Nadir Küpeli konuştu: Kavgadan gürültüden uzak olması gerekiyor!

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, Sağlı Sollu Haber Genel Yayın Yönetmeni Arif Anbar’la görüştü, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 24.08.2021, 15:17 25.08.2021, 14:01
Nadir Küpeli konuştu: Kavgadan gürültüden uzak olması gerekiyor!

RÖPORTAJ - 1. BÖLÜM

Gazeteci Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, röportajın ilk bölümünde, pandemi döneminde yaşananlardan hayata geçirilen projelere, EOSB’nin üye yapısından raylı sistemler kümelenmesi tartışmalarına kadar pek çok konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İşte, o röportaj…

A. ANBAR: EOSB Başkanı seçildiğiniz günden bugüne kadar ne yaptınız? Bu soruyu şöyle detaylandırmak isterim: Hem EOSB’nin kurumsal yapısında ne gibi yeniliklere imza attınız, hem yurt genelinde EOSB’nin algısal durumunu hangi seviyeye ulaştırdınız, hem de bölge içerisinde hangi icraatları gerçekleştirdiniz?

N. KÜPELİ: Biliyorsunuz 2018 yılında Eskişehir OSB’de yapılan seçimle yönetime geldik. Daha öncede çok uzun süre yine Eskişehir OSB yönetiminde Savaş Özaydemir’in yanında başkan vekilliği görevlerinde bulundum. Yıllardır OSB’de sanayimizin içindeyim. Göreve geldiğimiz günden bu yana hayata geçirdiğimiz ve devam eden projelerimizi başlıklar halinde sıralayacak olursak; OSB Yaşam Parkı, Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ESBEM A.Ş. Sınav ve Belgelendirme Merkezi, OSB’nin yeni gelişme alanı, çok sayıda altyapı yatırımı, iki tane çok önemli bağlantı yollarının yapımı, çevre yatırımları, ağaçlandırma çalışmaları, OSB’nin mevcut enerji gücünün yenilenmesi ve büyütülmesi, 2. KOBİ OSB’nin hayata geçirilmesi, ATAP A.Ş.’nin yönetimindeki değişimle birlikte yeni yatırımların bölgemize çekilmesi, itfaiye teşkilatının yenilenmesi ve büyütülmesi, ESART arıtma tesisisin kapasite artırımı, BEBKA ve SOGEP destekleriyle hayata geçirmeye başladığımız projelerimiz vesaire… Bu saydıklarım yalnızca yaptığımız işlerin bir kaçı, buna emin olun. 

A. ANBAR: Bahsettiğiniz çalışmaları detaylandırırsanız okurlarımızı daha iyi bilgilendirmiş oluruz… 

200 ÇALIŞAN BELGELENDİRİLDİ

N. KÜPELİ: Mesela Sınav ve Belgelendirme Merkezi… 10’u aşkın firmada çelik kaynakçı, direnç kaynak ayarcısı, köprülü vinç operatörü, CNC tezgâh işçisi, metal kesimci ve makine bakımcısı meslek dallarında belgelendirme çalışması yürüten merkez şu ana kadar sınavlarını başarıyla tamamlayan 200’ü aşkın çalışanı belgelendirdi.

BİN KİŞİ İŞ SAHİBİ OLDU

MEGEM’den de bahsetmek isterim… Mesleği olmayan gençlerimizin kollarına burada bir altın bilezik takıyor ve onları meslek sahibi yapıyoruz. Eskişehir’de bu alanda kurulan ilk ve tek merkeziz. Bu anlamda kurulduğundan bu yana bini aşkın kişiyi MEGEM’de eğittik ve iş sahibi yaptık.

AMAÇ REKABETİ ARTTIRMAK

Bir diğer projemiz Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi (ETİM). Tabii bu projenin içerisinde ATAP’ta var. Bu projeyle amaçladığımız, Eskişehir ve çevresinde, öncelikle havacılık, raylı sistemler, makine imalatı, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin, inovatif ürünlerle dünya piyasalarında rekabet gücünü artırıp, mühendislik, tasarım ve prototipleme kabiliyetlerinin geliştirilmesine destek sağlayarak, ülkemizin dış ticaret açığını azaltmak ve bölgenin rekabetçilik seviyesini arttırmak.

