23.04.2024, 11:35

Kazım Kurt sağlam adımlarla yükseliyor

30 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimler öncesinde CHP kanadında büyük sıkıntılar vardı. Özellikle Erman Gölet'in aday gösterilmesin isteyen CHP'liler Kazım Kurt'un aday gösterilme ihtimaline binaen bile büyük bir kızgınlık yaşıyor, öfkelerini ifade etmekten çekinmiyorlardı. O tarihlerde üyeleri arasında yapılan ankette Erman Gölet'in adaylığının büyük bir farkla istendiği kaydediliyordu.

CHP GENEL MERKEZİNİN İNADI NİHAT ÇUHADAR'I İSTİFA ETTİRDİ

Zamanın CHP İl Başkanı Nihat Çuhadar tabandan gelen baskılar nedeniyle yaptıkları anket çalışmasından Erman Gölet'in çıkmasına rağmen Genel Merkezin milletvekili Kazım Kurt'u aday göstermede gösterdiği inat nedeniyle istifa etmişti. Çuhadar o tarihte şunları söylemişti:

"Parti örgütü ve halkın iradesini yok saymaya kimsenin hakkı yoktur. Anket sonucuna hiçbir şekilde müdahil olunmayacağı, sonucun aynen kabul edileceği söylemlerine rağmen yok sayılması ve hatta daha da ileri gidilerek böyle bir anketin olmadığının dillendirilmesi bile genel merkezin tüm çalışmalarına ve emeğine saygısızlıktır. Odunpazarı İlçesi için açıklanan sonuç, sıklıkla vurguladığımız ’Parti örgütünün desteklediği, halkta karşılığını bulan kişiler adaylarımız olacaktır’ ifadesinin karşılığı değildir. Güçlü bir irade yok sayılmıştır. Demokrasi yara almıştır ve bu yara kanamaya devam etmektedir. Ben bir söz vermiştim. ’Yapılan kamuoyu araştırmasında birinci çıkan isim Odunpazarı adayı olarak gösterilmezse istifa edeceğim’ demiştim. Şimdi bu sözümü hayata geçirme anı gelmiştir. CHP il başkanlığı görevimden istifa ediyorum."

TÜM DİRENÇLERE KARŞI GENEL MERKEZ KAZIM KURT'U ADAY YAPTI

CHP Genel Merkezi, Odunpazarı Belediye Başkanlığı için aday adayı olan Erman Gölet, Jale Nur Süllü, Ali Ulu, Ayhan Kavas ve Erdal Caferoğlu yerine milletvekili Kazım Kurt’u aday gösterdi. Bunun üzerine CHP İl Binası önünde bir grup partili bekleme eylemi başlattı ve "Demokrasi adına bu partide eylem var. Diren demokrasi" yazılı pankart astı, bina önüne de darağacı kurup altına tabure ve onun üzerine de "Diren demokrasi" yazılı seçim sandığı koydu.

Tüm bu eylemler bir sonuç vermedi. Genel Merkez kararından dönmedi. Kazım Kurt'un başkan adaylığı kesinleşti.

BÖYLE BİR ORTAMDA KAZIM KURT SEÇİMİ MUTLAKA KAZANMAK ZORUNDAYDI!

Tüm bu gelişmeler her türlü tepkiye rağmen aday gösterilen Kazım Kurt'un omuzlarındaki yükü artırıyordu. Kurt ne yapıp edip seçimi kazanmak zorundaydı.

Ancak Kurt'un şansı yaver gitti. AK Parti kanadında Burhan Sakallı krizi yaşanıyordu. Sakallı, Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını hak ettiğini düşünüyordu ancak Harun Karacan aday gösterilince Odunpazarı Belediye Başkan Adayı olmamayı da kafasında netleştirmişti. Zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bizzat aramasına rağmen Sakallı Odunpazarı Belediye Başkan Adayı olmayı kabul etmedi. Kazım Kurt böylece önemli bir avantaj elde etmiş oluyordu. Zira Burhan Sakallı'ya karşı hiçbir şansı olmayacaktı!

KAZIM KURT İÇİN EMİNE EDİZGİL İSMİ DE SIKINTIYA NEDEN OLUYORDU

Ancak Kazım Kurt'un AK Parti kanadının adayının Burhan Sakallı olmamasından dolayı elde ettiği şans MHP Adayı Emine Edizgil nedeniyle elinden neredeyse kayıp gidecekti. Zira Kurt'un adaylığına tepki gösteren CHP'liler Emine Edizgil'e oy atma eğilimindeydiler ve birçoğu için de böyle oldu.

Tüm bu gelişmelere rağmen Kazım Kurt'un şansı yaver gitti. O tarihlerde bugün FETÖ olarak nitelendirilen Cemaat ile iktidarın arası çok şiddetli bir şekilde açılmıştı. Çünkü 19-25 Aralık 2013  operasyonları gerçekleştirilmiş, dershanelerin kapatılma süreci yaşanmış, Cemaat ile iktidar arasında adı konulmamış bir çatışma başlamıştı. Bu da Kurt'un işinin bir nebze de olsa kolaylaşmasına neden olan bir hadise haline gelmişti.

