En büyük üç sorun: Kentsel dönüşüm, trafik, su!

AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu, yaklaşan yerel seçimler öncesinde Eskişehir’in sorunlarını dile getirmek, vatandaşların beklentilerini anlatmak ve projelerinden bahsetmek için CNN Türk’te gazeteci Ahmet Hakan’ın konuğu oldu.

SİYASET 26.02.2024, 14:17 26.02.2024, 14:36
En büyük üç sorun: Kentsel dönüşüm, trafik, su!

Ahmet Hakan ile kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı’nın sorularını yanıtlayan Hatipoğlu, mevcut belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’i eleştirirken, yerel seçimlerin ardından hayata geçirmeyi planladığı projeleri anlattı.

45 BİN VATANDAŞIMIZIN YAŞAMI TEHLİKEDE

AK Parti’nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu, Eskişehir’de kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yaklaşık 150 bin konutun depreme dayanıklı olmadığını ve 45 bine yakın vatandaşın olası bir depremde hayatını kaybetme riski taşıdığını ifade eden Hatipoğlu, “Yılmaz Büyükerşen vizyoner bir insan. Benim ‘dekor belediyeciliği’ olarak tanımladığım bir şekilde kente davet ettiği insanlara en güzel yerleri gösteriyor, döndüğünüzde ‘Eskişehir neymiş!’ diyorsunuz ama ben size Eskişehir’in başka bir tarafını anlatayım. Eskişehir’de kentsel dönüşüm gerekiyor. Yaklaşık 150 bin konut depreme dayanıklı değil. 25 yılda sadece 24 dairede dönüşüm yapıldı. Rakibim de bu durumu bir kabul etti. ‘10 yıldır planlamasını yapıyoruz. Son noktaya geldik, önümüzdeki ay ihaleyi vereceğiz’ dedi. Eskişehir’den fay hattı geçiyor. Bazı mahallelerde yüksek riskli olduğu için kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edildi. Bunca yıldır yapılmadı. Biz yatay mimari şeklinde 5 kata imar vereceğiz. Tarım alanları imara açmaya karşıyım. Binlerce konut yapılacak mahallelerim var, orayı imara açacağım. Vatandaşın cebinden 1 liradan çıkmadan dönüştüreceğiz, vatandaşın 1 dairesi varsa 1 dairesi daha olacak. Ayrıca yeni binalar olacak. Şu anda 45 bin vatandaşımız aşırı riskli, 200 bin vatandaş ise riskli bölgede oturuyor. Depremde 45 bin vatandaşımızın hayatını kaybetme riski var” şeklinde konuştu.

SADECE YAPAMAZLAR DİYORLAR

Eskişehir’in en önemli üç sorununa da dikkat çeken Nebi Hatipoğlu, “Eskişehir’de 3 büyük kuruluşa saha araştırması yaptırdım. En büyük sorunlar kentsel dönüşüm, trafik ve su sorunları çıktı. Bunların yüzde 70’i belediyecilik hizmetinden kaynaklı. Trafiği rahatlatmamız için 15 adet katlı kavşak yapmamız lazım. 25 yıldır şehir içinde 1 tane katlı kavşak yapılmadı. Bunları yaparken, tramvayı bazı bölümlerde yer altına alacağız. Su var yapamazsınız diyor. Mühendisler parmak ısırıyor. İstanbul’da denizin içinden geçiriyoruz. Trafik master planı yaptık, 7 yıl içinde masrafını amorti edecek. Çok büyük yatırımlar ile trafiği düzelteceğiz. Su problemini de çözeceğiz. Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) belediyeye kaynak aktarıyor. Geçen yıl 80 küsür milyon lira kaynak aktarılmış. Birinci önceliği vatandaşa katkı sağlamak olan yerde belediyeye kaynak aktarıyorlar, belediyenin açığını yüksek su fiyatıyla kapatıyorlar. Suya yüzde 40 indirim yapacağız. Ayrıca su pahalı, kirli ve suyu alabilmek için su doldurma noktalarına gidiyorsun. Bunun çözümü için hızlı bir aplikasyon yapacağız. Onlar sadece ‘yapamazlar’ diyor. ‘Yarınlara inanın’ diyor. 10 yıldır çalışmamışsın, 5 yıldır bir çivi bile çakmamışsın, vatandaş neyine inansın?” ifadelerini kullandı.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@