YAŞAM MERKEZİ BU YIL HİZMETE AÇILIYOR

Çok iyi geri dönüşler aldığımız, sizin de iyi bildiğiniz bir diğer projemiz Yaşam Merkezi’mizden bahsetmek istiyorum Arif Bey. Eskişehir OSB’ye her yönüyle büyük bir değer katacak, sanayimizin uzun süredir beklediği yaşam merkezinde hizmet binaları tamamlanıyor. Binaların iç dizayn ve detay inşaat işleri hızla sürüyor. 150 bin metrekarelik bir alanda kurulan yaşam merkezinde çok amaçlı konferans salonu, kreş, sanayi müzesi, spor alanları ve fitness salonu, kafe ve bistro, restoranlar, ticari birimler ve sosyal alanlar ile geniş bir otopark bulunuyor. Yaşam merkezinde geçtiğimiz haftalarda ilk ağaçlandırma çalışmalarını yaptık ve belirlenen alanlara farklı türlerde çok sayıda ağaçlar diktik. Merkezin çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmalarına ilişkin çalışmalarımız da hızla sürüyor, bu işleri de kısa sürede tamamlayarak bu özel merkezin işlerini büyük oranda tamamlamış olacağız. Bu anlamda bir müjde vereyim. Yaşam Merkezi’nin bu yıl içinde bazı bölümlerini Eskişehir OSB’deki sanayicimizin ve çalışanlarımızın hizmetine sunmuş olacağız.

HAYALDİ GERÇEK OLDU

Şimdi, çok özel bir projeden bahsedeceğim. Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi artık faaliyete geçti. En büyük hayalimizde ve bu hayalimiz artık gerçek oldu. Yönetim kurulundaki tüm arkadaşlarım ve personelimiz, keza inşaatta çalışan kardeşlerimiz gece gündüz demeden 10 ay gibi çok kısa bir sürede, Türkiye’de benzeri olmayan bir meslek lisesi binasını ve iç donanımını tamamlayarak, yeni öğretim yılına yetiştirdik. Okulumuz her yönüyle dört dörtlük bir okul oldu. 

ÇEVREYOLUNA YÜK OLUŞTURMAYACAK

Yine önemli bir çalışma olan OSB bağlantı yolunu bitirdik. Mevcut Organize Sanayi Bölgesi ile 1. Gelişme Bölgesini birbirine bağlayan bu yol 5 buçuk kilometre uzunluğunda ve 40 metre genişliğinde. Altyapı ve üstyapı çalışmalarımızı da tamamladık. Trafik işaretleme ve yol çizgi çalışmamız devam ediyor. Bu çalışmalar bitince yolu hizmete açacağız. Tamamen OSB’nin kendi kaynaklarıyla yapılan bu yol sayesinde, mevcut OSB’den çıkan bir araç çevre yolu trafiğine girmeden 1. Gelişme Bölgesine ulaşabilecek, böylece çevre yolu üzerindeki trafik yükü oluşturmadan araçlar her iki bölge arasında rahatça seyahat edebilecek, aynı zamanda mal ve yük taşıyabilecekler. Bu yol aynı zamanda ekonomik olarak da sanayicimize katkı sağlayacak.

OSB TRAFİĞİNDE YÜZDE 30 RAHATLAMA

Bakın Arif Bey, duayen sanayici Firuz Kanatlı’nın adının verildiği, 19 yıldır çözülemeyen bir yol problemimiz vardı. Göreve gelir gelmez ilk yaptığımız işlerden biri oldu. Ve yolumuzu 2017 yılında sanayicilerimizin hizmetine sunduk. Söz konusu bulvar, bin 830 metre uzunluğu ve 30 metre genişliğinde. Firuz Kanatlı Bulvarının tamamlanmasıyla birlikte, OSB içindeki trafik yoğunluğunda yüzde 30 civarında rahatlama sağlandı.

