Çakırözer sordu: TBMM'nin önceliği uluslararası görüşmeler mi?

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ekonomik sorunlar yerine TBMM'de 3 gün boyunca uluslararası görüşmelerin değerlendirilmesine tepki gösterdi...

SİYASET 17.02.2022, 15:09 17.02.2022, 15:25
Çakırözer sordu: TBMM'nin önceliği uluslararası görüşmeler mi?

Türkiye’de yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı altında ezilen geniş toplum kesimlerinin talepleri çözümsüz beklerken, TBMM’nin bu haftaki üç çalışma gününü de uluslararası anlaşmaların görüşülmesine ayırması muhalefet partileri tarafından eleştiri konusu oldu.

Meclis’te üç günde 12 uluslararası anlaşma görüşülürken, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer TBMM’de yaptığı konuşmada milyonlarca yurttaşın yıllardır kanuni çözüm bekleyen sorunları olduğunu hatırlatarak, “Milyonlarca yurttaşımız hayat pahalılığı, zamlar ve astronomik faturalar karşısında Meclis’ten acil düzenleme bekliyor. Sağlık emekçilerimiz, emeklilikte yaşa takılanlar, emekliler, emekçiler, çiftçiler, esnaflar, geçici işçiler özlük haklarına, maaşlarına iyileştirme bekliyor. Biz ise Fildişi Sahilleri, Sao Tome ve Principe, Kamboçya ile imzalanan anlaşmaları konuşuyoruz! Tabi ki bu da Meclis’in vazifesi ama milyonlarca yurttaşımızın  taleplerinden daha mı acil? Meclis’in öncelikli gündemi milyonların sorunları olmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne ziyaretini de değerlendiren Çakırözer, “Yeni bir kavram bulmuşlar. Etrafımızda sorunsuz çember olacakmış. Bunun için Cumhurbaşkanı Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitti. İyi ama hani bu BAE15 Temmuz’un failiydi? Şeyhin danışmanı Muhammet Dahlan 15 Temmuz’un teröristlerindendi. Hakkında kırmızı bülten çıkarmıştınız, savcılık dava açmıştı. Tüm bunlar doğruysa sizin ne orada ne işinizi var Sayın Erdoğan? Özür mü dilediler? Kırmızı bültenle aradığınız Dahlan'ı teslim mi ettiler? Yok, bu iddialar doğru değilse BAE’ye karşı neden bu söylemleri kullandınız? Sorunsuz çember kuracağız diyen akıllar bunlardan ders çıkarmalı” dedi.

“MİLYONLAR ÇÖZÜM BEKLİYOR, BİZ NEYİ KONUŞUYORUZ!”

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Salı gününden bu yana Meclis’in uluslararası anlaşmaları görüşmesine tepki gösterdi. Çakırözer şöyle konuştu: “Uluslararası anlaşmaların onaylanması Meclisimizin asli görevidir. Görevimizi yapıyoruz ancak bizden acil düzenleme bekleyen milyonlar var. İşte, hekimlerimiz, hemşirelerimiz, sağlık çalışanlarımız özlük haklarını düzenleyecek meslek yasasını bekliyor. Taleplerini bize Meclis’e duyurabilmek için günlerdir meydanlarda. Umudunu Meclis’e bağlamış emeklilikte yaşa takılan yüz binler var. Hayat mücadeleleri, zamlar ve astronomik faturalar karşısında daha da zorlaştı. Emeklilerimiz, emekçilerimiz ve muhtarlarımız maaşlarında iyileştirme bekliyor. Çiftçilerimiz bankalara, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan kredi borç faizlerini silecek düzenlemeyi bekliyor. Hasta yatağında solunum cihazı kullanan binlerce yurttaş elektrik faturasına devlet desteği bekliyor. Demiryolları, Eti Maden, şeker fabrikası, ÇAYKUR'da binlerce geçici işçi güvence sağlayacak kadro bekliyor bizden. Peki, biz ne yapıyoruz? Bu hafta tek gündemle Fildişi Sahilleri, Sao Tome ve Principe'yle, Kamboçya ve diğer ülkelerle imzalanan anlaşmaları konuşuyoruz, oyluyoruz. İyi ama gerçekten bunlar yıllardır çözüm bekleyen milyonların taleplerinden acil mi? Milyonlarca yurttaş mağduriyet yaşarken Gazi Meclisimizin önceliği bu mudur?”

