10.06.2021, 15:12

Kırım, Ukrayna, Rusya, ABD ve Birleşmiş Milletler

Sayın okuyucular, yazılarımın genel konusu Kırım’dır. Kırım Hanlığı'nın kurulduğu yer, Kırım yarımadası. Halkımız binlerce yıl orada yaşamış ve 342 yıl devletini orada yaşatmış olmasına karşın, 238 yıldır kendi idari sisteminden yoksun, öz vatanında esaret altında yaşamaktadır. SSCB'de milyonların katili Jozef Stalin sonrası işbaşına gelen devlet başkanı Nikita Kruşçev, kendisi de Ukrayna kökenli olduğu için Kırım’ı 1954 yılında Ukrayna’ya bağlamıştır. Kırım, o zamandan 26 Şubat 2014 tarihine kadar Ukrayna idaresinde kaldı. Her ne kadar Ukrayna devleti de bizim halkımıza fazlaca sahip çıkmasa da, kader birliği etmek zorundaydık. Onların eğitimi, kanunları, yöneticileri, maliyesi gibi birçok noktada ortak yaşam sürdük. Halkımızın çoğu hala Ukrayna pasaportu (nüfus cüzdanı) taşımaktadır.

Rus işgali sonrası birçok öğrenci Ukrayna üniversitelerine nakil yapmıştır, nüfusumuzun yüzde 10 kadarı oraya göç etmiştir, hukuk insanlarının tamamı göç etmiştir. Şimdi bu kadar ortak noktamız olan Ukrayna problemleri, bizi de ilgilendirmektedir. Ukrayna parlamentosunda milletvekillerimiz vardır. Ukrayna anayasasında bazı hakları elde etmek çabamız vardır. Bir de işlerin mali yönleri vardır. Ukrayna’dan alınan yardım bizi ortak mücadeleye sevk etmektedir. Kimsenin "Ukrayna’dan bize ne" deme hakkı yoktur. Önümüzdeki günlerde İtalya’da yapılacak Avrupa Futbol Şampiyonası forma tanıtım töreni yapıldı. Ukrayna’yı temsil eden mankenler, üzerinde Ukrayna ve Kırım haritası olan bir formayı tanıttılar. Her ne kadar Rusya’nın provokasyon suçlaması olsa da güzel bir girişim oldu. Şimdi Ukrayna konusunda son günlerde gelişen bazı haberleri sizlere hatırlatmak istiyorum.

RUSYA TATBİKAT BAHANESİYLE UKRAYNA SINIRINDAKİ ASKERİ VARLIĞINI ARTTIRDI

Rusya 6 Nisan 2021’de Rus ordusunun savaşa hazırlık durumu ile ilgili büyük çaplı denetime başlandığını açıklayarak ülkenin çeşitli bölgelerinde taktik tatbikatlar yapılacağını duyurmuştu. Bunun ardından Rusya’nın işgal altındaki Kırım ve Ukrayna sınırında askeri yığınak yaptığı bildirilmiş, gönderilen Rus asker sayısının 100 binden fazla olduğu ifade edilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı 22 Nisan 2021’de ülkenin güney ve batı askeri bölgelerindeki birliklerinin tatbikatlarının sona erdiğini ve askerlerin geri çekileceği açıklamıştı.

UKRAYNA - BM - RUSYA

Rusya Federasyonu 5 Mayıs 2021 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde Ukrayna konulu bir toplantı düzenlemişti. Propaganda amacıyla düzenlenen toplantıdan sonra sekiz ülke bir ortak açıklama yaptılar. Bu açıklamaya göre Rusya’dan, işgal altına aldığı Kırım’ın askerileştirilmesine son vermesi talep edildi. BM üyesi sekiz devlet ayrıca Rusya’nın Donbas’ta ateşkes konusunda yükümlülüklerini yerine getirmesi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Viyana belgesi kapsamındaki taahhütlere uygun olarak askeri varlığının ve faaliyetlerinin şeffaflığını sağlaması çağrısında bulundu. Ortak açıklamaya Belçika, İngiltere, Estonya, İrlanda, Almanya, Norveç, Fransa ve ABD birlikte imza attılar.

BM’nin sekiz üye ülkesinin açıklaması, “Rusya’yı tüm saldırgan ve istikrarlaştırıcı faaliyetlerini derhal durdurmaya, ayrıca geçici işgal altında bulunan Kırım ve Ukrayna sınırları boyunca askeri varlığının arttırılmasını durdurmaya ve Ukrayna topraklarının geçici işgalini derhal sona erdirmeye çağırıyoruz” şeklindeydi.

Rusya’yı Donbas’ta ateşkes sağlama konusunda aldığı yükümlülükleri yerine getirmeye ve AGİT Viyana belgesi kapsamındaki taahhütlere uygun olarak askeri faaliyetinin şeffaflığını sağlamaya davet eden BM üyeleri, “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehrinin ilhak girişimini kararlı bir şekilde kınıyoruz. Rusya’nın faaliyetleri küresel endişeye yol açıyor, BM tüzüğü dâhil olmak üzere uluslararası hukuku ihlal ediyor” diye vurguladılar.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Ukrayna Parlamentosu’nda eski Cumhurbaşkanları ile locada (Foto: Hasan Kırımer)

UKRAYNA - ABD İlişkileri

ABD Dışişleri Bakanı Blinken 6 Mayıs 2021 tarihinde Ukrayna devletini ziyaret etmiştir. Ziyaret Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın daveti üzerine olmuştur.

Blinken ziyarette, “Başkan Biden’i temsil ediyorum, ülkelerimiz arasında güçlü ortaklığın yanı sıra Ukrayna’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına desteğimizi teyit etmek istiyoruz. Siz demokrasinizi güçlendirirken, kurumlar inşa ederken ve yolsuzlukla savaşırken size olan desteğimiz sürecektir. Ukrayna, Rusya ve yolsuzluk gibi iki zorlukla karşı karşıya. Sadece yolsuzluk yasalarının çıkması yeterli değil, uygulamaları da halk görmek istiyor. Dışarıdan Rusya içeriden başka tehditler hepsi birlikte Ukrayna karşısında. Bu yolsuzlukları yapanlar oligarklar ve çıkarlarını halkın çıkarları üzerinde tutan kişilerdir. Bu iki unsur birbirlerine bağlıdır. Rusya, yolsuzluğu ve Ukrayna halkına karşı kendi çıkarlarını savunacak kişileri kullanıyor. Ukrayna halkına ait olanı elinden almak istiyor. Bu mesele özellikle Naftagaz için çok önemli. Güçlü ve bağımsız bir yolsuzlukla mücadele konseyinin önemini Başkan Zelensky ile görüştük. Yargı reformlarını da görüştük” demiştir.

RADA'nın (Ukrayna Meclisi) güvenlik servisi, toprak reformu -ki aslında bu konuda çalışmalar çok iyi-, kaçak geliri ilgilendirecek yeni bir yasa, milletvekili dokunulmazlığı yasası gibi çok önemli konular 7 Mayıs 2021 tarihinde görüşülmüştür.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@