3 BİN YENİ İSTİHDAM

Yıllardır sanayicilerimizden bizlere ulaşan istekleri bir araya getirerek, 2. KOBİ-OSB kurulmasına yönelik çalışmalara geçen yıl başlamıştı, biliyorsunuz... İlk başta 450 bin metrekarelik alanda 120 KOBİ’nin yer alacağı bir alan planlamıştık. 2. KOBİ-OSB’nin duyurusuna çıktığımızda değerli sanayicilerimizden çok yoğun bir ilgi ve alaka, aynı zamanda çok miktarda arsa talebiyle karşılaştık. Biz de gelen talepleri en iyi şekilde değerlendirerek, alanımızı 566 bin metrekareye çıkardık. Böylece toplam 142 firmaya bölgeden yer tahsis etme imkânı elde ettik. En kısa sürede arsaların teslimine başlayacağız. Bu arada altyapı işlerimizi de tamamlamış olacağız. KOBİ-OSB’deki ilk tesislerimizin 2022 yılının ikinci yarısında faaliyete geçmesini bekliyoruz. Burada yapılacak yatırımlarla hem KOBİ’lerimiz rahat bir şekilde üretim yapma imkânı bulacak, hem de 3 bin kişiye de yeni iş imkânı sağlamış olacağız.

A. ANBAR: Burada araya girmek istiyorum… Yoksa proje anlatımı bitmez… Merak ettiğim bir yatırım var. Eskişehir’de çok konuşuldu. Çinli beyaz eşya firması büyük bir yatırım yaptı. Burada EOSB’nin nasıl bir katkısı oldu?

‘YATIRIM YAPMASINI SAĞLADIK’

N. KÜPELİ: Öyleyse ben de şunu söyleyeyim Arif Bey: Anlattığım bu yatırımlar yaptığımız işlerden bazılarını oluşturuyor… Sorunuza gelirsek, Çinli Haier firmasının Eskişehir OSB’de yatırım yapması noktasında katkımız büyük. ‘Yatırım yapmasını sağladık’ demek daha doğru olur hatta. Sayın Bakanımızın da büyük desteğiyle kısa sürede arazi temin ederek, bini aşkın kişinin çalıştığı ve ilerleyen yıllarda yıllık 500 milyon dolar ihracat yapacak bir tesisi şehrimize kazandırdık. Tesis geçen yılın sonunda üretime geçti ve çok sayıda yan sanayi tesisine de ek iş imkanı yarattı.

A. ANBAR: Peki, Haier gibi başka firmalarla da görüşmeleriniz oluyor mu?

2 BÜYÜK YENİ YATIRIM DAHA ESKİŞEHİR’E GELEBİLİR

N. KÜPELİ: Oluyor elbette olmaz mı? Hatta yine, 2 büyük, biri yerli biri yabancı yatırımı Eskişehir’e getirmek için ve o yatırımların sanayimize güç katması için sürekli çalışma içindeyiz. İnşallah konular netleştiğinde detayları kamuoyuyla da paylaşmış olacağız. Yatırımlardan biri raylı sistemler sektöründe, diğeri ise otomotiv yan sanayi alanında. Her bir yatırım çok ciddi istihdam ve üretim ekonomisi ortaya çıkaracak.

A. ANBAR: Birazda EOSB’nin üye yapısından bahsetmenizi isteyeceğim. Sizden önceki üye sayısı neydi, şimdiki üye sayısı ne?

