DSP'li Güven muhalefet partilerine çattı!

Demokratik Sol Parti (DSP) Eskişehir il Başkanı Salih Güven yaptığı açıklamada orman yangınlarını değerlendirdi. İşte detaylar...

SİYASET 05.08.2021, 13:30
DSP'li Güven muhalefet partilerine çattı!

DSP Eskişehir il Başkanı Salih Güven açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

"26 Temmuz’dan bu güne  Antalya, Muğla olmak üzere Türkiye’nin yaklaşık 35 ilinde orman yangınlarına maruz kaldık. Ne yazık ki bazı bölgelerde yangınların  daha güçlü şekilde devam ettiğini birlikte takip etmekteyiz. Büyük bir felaket, büyük bir sınav ile karşı karşıyayız.  Öncelikle Yangın söndürme çalışmaları sırasında yaşamlarını yitiren yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum..Bin bir fedakarlık ile yangın söndürme görevini yürüten itfaiye, polis, asker ve sivil tüm çalışanlara kolaylıklar diliyoruz. Bu yangınlarda onlarca insanın evleri yandı. Emek vererek senelerdir biriktirdikleri malları mülkleri bir anda kül oldu. Yüzlerce vatandaş evlerini barklarını terk etmek zorunda kaldı. Binlerce canlı yanarak öldü. DSP olarak yangından etkilenen bölge halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor acılarını paylaşıyoruz. 

Peki, yüreklerimizi yakan ve canlarımızı acıtan bu elim olaylar meydana gelmeden önce nelerin yapılması gerekirdi, ne tür önlemler alınmalıydı? Yangınların başlamasına engel olunamadı diyelim, ormanlar, köyler, kasabalar cayır cayır yanarken ne yapılmalıydı? Coğrafi konum ve iklim şartları nedeniyle sürekli orman yangınlarına maruz kalan Türkiye’de bu afetlerin olmaması için ne tür tebdirler alındı? Orman Bakanı Bekir  Pakdemirli açıkladı; Orman Bakanlığı’nın envanterinde yangın söndürme uçakları yokmuş, peki neden? Yine bakan bey yangın söndürme uçakları için ihale talimatını aldık, uçak alımı ya da kiralaması yapacağız diye açıklama yaptı. Yaz sıcaklarının en yüksek olduğu günlerdeyiz, yangınlar başlamış Bakan bey ihaleyi yeni açtık diye açıklama yapıyor. Bugüne kadar bu ihale neden yapılmadı. Uçak almak yangın söndürme tüpü almak mı? Neden uçak, helikopter ya da yangın söndürme araçlarından elimizde yeterli sayıda yok, neden hazırlıklı değiliz? Evet bugün dayanışma günü, bugün, yangınınların bir an önce söndürülmesi için canla başla birlikte çalışma mücadele etme günü. DSP olarak öncelikle şunu belirtmek isteriz ki;  yurdun dört bir yanında “eşzamanlı” olarak başlayan bu yangınların ülke siyasetini dizayn etmek amacıyla çıkarıldığı yaygın söylentisinin doğru olmamasını temenni ediyoruz. Aksi halde toplumun tümüne şamil sonuçlar doğuracağı aşikârdır. İşte asıl felâket o zaman yaşanacaktır. 

MUHALEFETE FIRSATÇILIK SUÇLAMASI

Ülke cayır, cayır yanarken, yangınlar konusunda muhalefet partileri ne yapıyor, ne tür sorumluluklar üstleniyor. Muhalefet her zaman yaptığı gibi yine siyasi fırsatçılık peşinde. Dayanışma ve gerçekçi bir çözüm ortaya koymak yerine iktidar ile siyasi çekişme içine girdi. Türk Hava Kurumu’nun uçaklarının kullanılmamasını pemcit pilavı gibi dillendirip dururken,  İktidarın yaptığı da ortada, İktidar olarak Türk Hava Kurumu’nun uçaklarını teknofets de uçurup gövde gösterisi yapacaksın. Ama Orman Bakanlığı’nın ihale şartnamasindeki 100 litre fark ile bu uçakları dışarıda bırakacaksın. Yerine ne aldın, ne koydun diye sorarcak olursak,  daha ihalesini yeni açmış bakanlık. Duman bacayı sarmış bakanlık kiralama ihalesi yeni yapacak ya da yapmaya başlamış,  Bunlar olup biterken muhalefet partileri, ve onların sosyal medyadaki  yandaşları yangınlar üzerinden toplumsal kutuplaşmayı körükleyen başka bir yangına hizmet ediyorlar,  Türkiye’nin 4 bir tarafı yanıyor muhalefet partileri ile iktidar taifesi twitter’daki tevrizatlar üzerinden siyasi rant devşirme peşindeler. Aklı olan biri de çıkıp demiyor ki, arkadaş ülke yanıyor ya bırakın bu kutuplaşmayı, bırakın bu kamplaşmayı, yangından 2023’e ateş taşımayın. Koyun can derdinde kasap et derdinde... Ormanlar, canlılar, köyler, yerleşim yerleri, evler cayır, cayır  yanıyor. 

Aslında her iki taraf niyetlerinde, söylemlerinde ve eylemlerinde asla samimi değiller. Her iki taraf da halkın acıları üzerinden siyaset yapıyorlar. Ve halen aynı kirli siyasetlerine devam ediyorlar. Düşünebiliyor musunuz halk yangınla mücadele ediyor, yara bere acı içinde kıvranıyor, Cumhurbaşkanı halkı meydana toplamış konuşuyor yetmedi bir de keyif çayı atıyor. Antalya’nın Gündoğmuş ilçe Belediye Başkanı yerel ajansa röportaj veriyor ve diyor ki, “TOKİ öyle güzel evler yapacak ki, evleri yanmayanlar keşke bizimki de yansaydı diyecekler.” Güler misin ağlar mısın Allah aşkına... Bugün halka çay atmak yerine, beton TOKİ ler yapmak yerine zamanında maliyeti 5 milyon doları geçmeyen yangın söndürme uçakları alsaydınız köyler de evler de yanmazdı. Bunu yapsaydınız milyon dolarla yabancı ülkelerden yangın söndürme uçakları kiralamak zorunda kalmazdınız. Devletin imkanlarını kiralama ihaleleri ile şirketlere ve bankalara peşkeş çekiyorsunuz. Biraz izan biraz vicdan. 

Buradan yöneticilere sesleniyoruz ve diyoruz ki; Ey yöneticiler bir taraftan “vatandaşın yaralarını sarmaya ve mağduriyetleri gidermeye muktediriz.”diyorsunuz. Diğer taraftan da halktan maddi yardım toplamak için banka Iban numarası veriyorsunuz. Devlet niye var, siz niye varsınız, halktan toplanan vergiler nerelerde kullanılıyor? Düşük faizli, yok bilmem uzun vadeli ödemeler diyerek mağdur halkı kredi batağına çekip yaraları sarmaya çalışmayın. Halkın tüm kayıplarını tespit ve temin ile sorumlu olan devlettir. Devletin başında da siz varsınız. Gereğini yapın ve halkın rahatı için devlet tasarruruflarını seferber edin. Bir an önce Yanan yangınları söndürün, halkın derdine derman olun. Allah yangın söndürme çalışmalarında  görev yapan personellerimize, onlara destek olan yurttaşlarımıza gayret ve kuvvet versin, çabalarını boşa çıkarmasın.”

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@