Büyükerşen CHP'yi uyardı: Kimsenin kavga etme lüksü yok!

Sağlı Sollu Haber Genel Yayın Yönetmeni Arif Anbar, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile görüşmesini aktarmaya devam ediyor. İşte son bölüm…

GÜNDEM 24.09.2021, 13:21 24.09.2021, 13:21
Büyükerşen CHP'yi uyardı: Kimsenin kavga etme lüksü yok!

RÖPORTAJ - 3. BÖLÜM

Gazeteci Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan Başkan Yılmaz Büyükerşen, röportajın 3. ve son bölümünde CHP’li belediye başkanları arasında sorun olduğu iddialarından parti içi kavgaya, erken seçim tartışmalarından tekrar belediye başkan adayı veya Cumhurbaşkanı adayı olmak isteyip istememesine kadar pek çok konuya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte, röportajın son bölümü…

A. ANBAR: CHP’li belediye başkanları arasında sorun yaşandığı öne sürülüyor. Bu konudaki görüşünüzü öğrenebilir miyim?

Y. BÜYÜKERŞEN: Elbette… 2014 yılı yerel seçimlerinin ardından, yani Tepebaşı Belediyesi’nin yanı sıra Odunpazarı Belediyesi’ni de kazandığımız seçimlerin ardından, Ahmet Ataç ve Kazım Kurt’la yaptığımız ilk toplantıda dile getirdiğim ilk konu şuydu:

Büyükerşen, Kurt ve Ataç, 2014 yerel seçimlerinin ardından Eskişehir Adliyesinde gerçekleştirilen törenle belediye başkanlığı mazbatalarını almışlardı...

‘BİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞÜRMEYE ÇALIŞMAKTAN HİÇ VAZGEÇMEDİLER’

‘Benim sizden ilk ricam şu: Bundan sonra bizim karşımızdaki siyasi cephenin ve belli çıkar gruplarının yapmaya çalışacağı en önemli şey bizi birbirimize düşürmeye, karşı karşıya getirmeye çalışmak olacaktır; özellikle de Tepebaşı ve Odunpazarı belediyelerini. Buna izin vermemeliyiz.’ Bu konuşmamızın üzerinden 7 yıldan uzun zaman geçti ve bu gruplar bizi birbirimize düşürmek gayretinden hiç vazgeçmediler. 2019 seçimlerini geçirdik. Sürekli yaratılmak istenen bu suni gündemin olumsuz bir sonucunu gördünüz mü? Aksine 2019 seçimlerine göre daha da güçlenerek çıktık. Hem belediye sayımızı hem meclis üye sayımızı arttırdık. Büyükşehir Meclisinde çoğunluğu elde ettik. İlçe belediyelerimiz arttırdık. Daha güçlü bir yerel yönetimler ağı haline geldik. Demek ki o gayretlerin hepsi beyhudeydi.

Bugün de hala böyle şeyler kulağıma geliyor. Elbette, aynı siyasi partide olsanız da her zaman her konuda aynı şeyleri düşünmüyor olabilirsiniz. Böyle şeyler aile içinde bile yaşanıyor. Üstelik icra makamında bulunanların farklı yönetim anlayışları, farklı öncelikleri olabilir. Ona karar verecek olanlar da belediye başkanları ve meclisleridir. Üstelik belediye başkanlarının arasının bozuk olmasına neden olacak bir konu da yok orta yerde. Herkesin kendi belediyesi, personeli, bütçesi, projeleri var. Kimse kimsenin işine karışma noktasında değil.

‘KİMSENİN KAVGA ETME LÜKSÜ YOK’

İşin bir diğer tarafı da Cumhuriyet Halk Partisi’nde hiç kimsenin kimseyle kavga etmeye, küsmeye, karşı karşıya gelmeye hakkı yok. Biliyorsunuz ülke genelinde iktidara gelmenin yolu yerel yönetimlerden geçer. Böylesine güçlü olduğumuz bir dönemde, önce Eskişehir, sonra da Türkiye için mücadele etmemiz gereken noktada, tutup birbirimizle kavga etmenin gereği yok. Tüm gücümüzü, enerjimizi, zamanımızı ve imkânlarımızı Eskişehir ve Türkiye için kullanmalıyız.

