CHP İl Başkanı Talat Yalaz: Bu şehri ranta karşı koruyacağız!

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber'e verdiği röportaj sırasında "Bu şehri ranta karşı koruyacağız" dedi.

SİYASET 29.01.2024, 13:58 29.01.2024, 15:03
CHP İl Başkanı Talat Yalaz: Bu şehri ranta karşı koruyacağız!

MUHABİR - DİLARA ADAK

Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber’e konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, “Bu şehri yıllardır, hatta çeyrek asırdır ranta karşı koruyan belediye başkanlarımız var. Ranta karşı bu şehri koruyacağız. Bu şehrin şehircilik dokusunun bozulmaması için gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz” dedi. Yalaz ayrıca Nebi Hatipoğlu ve Melih Aydın ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

Eskişehir halkına Ayşe Ünlüce’nin adaylığını sorduğumuzda, Ahmet Ataç veya Kazım Kurt’un adaylıklarının da uygun olacağını söyleyenler olmuştu. Halkın bu eleştirisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

‘BİZ NORMAL KARŞILIYORUZ’

TALAT YALAZ: Partinin aday belirleme süreci öncesinde aday adaylıkları olur. Bu anlamda birçok kişinin ismi bizim partimizde adaylık anlamında kamuoyunda geçer. Partilerimiz arasında zikredilir. Bu aday adayları içerisinde ya da adaylık anlamında ismi geçenler içerisinde insanların partililerimizin bunlardan birisine teveccüh göstermesi de haliyle söz konusudur. Bu anlamda biz normal karşılıyoruz bunu. Bizim partililerimiz özgürce kimi istediklerini zikrederler. Bu anlamda iradelerini net bir biçimde ortaya koyarlar. Ama gelinen aşamada aday açıklandıktan sonraki durum daha önemli. Aday açıklandıktan sonra bizim partimizin göstermiş olduğu o adayı partililerimiz ve şehircilik anlamında Ayşe Başkan’a baktığınız zaman Yılmaz Hoca’yla birlikte belediyecilik görevini yürüttüğünü belediyede bürokrasinin başında bulunduğunu ve bu görevini yapmak suretiyle de kendisinin bu görevi yaparken tanık olan kişiler tarafından son derece takdir edildiğini, yani o görevi en iyi şekilde yaptığını belediye başkanlığı görevini de en iyi şekilde icra etmeye hazır ve muktedir olduğunu da toplumumuz görüyor. Bu anlamda gelinen aşama önemli. Şu anda Cumhuriyet Halk Partisi olarak partimizin gösterdiği adayları kanıksamış, özümsemiş ve arkasında durarak onlara seçimi kazandırmak anlamında da gerekli iradeyi ortaya koyup gerekli çalışmayı yapmak anlamında da bütünleşmiştir, önemli olan da budur.

Genel seçimlerde ittifakta olduğunuz İYİ Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Aydın'ın adaylığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

‘BELEDİYE BAŞKANLIĞI TECRÜBE GEREKTİRİR’

TALAT YALAZ: Melih Bey büyükşehir belediye başkan adaylıkları anlamında ilk açıklanan isim. Bununla ilgili daha önce de çok sayıda değerlendirme yaptık. Pazar toplantılarımızda da dile getirdik, söyledik.  Belediye başkanlığı bir tecrübe, deneyim gerektirir. Belediye başkanlığı bilhassa, teknik donanım siyasi donanım gerektirir. Tabii kendisini tanıdığım kadarıyla, araştırdığımız kadarıyla, kamuoyundan bize gelen bilgiler kadarıyla kendisinin belediyecilik anlamında herhangi bir deneyimi yok. Bu konuda bir iddiası da mevcut değil. Yine siyasi bir deneyim, birikim anlamında da geçmişe yönelik bir siyasi faaliyeti olduğuna dair ne kendisinden ne kamuoyundan herhangi bir bilgi edinmedik. Tabii adaylık anlamında partisi tarafından gösterilmiş. O konuda neden aday oldu neden o gösterildi vesaire şeklinde bir yorum yapmam da doğru olmayacaktır. Ama belediye başkanlığını kazanmak, yürütebilmek, o görevi icra edebilmek anlamında yeterli donanıma sahip olduğunu düşünmüyorum. Kamuoyunun bilgi ve ön görüsünün, kamuoyundaki karşılığının da bu yönde olduğunu düşünüyorum.

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu için ‘devşirme aday’ ifadesini kullanmıştınız. Sizce AK Parti deneyimli bir ismi mi aday yapmalıydı? Bu söylemle neyi kastettiğinizi anlatır mısınız?

‘HEMŞERİLERİMİZDEN HATİPOĞLU’NA CİDDİ TEPKİ VAR’

TALAT YALAZ: Ben o cümleleri Odunpazarı Belediyesi’nin Gültepe Mahallesi’nde yaptığı seçim ofisi açılışında söyledim. Cümlenin tamamı şu şekildeydi; büyükşehir belediye başkanımızın karşısına bir aday bulamadılar, başka partiden devşirmek durumunda kaldılar. Buradaki önemli olan husus tabii bir siyasi parti il başkanlığı yapmamın yanı sıra avukatlık mesleğini yıllardır bu toplumda, bu şehirde icra ediyor olmam. O nedenle her siyasi görüşten haliyle müvekkillerim var. Yine daha önce bu sivil toplum kuruluşlarında daha aktif roller almış birisi olarak oradan tanıdığım AK Partili hemşerilerimiz de var.  Onların da bu yönde bir tepkisi olduğunu, kendi partilerinde yıllarca emek veren Adalet ve Kalkınma Partisi içerisinde mücadele eden, seçimlerde çalışan, bu anlamda kendi gördüklerinin nezdinde de teveccühü görecek kişilerin gösterilmemesinden özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi’ne gönül veren hemşerilerimizden ciddi tepki var. Onu sahadan da gözlemliyoruz. Aslında vurgulamak istediğim buydu.