“HANİ BAE DARBENİN FAİLİYDİ?”

İktidarın bölge ülkeleriyle ilişkileri düzeltme arayışları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı ziyareti de konuşmasında değerlendiren Çakırözer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Saray iktidarı dış politikada yarattıkları ağır tahribatın nihayet farkına varmış ki bugünlerde yeni bir kavramdan bahsediliyor. Türkiye etrafında sorunsuz çember yaratılacakmış. O yüzden Erdoğan BAE’ye gitti. Peki, Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve açıkça İçişleri Bakanı yıllardır BAE 15 Temmuz’un failidir diyorlar.  Emirin danışmanı Muhammet Dahlan hakkında kırmızı bülten yayınladılar. Casusluk suçlamasıyla fezleke hazırlandı. O zaman 15 Temmuz gecesi sabaha kadar Meclis’te direnen bir milletvekili olarak sormak hakkımız: Bu iddialar doğruysa ne işiniz var orada Sayın Erdoğan? Özür mü dilediler? Kırmızı bültenle aradığınız Dahlan'ı teslim mi ettiler? Dahlan hakkında Türkiye4deki yargılamanın sonucu ne oldu? Yok, eğer bu iddialar doğru değilse neden bu söylemleri kullandınız? Yoksa Katar'ı korumak için, asker gönderirken kamuoyunu ikna etmek için Birleşik Arap Emirlikleri’ni hedef alan, doğru olmayan bu iddialara mı sarıldınız?”

Dış politikadaki keskin dönüşlerin ardında yatan gerçeğin dünya tarafından görüldüğünü söyleyen Çakırözer, “Beceriksiz, liyakatsiz kadrolarınızın batırdığı ekonomiyi seçim sandığını görebilecek kadar doğrultabilmek için Körfez ülkeleriyle bu hamlelerin yapıldığını bilmeyen yok” dedi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ DERHAL YÜRÜRLÜĞE SOKACAĞIZ “

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi sonrasında kadına yönelik şiddet olaylarında ve kadın cinayetlerinde yaşanan artışa da dikkat çeken Çakırözer, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak kararlıyız. İktidarımızın ilk haftasında bu sözleşmeye geri dönülecek. İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi.

Çakırözer Sözleşme hakkında şunları söyledi: “Bu Meclis’in onayıyla yürürlüğe giren uluslararası anlaşmalar kadar, bizim onayımız alınmadan Meclis’in hakkı gasp edilerek hukuksuzca feshedilen anlaşmalar da var. İstanbul Sözleşmesi’nden bahsediyorum. Bakın milyonlarca kadın yurttaşımızın can güvenliğini koruyan uluslararası bir sözleşmeden, bir gece yarısı, tek kişinin kararıyla çıktık! Kadına yönelik şiddette sözleşmeden çıkılmadan altı ay önceki rakamlar ile çıkıldıktan altı ay sonraki rakamlara bakıldığında yüzde 15’lik artış var. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre, şüpheli ölümlerle birlikte 2021’de 497 kadın cinayeti yaşandı. Sadece son bir ayda 54 kadın katledildi. Sözleşmeden çıkıldıktan sonra cezasızlık politikası da arttı! Kadına yönelik şiddet ve cinayet davalarında vahim ceza indirimleri veriliyor… Sorumlular korunuyor! Katiller tahliye ediliyor! Bu kaygı verici gerçekler ışığında İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyoruz.. Kararlıyız: Cumhuriyet Halk Partisi iktidarının ilk haftasında istanbul sözleşmesine derhal döneceğiz.”

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@