HEDEF 75 BİN ÇALIŞAN

N. KÜPELİ: Biz göreve geldiğimizde Eskişehir OSB’de toplam 562 firma yer alıyordu. Bunlardan 513’ü üretimdeydi. 40 tanesi inşaat halinde ve 9 tanesi ise proje aşamasındaydı. Toplam çalışan sayısı 40 bin kişi civarındaydı. Toplam ihracat hacmimiz ise 1 buçuk milyar dolardı. Bölgemize yeni yatırımcılar kazandırma noktasında bugüne kadar ki görev süremizde çok büyük gayretler gösterdik. 1. Gelişme Bölgesi ve 2. KOBİ OSB’yi bölgemize kazandırdık. Yeni yatırım alanlarını bölgemize kazandırırken yerli ve yabancı pek çok yatırımcıyı da bölgemize çektik. 2021 yılı ağustos ayı itibariyle şu an bölgemizde toplam 777 yatırımcı bulunmakta. Bunlardan 570’i üretim halinde. 53 tanesi inşaat halinde ve 154 tanesi ise proje aşamasında. Bunların içinde 2. KOBİ-OSB’deki firmalarımızda bulunuyor. Toplam çalışan sayımız 45 bin 200 olurken ihracat hacmimiz ise 1.7 milyar dolar düzeyinde. Pandemi dönemi ihracatımızın ister istemez biraz gerilemesine neden oldu. Bu yıl ihracat rakamları oldukça iyi gidiyor. Önümüzdeki yıllarda Eskişehir sanayinin ihracat tutarlarında ciddi bir sıçrama olduğunu göreceksiniz. İstihdam rakamlarımız sürekli bir artış içinde. Ama biz bununla yetinmeyi düşünmüyoruz. 45 bin 200 kişi olan çalışan sayısının 2023 yılı sonunda 55 bin kişiye, 2030 yılında ise 75 bin kişiye ulaşmasını hedefliyoruz.

A. ANBAR: Anlatımınız içerisinde pandemi döneminde ihracatta gerileme olduğundan söz ettiniz. Evet, salgın süreci ekonomiyi ciddi anlamda etkiledi. Peki yönettiğiniz EOSB, sanayicisine bu süreçte ne gibi destekler verdi?

'HAVACILIK İHRACATI OLUMSUZ ETKİLENDİ'

N. KÜPELİ: Şimdi Arif Bey, Covid-19 pandemisi tüm dengeleri ve gelişmeleri alt üst etti. Dünyadaki tüm ülkeler bu olaydan çok ciddi ölçüde etkilendi. Haliyle Türkiye’de bu olaydan etkilendi ve etkileri halen de sürüyor. Pandeminin Eskişehir OSB’ye etkisine gelecek olursak, pandeminin ilk etkisini gösterdiği 3 aylık dönemde elektrik ve doğalgaz tüketimimizde önceki yıllara göre düşüşler yaşandı. Bu gayet doğaldı. Ama sanayimiz çok çabuk duruma adapte oldu, sağ olsunlar yerel kamu otoritesinin de büyük yardımıyla sanayimiz bu dönemde hiç durmadı ve üretime devam etti. Yaz aylarında elektrik ve doğalgaz tüketimimiz yavaş yavaş geçen yılki rakamlara yaklaştı. Ağustos 2020’den sonra, önceki yıl rakamlarını geçmeye başladık. Daha sonraki aylarda ise, sanayimizin elektrik ve doğalgaz tüketimleri önceki yılların üzerinde gerçekleşti ve halen de bu şekilde devam ediyor. Zaten sanayimizdeki bu üretim artışının sonuçları, açıklanan son sanayi üretim endeksi ve büyüme rakamlarında görülüyor. Yine dünya genelinde havacılık sektöründe yaşanan sıkıntılar da bizim Eskişehir olarak, güçlü olduğumuz havacılık sanayi ihracatımızı olumsuz bir şekilde etkiledi. İnşallah 2020 yılında ihracat ayağında yaşadığımız kayıpları önümüzdeki yıllarda telafi edeceğiz.  

'ŞEHİR EKONOMİSİNİ SANAYİ AYAKTA TUTTU'

Biz bu zorlu süreçte her zaman sanayicimizin yanında yer aldık. Talep ve beklentilerini en hızlı şekilde cevap verdik. Sanayideki çarkların durmaması için firmalar düzenli olarak arandı, ihtiyaçları tespit edildi, Sanayi Bakanlığı’mıza iletildi. Bölgemizde çok ciddi önlemler alındı, alınmaya da devam ediyor. Bununla ilgili dönüşümlü çalışma sistemine geçtik. Yatırımı devam eden şantiyelerimizde Covid-19'a yönelik tüm tedbirlerin alınması konusunda çok daha fazla takipçi olduk. Sanayi bölgemizdeki bütün firmalara uyarıcı broşürlerin dışında bilgilendirme mektupları, SMS'leri ve e-postalar gönderildi. Uzaktan bilgilendirmeye yönelik olarak toplantılar düzenledik. Pandemi döneminde Eskişehir OSB’deki firmaların üretimlerine devam etmesi sayesinde şehir ekonomisini büyük ölçüde sanayimiz ayakta tuttu diyebiliriz. Bu dönemde sanayimiz üretmeye devam etsin diye deyim yerindeyse gece gündüz sürekli çalıştık.