MELİH AYDIN İLE HATİPOĞLU’NU BİRBİRİNE BENZETTİ

Bir de vurgulamak istediğim husus şuydu; Eskişehir’de iyi bir belediyecilik icra ediliyor. Yani Eskişehir doğal şekilde bir turist çekebilecek 1 milyon turiste ev sahibi yapacak bir yer değil. Ama yılda 1 milyon turist alıyoruz. Bunu da bu belediyeciliğin, sosyal belediyeciliğin ve Yılmaz Büyükerşen hocamızın o usta dokunuşları sayesinde şehrin geldiği bu hizmetler sebebiyle olduğunu herkes kabul ediyor. Hatta Sayın Nebi Bey de bir televizyon programında, ulusal bir kanalda Yılmaz Büyükerşen hocamız Eskişehir'i bir marka şehir haline getirmiştir, diyerek 2 kez zikretmiştir. Şimdi gelinen aşamaya baktığımız zaman yine bu anlayışın bu şehirdeki bu vizyonel durumun yine sanatı, kültürü, sosyal belediyeciliği ön plana çıkaran belediyecilik anlamında yapılması gereken hizmetlerin de en iyi şekilde yapılabilen bir Eskişehir’de belediyecilik örnekleri mevcut. Kazım Kurt başkanımız bunu en iyi şekilde yapmıştır Odunpazarı’nda. Ahmet Ataç hakeza Tepebaşı’nda çok ciddi çalışmalara imza atmıştı. Büyükşehir anlamında da yine bu anlayışın, bu vizyonel duruşun, şehircilik anlayışının, rant siyasetine karşı duruşun, şehrin ruhunu yaşatabilecek, sosyal kültürel hafızasını koruyabilecek duruşu en iyi kişiden, Yılmaz Büyükerşen hocamızdan öğrenmiş, bu anlamda da bu görevi devam ettirmeye muktedir bir başkan adayımız var. Bunu aslında vurgulamak istedik. Bu nedenle o cümleyi sarf ettim.  Ama bilhassa Adalet ve Kalkınma Partililerde de bu yönde bir tepki olduğunu gözlemliyoruz. Yine Melih Bey için söylediğim öngörülerin Nebi Bey için de geçerli olduğunu ifade etmek isterim.  Kendisinin de herhangi bir idarecilik ve belediyecilik konusunda deneyiminin olmadığını, siyasi birikim anlamında daha önce siyasi bir geçmişinin de bulunmadığını halkın göz önüne almasını, tercihini yaparken de bu hususları dikkat alarak tercih yapmasını gerektiğini düşünüyorum.

Eskişehirli vatandaşlar neden bir dönem daha Eskişehir’i Cumhuriyet Halk Partisi’ne emanet etmeli?

RANTA KARŞI ŞEHRİ KORUYACAĞIZ

TALAT YALAZ: Eskişehir’de iyi bir belediyecilik anlayışı hâkim. Toplumun genel kesimleri tarafından memnuniyetle karşılanan, yaptığımız çalışmalarda anketlerde de Eskişehir'deki belediyecilik anlayışından memnuniyet sorulduğu zaman halkın ciddi olumlu yönde bir tercihi söz konusu oluyor. Bir kere bu anlayış devam edecek. Bu şehri yıllardır hatta çeyrek asırdır ranta karşı koruyan belediye başkanlarımız var. Ranta karşı bu şehri koruyacağız. Bu şehrin şehircilik dokusunun bozulmaması için gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Yine Eskişehir’in sorunları, merkezi idare eden kaynaklı sorunlarının çözülmesi için gerekli şeyi yapacağız. Mesela çevre yolu direkt olarak genel merkezi idarenin yani iktidarın yapması gereken çalışmalardır. Bu anlamda zafiyetleri vardır. Bunun yapılması yönünde de son derece büyük bir beklentimiz vardır bizim yıllardır. Ancak bu yapılmıyor. Bunu da yapmak yine bizim belediye başkanlarımıza nasip olacak. Yine Ayşe Ünlüce başkanımızın ciddi projeleri var. Bu projeleri ben anlatmayı çok isterim ama tabii onun anlatması daha doğru olacaktır. Ama bu projeler halka sunulduğu zaman son derece teveccüh gösterilecek, halkta heyecan uyandıracak projelerdir. Onları yapmak anlamında da muktedir, deneyimli belediyecilik anlamında donanımlı bir başkan adayımız var. Bu anlamda Eskişehir bu yapısını, dokusunu yılda 1 milyon turist çeken, öğrenciler için en fazla tercih edilen şehir olma özelliğini, sanayi anlamında hızla büyüyen, gelişen ve gelişme anlamında da önde hiçbir engel bulunmayan şehir yapısını, hepsini birden idare etmeye, hepsini birden içinde barındırmaya devam edecektir. Ayşe Ünlüce başkanın projelerini de kamuoyu en kısa sürede dinleyecektir.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@