Eskişehir'de CHP iktidarın tarım politikalarını eleştirdi

CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel, AK Parti iktidarının tarım politikalarını eleştirdi...

SİYASET 23.10.2022, 16:55
Eskişehir'de CHP iktidarın tarım politikalarını eleştirdi

CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel il başkanlığı binasında yaptığı basın açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye son yıllardaki yanlış tarım politikaları nedeniyle bu topraklarda yetişen pek çok tarım ürünü ve buğdayı da ithal etmeye başladı. Kendi buğdayımızı dahi yurtdışından almak zorunda kalıyoruz. Tarımsal üretim için gerekli kalemler olan tohum, gübre, mazot, ilaç fiyatlarında dengesiz artışlar oldu. Üretici girdi fiyatları TÜİK verilerine göre %155 arttı.

Girdilerin yüksek açıklanan taban fiyatlarının enflasyon karşısında yetersiz kalması, bu taban fiyatlarını anlamsız kıldı. Hayvancılık can çekişiyor. AKP kendi çıkardığı tarım kanununa uymuyor. Tarım kanununun 21. Maddesine göre Tarımsal Destekleme Programlarının Finansmanı bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz demektedir. 

Çiftçiye bu kanunda ön görülen  GSMH nın yüzde bir i hiçbir zaman çiftçiye verilmedi. Köylü milletin efendisi olmaktan çıktı. Emeğinin karşılığını alamayan çiftçi toprağa küstü. Tarım ve hayvancılık alanında girdilerin yüksek olması nedeniyle çiftçi üretemez hale geldi. Çiftçinin büyük bir kısmı ekişte gübre kullanamadı. Köyünü toprağını terk ederek emeğinin karşılığını alamayan köylünün büyük bir kısmı toprağını terkederek büyükşehirlere göç etmeye başladı. Köylerde tarım ve hayvancılık yapacak genç nüfus kalmadı. Köyde yaşayanların yaş ortalaması 60 civarındadır.

Çiftçiyle toprağın barıştırılması gerekir, bu da çiftçiye samimi bir destekle mümkün olur.  Gerekli destekleme sağlanmalı, girdi fiyatlarında indirimler yapılmalıdır. Kampanya başlangıcında pancar alım fiyatı olarak ton başına 1450 TL belirlenmişti. Ancak arka arkaya gelen mazot zamları, elektrik zamları maliyeti tekrar artırmıştır. Pancar alımında düşülen fire oranları % 6 civarında iken bu yıl % 13-14 seviyelerine çıkarılması, şeker oranının düşük gösterilmesi mağduriyet yaratmaktadır. Pancarda kota çiftçinin ayrı bir yarasıdır.

Çiftçimizi mağdur eden emeğini ve alınterini hiçe sayan  başka  uygulamalar da vardır. Ziraat bankası, çiftçinin bankası olmaktan çıkmış, kuruluş amacı dışındaki holdinglere hizmet etmektedir. Tarıma dayalı fabrikaların özelleştirilmesi çiftçilerimizi tefecilerin kucağına itmiştir. Tütün fabrikası,  birçok şeker fabrikası özelleştirilmiş 14 şeker fabrikasının satışı gündemdedir. 1575 köyden şeker pancarı alan bu 14 şeker fabrikası da özelleştirildiğinde bu köylerde yaşayan 47500 kişi köylerini boşaltacak kentlere göçecelerdir. Bu da işsizliğin artması demektir.

SEKA satıldı, orman köylüleri mağdur oldu. Basma fabrikaları satıldı. Pamuk üreticileri ve tekstil çalışanları yok edildi. Tarım stratejik bir sektördür. Tarım ürünleri kendi kendine yeten bir ülkeden tarım ürünlerini  ithal eden bir ülkeye döndük. Bu durum acıklıdır. Önümüzdeki yıl şekerin 1 kilogramı 50 tl ye çıkacaktır. Buğdaydan elde edilen un ile pancardan elde edilen şeker, yoksulların ana besin kaynaklarıdır.  Alt gelir grupları neredeyse bu temel gıdalara ulaşamayacak noktaya gelmişlerdir. Şeker fabrikaları satılamaz. Bir karış toprak boş bırakılamaz."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@