A. ANBAR: Aslına bakılırsa şimdi soracağım soru, az önce sorduğum soruyla bağlantılı… Önümüzdeki yerel seçimlerde bir daha Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmak istiyor musunuz?

Y. BÜYÜKERŞEN: Benim hayattan öğrendiğim en önemli şeylerden biri, her şeyin bir zamanı ve zemini olduğudur. Bilmem anlatabildim mi? Normal olarak önümüzde 2024’e kadar daha 3 sene var.

A. ANBAR: Peki… O halde şöyle bir soru sormak isterim: Aday olmamaya karar verirseniz, Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda kimi ya da hangi yapıdaki bir insanı görmek istersiniz?

‘İSİM DEĞİL ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞI ÖNEMLİ’

Y. BÜYÜKERŞEN: Buna ben değil, Eskişehir halkı karar verir. Benim aklımdan gönlümden geçen isim değil, ancak o kişinin şehircilik anlayışı olur. Eskişehir’in kazanımlarından ödün vermeden, geri adım atmadan, şehrin kimliğine zarar vermeden hizmet ve proje üretecek bir anlayıştan söz ediyorum. Şehri o gün olduğu noktadan daha ileriye götürecek bir anlayışı kast ediyorum. Benim için önemli olan Eskişehir ve onun geleceğidir.

A. ANBAR: Sohbetimizin sonuna yaklaşırken biraz da ülke siyasetine ilişkin konuşmak isterim. Çok tartışılan bir konu: Türkiye'nin erken seçime ihtiyacı var mı? Muhalefet kazanmak için neler yapmalı? Kaybederse vaziyet nasıl olur?

‘TEK ADAMLIK SİSTEMİNİN İŞLEMEDİĞİ BELLİ’

Y. BÜYÜKERŞEN: Bence bir erken seçim ihtiyacı var. Tüm göstergeler ona işaret ediyor. Ancak benim erken seçim konusunda en önemli tereddüdüm, pandemi ve yeni göçler ile bölgedeki uluslararası siyaset dolayısıyla ne kadar sağlıklı olup olmayacağı. İktidar, bu olağan dışı dönemde pandemiyi, göçleri ve yeni vatandaşlık verme kurnazlıklarını bahane ederek, seçimle ilgili akıl almaz yöntemlerle kendi lehine olacak düzenlemeler getirebilir. İktidar sırf yeniden kazanmak için bu tür yollara başvurursa, ülke bir kaos ortamına sürüklenebilir.

Şimdi, muhalefet kazanmak için öncelikle, işlemediği artık açıkça ortaya çıkmış bu tek adamlık sisteminin yerine çağdaş normlara göre düzenlenmiş parlamenter sistemi yeniden inşa edeceğini beyan etmelidir. Bu, hangi ismin aday olacağına bakılmaksızın, kesinlikle yapılması gereken ilk şeydir.

Muhalefet kaybederse ne olur derseniz, iktidar ülkeyi ne kadar kötü yönetirse yönetsin bir şekilde kazanacağını görür ve o nedenle de hiçbir kanun, kural dinlemeden yönetmeye devam eder. Bu da bizi ve ülkeyi çok daha sıkıntılı, çok daha karanlık günlere sürükler.

A. ANBAR: Evet, son soruyu soracağım ve bununla beraber okurlarımızla vedalaşmış olacağız… Az önce düşüncelerinizi ifade ettiğiniz konuyla yakından alakalı bir soru bu. Size, Millet İttifakından cumhurbaşkanlığı adaylığı teklifi gelirse sıcak bakar mısınız?

Y. BÜYÜKERŞEN: Olmayacak duaya âmin diyenlerden değilim.

-SON-

Röportajın birinci bölümünü okumak için aşağıdaki linke tıklayın:

https://www.saglisolluhaber.com/gundem/yilmaz-buyukersen-o-cop-daglari-yok-artik-h3395.html

Röportajın ikinci bölümünü okumak için aşağıdaki linke tıklayın:

https://www.saglisolluhaber.com/gundem/yilmaz-buyukersen-trafik-modern-cagin-iskencesi-h3423.html

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@