CHP’de adaylık düğümü: Yılmaz Büyükerşen mi yoksa Kazım Kurt mu?

Gazeteci Ali Baş, Sağlı Sollu Haber ile Eskişehir İlk Haber gazetesine özel değerlendirmede bulundu...

SİYASET 02.01.2024, 17:27 03.01.2024, 01:29
CHP’de adaylık düğümü: Yılmaz Büyükerşen mi yoksa Kazım Kurt mu?

RÖPORTAJ: DİLARA ADAK

Yerel yönetimler seçimleri adım adım yaklaşırken partilerin adayları konusunda kulisler oldukça hareketlendi. Ekonomi Gazetesi Bölge Temsilcisi Ali Baş ile bu hafta gerçekleştirdiğimiz söyleşide son bir haftada siyasi partilerde meydana gelen gelişmeleri konuştuk. İşte Ali Baş'ın, Sağlı Sollu Haber ile Eskişehir İlk Haber gazetesine yaptığı özel değerlendirme. 

İlk olarak Cumhur ittifakında MHP’ye bırakılan ve dolayısıyla AK Parti’nin aday çıkarmayarak MHP’yi destekleyeceği ilçeleri değerlendirelim. Sizce doğru bir karar mı?

İSMAİL CANDEMİR İSTEDİĞİNİ ALDI

ALİ BAŞ: Kararın doğru veya yanlış olduğuna seçimlerin ardından karar verebiliriz. Alpu, Seyitgazi ve Mihalıççık’ta MHP adayları seçime girecek. Çifteler’de belediye başkanı MHP’li Kadir Bıyık, bir kez daha aday gösterilecek. MHP’nin Seyitgazi, Alpu ve Mihallıççık’ta mevcut bir alt yapısı zaten var. MHP’li adaylar İYİ Parti tabanından oy almaya çalışacak. Gösterecekleri adaylar bu bakımdan önem kazanıyor. Bu arada MHP İl Başkanı İsmail Candemir’i de kutlamak gerekiyor. İttifakla girdikleri geçen seçime göre bu kez istediğini aldığını söyleyebilirim.

Sizce en farklı seçim hangi ilçede olur?

HAYDAR ÇORUM FAVORİ

ALİ BAŞ: Mihalıççık’ta mevcut belediye başkanı Haydar Çorum, DSP’den bir kez daha aday olacak. CHP’ye geçmesi pek mümkün gözükmüyor. DSP Genel seçimlerde Cumhur İttifakı içinde yer almış bir partiydi. Muhtemelen CHP bu ilçede aday göstermeyecek. Mihalıççık’ta Cumhur ittifakı partileri kendi arasında yarışacak. DSP ve MHP yarışı yaşanacak. MHP’nin adayı henüz belli değil. Ancak benim gördüğüm Haydar Çorum, ilçede sevilen ve saygı duyulan bir isim. Seçimin favorisi…

AK Parti Eskişehir İl Yönetimi, Süleyman Reyhan dışında istifa etti. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

KAZANMAYA ODAKLI YÖNETİM OLUŞTURULACAK

ALİ BAŞ: Bence doğru bir karar. İl yönetimi seçim öncesi yeni bir heyecan yeni bir anlayışla partiyi seçime hazırlayacak. Yeni yönetimin oluşmasında muhtemelen Büyükşehir Belediye Başkan adayının da etkisi olacak. Yani kazanmaya odaklı bir il yönetimi oluşturulacak. Hem AK Parti tabanıyla iyi ilişkiler içinde olacak, hem de AK Parti dışındaki seçmenlerle de irtibat kurabilen bir yönetim oluşturulacak gibi…

Bir süre önce kaleme aldığınız yazınızda ‘üç Hasan formülü’ vermiştiniz. O dönemde epey ilgi görmüştü. Bu formülü biraz açabilir misiniz?

HASAN BASRİ YALÇIN OLABİLİR Mİ?

ALİ BAŞ: Aylar önce bir AK Partili yönetici Büyükşehir Belediye Başkan adayının ‘Hasan’ isimli biri olacağını söylemişti. O zaman 3 Hasan formülü yazmıştım. Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve AK Parti MKYK üyesi Hasan Basri Yalçın’ın isimlerinin öne çıkabileceğini yazmıştım. Ancak gelinen noktada Hasan’ların şansı kalmadı gibi gözüküyor. Hasan Basri Yalçın, olabilir mi? Sorudur ama bence çok düşük ihtimal…

Ama Nebi Hatipoğlu’nun AK Parti’den Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı, kesin gibi…

KÜPELİ ADAY YAPILIRSA ŞAŞIRMAYALIM

ALİ BAŞ: Bende bu söyleme katılıyorum. Şu anda Nebi Hatipoğlu, çok büyük ihtimalle aday gibi gözüküyor. Dahası AK Parti’nin etkili isimleri ve Nebi Hatipoğlu da aday gibi hareket ediyor. Bundan sonra Hatipoğlu’nun aday gösterilmemesi sürpriz olur. Bence Nabi Avcı ve Nadir Küpeli’nin de aday yapılma ihtimalleri var. Henüz son karar verilmedi. Nadir Küpeli’nin ismini bu aralar çok fazla duyuyorum. Yıpranmamış bir isim. Küpeli de aday olursa şaşırmamak gerekir.

Biraz da CHP’ye doğru uzanalım… CHP’de son durum nedir? Yılmaz Büyükerşen’in aday yapılıp yapılmayacağına ilişkin yüksek sesli tartışmalar yaşanıyor…

YILMAZ BÜYÜKERŞEN Mİ, KAZIMI KURT MU?

ALİ BAŞ: CHP yönetimi Eskişehir konusunda anladığım kadarıyla bir karar veremiyor. “Kurultayda biz kazandık öyleyse bizim dediğimiz, bizim istediğimiz kişiler aday olmalı” anlayışı son derece yanlış! CHP Genel Merkez yönetimi kendi partililerinin itibarlarını zedelemekte son derece mahirdir zaten. CHP için en iyi seçenek tüm adayların yerinde kalması olur. Eskişehir Yılmaz Büyükerşen ismini seviyor. Ona saygı duyuyor, onunla gurur duyuyor.  Farklı bir durumda, Kurultayda aldığı güçle Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt seçeneği öne çıkar. Ancak ben Başkan Kurt’un “ben kesinlikle aday olayım” gibi bir çabanın içinde olduğunu sanmıyorum.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@