A. ANBAR: Yeni ve önemli bir konu daha… Bu konu hakkındaki görüşlerinizi merak ediyorum… Raylı Sistemler Kümelenmesi Genel Kurulu sonrasında kamuoyunca yapılan yorumlar hakkında ne söylemek istersiniz?

‘KÜPELİ İLE KESİKBAŞ'I KAVGA ETTİREMEYENLERİN UYDURMASI’

N. KÜPELİ: Bildiğiniz üzere Raylı Sistemler Kümelenmesi Genel Kurulu Temmuz ayında bölge müdürlüğümüzde gerçekleşti. Mevcut Başkan Ramazan Yanar ile yine yönetimde yer alan Gürhan Albayrak’ın yarıştığı seçimlerde, Ramazan Yanar yeniden başkanlığa seçildi. Bende bu konuda, bazı kişilerden, Raylı Sistemler seçiminde ESO ile OSB’nin adaylarının yarıştığı şeklinde duyumlar aldım. Bunlar doğru değil. Kaldı ki Hayri Avcı başkanlığı bıraktığı zaman Celalettin Bey ile oturup konuştuk. O dönem için Ramazan Yanar’ın başkanlığı devralması için fikir birliğine vardık. Konu bu kadar basit, İki kurumu ve başkanlarını kavga ettiremeyenlerin uydurması diye düşünüyorum.

Nadir Küpeli, Ramazan Yanar ve Celalettin Kesikbaş...

‘KAVGADAN, GÜRÜLTÜDEN UZAK OLMASI GEREKİYOR’

Eskişehir bildiğiniz üzere raylı sistemler ve havacılığın merkezi. Biz kurum olarak bu iki kümemizi çok önemsiyoruz. Çok kritik sektörlerimizden birisi olan raylı sistemlere de çok önem veriyoruz. Genel kurulda da belirttim, Organize Sanayi Bölgesi olarak raylı sistemler kümelenmemizin yanındayız. Geleceğimizin raylı sistemlerle şekilleneceğini biliyoruz. Rayların kesişme noktasındaki Eskişehir’imizin daha fazla bu sektörde faaliyet göstermesi hepimizin arzusu. İnanıyorum kümelenmemiz bizim bu hayallerimizi gerçekleştirmekte bize basamak olacak, bize yardımcı olacaktır. Böylesi önemli olan kümemizin kavgadan, gürültüden; tartışmaların uzağında olmasını arzu ediyoruz. Gerek bizimle gerek Sanayi Odası’yla uyum içerisinde çalışan, buraya aş ve iş getiren yönetim bizler için çok kıymetli. Genel kurul sonrası söylenenlerin konuşulanların geride kaldığı kanaatindeyim. Kümenin artık önüne, yoluna bakması lazım. Eskişehir olarak raylı sistemlerde bölgesel olarak güç olmalıyız. Bu da birlik ve beraberlikten geçiyor. Hepimizin bir oyu var, sonunda küme üyelerinin oyuyla yönetim seçildi. Herkesin gözü önünde açık ve şeffaf bir seçim oldu. Tercihler doğrultusunda Ramazan Bey tekrar başkanlığa seçildi. Şimdi önünde uzun bir çalışma dönemi var. Hep birlikte kendisine destek olmamız gerekiyor.

Röportajın ikinci bölümünü okumak için aşağıdaki linke tıklayınız:

https://www.saglisolluhaber.com/gundem/nadir-kupeli-koca-sehir-tek-bir-yola-mahkum-edilmis-durumda-h2793.html

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@