüncü atık havuzu da böyle. Eskişehir’de hayatı sonlandırmak için atılan adımlara karşı Eskişehir halkı direniyor, Eskişehir sahipsiz değil. Bu sahiplenme karşısında kaybedenler sürekli zorbalıkla bir yerlere varmak istiyorlar. Ama bundan sonuç almaları mümkün değil” dedi.

‘BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞMEMİŞTİR’

Eskişehir’in Sivrihisar İlçesinin Kaymaz Mahallesi’nde Koza Altın Madeni işletmeleri tarafından yapılması planlanan ‘Maden Atık Depolama Tesisi’ için mahallelinin katılımı ile gerçekleşen ÇED toplantısının amacına ulaşmadığını, bu nedenle yapılması yasal zorunluluk olan ÇED toplantısının yapılamadığını, yapılmış gibi gösterilmesinin ise hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Ektaş, “Her ne kadar toplantının yapıldığına dair tutanak düzenlenmişse de kamera görüntüleri ÇED bilgilendirme toplantısının etkili olarak yapılmadığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla yasal yollar açıktır. İleri de bunun üzerinden yapılacak bir ÇED raporlandırma süreci yargıdan dönecektir. Çünkü bilgilendirme toplantısı gerçekleşmemiştir” diye konuştu.

‘YAPILAN SALDIRIYI ESEFLE KINIYORUM’

ÇED toplantısı sırasında meydana gelen olaylara ilişkin de görüşlerini aktaran AHPADİ Dönem Sözcüsü Ektaş, “Eskişehir Milletvekilimiz Jale Nur Süllü’ye, Kent Konseyi Başkanımız Nuray Akçasoy’a ve Meltem Karakaş Kaya’ya yapılan saldırıyı esefle kınıyorum. Bir yandan icra etmek istedikleri görevleri engellenmeye çalışıldı, bir yandan da hakaretlere maruz kaldılar. Bunlar hoş şeyler değil ve Eskişehir halkı yapılanların farkında ve gereken cevabı hem hukuk nezdinde hem platformlarda da zaten veriyorlar” dedi.

‘ÇED SÜRECİ ARTIK ÇEVREYİ KORUMA AMACIYLA SÜRDÜRÜLMÜYOR’

ÇED yönetmeliğinin amacından çıktığını da iddia eden Mehmet Ektaş, “ÇED yönetmeliği aslında çevreyi sanayinin olumsuz etkilerinden korumak için çıkarılmış bir yönetmelik. Ama bu yönetmelik çıktığı andan itibaren defalarca değişti. Artık ÇED raporları çevreyi korumak için değil sadece yapılmak istenen yatırımların önünü açacak birer bürokratik işlemi yerine getirmek için var. Örneğin kömürlü termik santralle de ilgili Eskişehir Valiliğinde ÇED komisyonu kurulmuştu. Bu komisyonda olumsuz karar çıkınca hemen komisyon içinde üye değişiklikleri yapılıp olumlu karar çıkarılmıştı. Ama bunların hepsi yargıdan döndü. Hala Türk yargı sisteminde kamu menfaatlerini, bu ülkenin menfaatlerini koruyan hakimler var. Dolayısıyla bu yollarla mesafe kat edeceklerini düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Kaymaz’da yaşanan olay sonrası Sağlı Sollu Haber’e verdiği özel mülakatta, “Bakın bize hiçbir konuda net bilgi vermiyorlar. Kaymaz’daki madenin bitmek üzere olduğu duyumları geldi bize. Buradaki atık tesisi Çanakkale’den getirilecek maden için yapılıyor. Çanakkale’de atık tesisinin yapılmasına yürütmeyi durdurma geldi. Dolayısıyla oradaki madeni buraya getirip burada ayrıştırıp Kaymaz’ı mahvedecekler" diyerek önemli bir iddiayı gündeme taşımıştı.

Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Ektaş, Süllü’nün bu çıkışı üzerine şu ifadelere yer verdi:

‘ESKİŞEHİRLİ O KAMYONLARI ESKİŞEHİR’İN İÇİNE SOKMAZ’

Türkiye böyle şeylere alışkın. Avrupa’nın çöpü Türkiye’de temizleniyor maalesef. Dolayısıyla Türkiye kendi içinde de bir bölgenin çöpünü başka bir bölgede temizleme yoluna gidebilir. Şimdi doğrudan bir bilgi sahibi değilim ama kamuoyuna bu konuda yapılan açıklamalardan bilgim var. Sayın Milletvekilimiz Jale Hanım bilgilerine güvendiğim, kamuoyuna bugüne kadar doğruluğunu teyit etmeden bilgi vermeyen bir milletvekilimiz. Dolayısıyla ben milletvekilimizin bu açıklamasına itibar ederim, çünkü güvenilir kaynaklardan almıştır bilgiyi. Bakın Eskişehirli direnir ve o kamyonları Eskişehir’in içine sokmaz. Bende Eskişehir’de yaşayan bir vatandaş olarak o kamyonların önüne çıkarım. Bakın benim çocuklarımın geleceği de Eskişehir’de”

Jale Nur Süllü'den kendisine yapılan hakarete ilişkin flaş açıklama! Okumak için linke tıkla: https://www.saglisolluhaber.com/protesto/jale-nur-sullu-den-kendisine-yapilan-hakarete-iliskin-flas-h7811.html

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@