KAZIM KURT ZORLU SÜREÇTE SEÇİMDEN YÜZÜNÜN AKIYLA ÇIKTI

AK Parti kanadındaki Burhan Sakallı sıkıntısına rağmen Kurt'un işi kolay değildi ancak her şeye rağmen yüzde 39.94 oy oranı ile seçilmeyi başardı. AK Parti Adayı Nevzat Önder yüzde 34.69, MHP Adayı Emine Edizgil de yüzde 21,4 oy aldı.

Kazım Kurt, tüm tepkilere rağmen aday gösterilmiş ancak seçimden yüzünün akıyla çıkmayı başarmıştı. Bundan sonrası onun için daha kolay olacaktı. Zira elinde ve önünde 5 yıl vardı. Bu 5 yılı iyi değerlendirdiği takdirde Kurt bir sonraki seçim daha rahat kazanabilirdi.

KAZIM KURT'A 2019'DA ZORLU BİR RAKİP ÇIKTI: VOLKAN DOĞAN

Ancak öyle olmadı. Zira AK Parti'nin Odunpazarı'nda çok iyi örgütlenmiş ve harika işler yapan Volkan Doğan isimli bir ilçe başkanı vardı. Genç ve enerjikti. AK Parti Volkan Doğan'ı Cumhur İttifakı Odunpazarı Belediye Başkan adayı olarak açıkladığı gün anketlerde Doğan önemli bir oy farkıyla öndeydi. Seçim süreci boyunca da önde olmayı başardı Doğan. Ancak seçime günler kala ES Tv ekranlarından bir deste para sallaması seçimi kaybetmesinde en etkili neden olarak gösterildi daha sonraki dönemde.

Kazım Kurt açısından en çok zorlandığı seçim oldu Volkan Doğan ile rakip olduğu seçim. Kazım Kurt  yüzde 48.44 oy oranı ve 120.394 oy ile seçimi kazanmayı başardı. Volkan Doğan ile Cumhur İttifakı yüzde  45.55 oy oranına ve 113.207 oya ulaştı. Kazım Kurt bir kez daha kazanmayı başarmıştı.

31 MART 2024 SEÇİMLERİ KURT AÇISINDAN FARKI AÇTIĞI SEÇİM OLDU

2024 yerel seçimleri, iktidar partisi açısından en zor seçimlerden biri olacak gibi duruyordu ve öyle de oldu. Zira son yıllarda izlenen ekonomik politikaların ortaya çıkardığı sıkıntılar, emeklilere geçen yılın Temmuz ayından bu yana dikkate değer bir zam oranının verilmemesi, adalet sisteminde ve atamalardaki kayırmalar, liyakata önem verilmemesi gibi nedenlerden dolayı halk tepkiliydi iktidara ve yerel seçimler sandıkta hesap sormak için bulunmaz bir fırsattı.

Böyle bir ortamda Kazım Kurt'un karşısına Cumhur İttifakının çok güçlü bir aday bulması gerekiyordu. İsmi geçen birçok aday adayına rağmen son anda Özkan Alp aday gösterildi. Alp Beylikova'da adeta tarih yazmıştı, bölgede de ticaret yaptığı için tanınıyordu. Ancak Kazım Kurt'un karşısında tutunup tutunmayacağı konusunda farklı düşünceler söz konusuydu. Kazım Kurt açısından en kolay seçimi oldu. Kurt yüzde 48.47 oy oranı ve 118.117 oy ile bir seçim daha kazanırken Özkan Alp yüzde 39.50'de ve 96 bin 261 oyda kaldı. Kurt yüzde 9 kadar oy farkı ile seçimi aldı, yerini, koltuğunu ve geleceğini pekiştirdi.

KURT ODUNPAZARI'NDA YENİLMEZ ARMADA OLDU!

Kazım Kurt 3. kez Odunpazarı Belediye Başkanı oldu. İlk seçildiği günden bu yana, rakipleri kim olursa olsun, ister İttifak adayı ister bir partinin adayı olsun Kurt her seçimde biraz daha yerini sağlamlaştırmayı, kendini halka kabullendirmeyi becerdi. Kazım Kurt Odunpazarı'nda yenilmez bir armada haline geldi.

Eskişehirspor söz konusu olduğunda da gündemde kalmayı başaran bir isim olan Kurt'un bundan sonraki siyasi hedefinin 4. kez Odunpazarı Belediye Başkan Adaylığı mı yoksa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı mı olacağı Eskişehir kamuoyunca merak ediliyor. Evet, bir sonraki seçimler için süre çok. Bu yüzden Kurt'un nereye yöneleceğini görmek için belli bir süre beklemek zorunda kalacağız.

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@