Ali Baş’tan dikkat çeken çıkış: Kilit parti Zafer Partisi!

Gazeteci Ali Baş, Sağlı Sollu Haber ile Eskişehir İlk Haber gazetesine özel değerlendirmede bulundu. Baş, Zafer Partisi'nin analizini yaptı...

SİYASET 23.01.2024, 10:59 23.01.2024, 11:23
Ali Baş’tan dikkat çeken çıkış:  Kilit parti Zafer Partisi!

Deneyimli Gazeteci Ali Baş ile bu hafta gerçekleştirdiğimiz söyleşide son siyasi gelişmeleri masaya yatırdık. Eskişehir’de beş büyükşehir belediye başkan adayının olduğuna dikkat çeken Baş, “birçok kişi İYİ Parti’nin düğümü çözecek kilit parti olduğu görüşünü savunuyor. Bana göre kilit konumundaki parti Zafer Partisi” dedi.

CHP’de sıcak bir gelişme yaşandı. Meclis üyelerinin ön seçimle belirlenebileceği ifade edildi. Bu konuda neler söylemek istersiniz.

GERÇEK BİR ÖN SEÇİM Mİ?

ALİ BAŞ: Çok yerinde ve doğru bir karar. Bakın belediye başkanlarını, milletvekillerini yıllardır genel merkez belirliyor. Haliyle meclis üyelerini de belediye başkanları belirliyordu. Parti üyelerinin bu belirlemede hiç söz hakkı olmuyordu. Yıllarca partiye emek vermiş isimler, yok sayılıyordu. Fikirleri alınmıyor, adaylıkları da pek önemsenmiyordu. Alınan karar bir başlangıç. Tabi bu gerçek bir ön seçim mi olacak yoksa, temayül yoklamasını mı tam olarak bilmiyorum. Gerçek bir ön seçim hakim huzurunda yapılır ve sonuçları değiştirilemez. Ama hakim huzurunda yapılmazsa bu tam anlamıyla bir ön seçim sayılmaz. CHP’nin “değişim” sözünün içini doldurması gerekiyordu. Bu karar bence “bakın değişim sözünün içini dolduruyoruz” demek için yapılıyor.

Partilerin Büyükşehir Belediye Başkan adayları belli oldu. Sahaya çıktılar çalışmaya başladılar. Sizce seçimin düğümü nasıl çözülür? Kilit bir parti var mı?

BÜYÜKERŞEN OĞUZ BEKİ GÖRÜŞMESİ

ALİ BAŞ: Eskişehir’de şu anda Büyükşehir Belediye Başkanlığı için görünen 5 aday yarışıyor. Favori ve kazanma ihtimali olan isimler CHP adayı Ayşe Ünlüce ile AK Parti adayı Nebi Hatipoğlu. Zafer Partisi adayı Oğuz Beki ile İYİ Parti adayı Melih Aydın’da sosyal medya aracılığı ve reklam kampanyaları ile kitlelere ulaşmaya çalışıyor. Birçok kişi İYİ Parti’nin düğümü çözecek kilit parti olduğu görüşünü savunuyor. Bana göre kilit konumundaki parti Zafer Partisi. En azından elimizdeki veriler bunu söylüyor. Bakın Zafer Partisi son genel seçimde Eskişehir’de yüzde 3 oy aldı. 18 bin 622 kişi her koşulda Zafer Partisi’ne oy verdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Zafer Partisi’nin desteklediği Sinan Oğan’ın aldığı oy oranı yüzde 7.31’e ulaştı ve tam 45 bin oy aldı. Bu rakamlar Büyükşehir Belediye başkanını belirlemekte oldukça etkili. Eğer Zafer Partisi seçmeni oylarını ikinci tur gibi değil de ilk tur gibi kullanırsa seçimin galibini belirler. Birkaç gün önce yapılan bir ziyaret dikkatimi çekti.  Zafer Partisi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Oğuz Beki, İl Başkanı Bayram Bingöl ve parti yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Büyükerşen’i ziyaret ettiler. Beki, Büyükerşen’e yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkürlerini sundu. Elbette bir nezaket ziyareti. Ancak, “bizim kitlemiz her seçimde Büyükerşen’i destekliyor bu seçimde kendimiz var olacağız” mesajı da içeriyor alabilir.

AK Parti il yönetimi içindeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Yılmaz Şahin’in görevden alındığı ileri sürülüyor?

SAKALLI, VAKIF VE YILMAZ ŞAHİN

ALİ BAŞ: Burada iki kez hata yapılıyor. Birinci hata Yılmaz Şahin’i yönetime alırken yapılıyor. Parti içinde bir tepki varsa yönetime almak bence çok büyük yanlış. Şahin elbette görevden alındı diye belirtiliyor ama biliyorsunuz tek bir köşe görevden alınamıyor, bütün il yönetiminin görevden alınması gerekiyor. Şahin’in kendisi tepkiler ve baskılar sonucu istifa ediyor. Ya da etmek zorunda kalıyor. Ancak bu istifayı bir başka şekilde değerlendirmek de gerekiyor. Aynı anda kamuoyuna bir haber daha yansıdı. Burhan Sakallı’nın Odunpazarı Belediye Başkan adaylığının kesinleştiği. Sağlı Sollu Haber’den öğreniyoruz. Ayrı düşünemeyiz. Geçmiş yıllardan bu yana Şahin’in bağlı olduğu Vakıf ile Sakallı’nın arası pek iyi değildi. İstifasının alınmasını Sakallı’ya selam olarak değerlendirebiliriz.

Hep siyaset konuşuyoruz ancak bir taraftan da hayat devam ediyor. Şehrin politik atmosferinden sıkılan Eskişehirliler ne yapsınlar ne yapmalılar?

ALİ BAŞ: Sivrihisar’a gitsinler!

Neden Sivrihisar?

FESTİVALE DAVET

ALİ BAŞ: Sivrihisar artık turistik bir ilçemiz oldu. Hamid Yüzügüllü Sivrihisar’ın çehresini ve talihini değiştirdi.  İlçede yaptığı festivaller büyük ilgi görüyor. Geleneksel Sivrihisar Dövme Sucuk Festivali, bu yıl 28 Ocak Pazar günü yapılacak. Bu kış gününde Sivrihisar’a giderseniz ailenizle birlikte hoşça vakit geçirebilirsiniz. Ünlü ses sanatçılarının katılacağı konserler olacak ve artık gelenek haline gelen ücretsiz sucuk ekmek dağıtılacak. Sivrihisar’da ailenizle birlikte kaliteli zaman geçirebilirsiniz.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@