banner298

banner194

Eskişehir'de çiftçi bayram yapamadı: Utku Çakırözer dert dinledi!

Eskişehir’in Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde üreticiler bayramda kendilerini ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’e dert yandı...

SİYASET 12.07.2022, 10:53
Eskişehir'de çiftçi bayram yapamadı: Utku Çakırözer dert dinledi!

Çiftçinin, üreticinin, yurttaşın gündemi bayramda da artan maliyetler, zamlar ve hayat pahalılığı oldu. İç Anadolu’nun Akdenizi olarak bilinen ve başlıca geçim kaynağı tarım olan Eskişehir’in Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde üreticiler bayramda kendilerini ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’e dert yandı. Çiftçiler, “Bütün ülkeyi biz doyuruyoruz ama karşılığını alamıyoruz. Hep zarardayız. Tarlada bir kilo domatesin maaliyeti 4 lira, 4,5 lirayı buluyor. Biz onu anca 5 liraya satabiliyoruz. Ama pazarlarda, marketlerde domotesin fiyatı 15-20 liraları buluyor. Emeğimizin karşılığını alamadığımız gibi, zarardayız” dedi. Maliyetler nedeniyle hayvanlarının tamamını satmak zorunda kaldığını söyleyen bir hayvan yetiştiricisi ise, “30 hayvanım vardı. Önce 15’e düşürdüm, bu yıl da hepsini satmak zorunda kaldım. Yem, saman fiyatları aldı başını gitti. Herkes hayvanını elden çıkarmaya bakıyor. Çünkü artık çaremiz yok. Battıkça batıyoruz” dedi.

BAYRAMDA DA GÜNDEM GEÇİM SIKINTISI

CHP Milletvekili Utku Çakırözer Kurban Bayramı’nda Eskişehir’in Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerini ziyaret ederek, vatandaşların bayramını kutladı. CHP’li ilçe yöneticilerinin de eşlik ettiği bayramlaşma ziyaretlerinde de sohbetin konusu geçim sıkıntısı, pahalılık ve artan maliyetler oldu. İç Anadolu’nun Akdeniz’i olarak bilinen ve İstanbul ile Ankara’nın sebze ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan bölgede üreticiler pahalılıktan, artan girdi maaliyetleri nedeniyle üretim yapamamaktan dert yandı.

“TARLADA 5, PAZARDA 15-20 LİRA”

Domates, salatalık, marul, roka, maydanoz gibi sebzelerin ağırlıkla olarak yetiştirildiği bölgede üreticiler, CHP’li vekile şunları anlattı:

“Bayram gelmiş ama neyimize. Gübre, tohum, fide, ilaç, mazot katlandıkca katlanıyor. Tek kalemde yüzde 300’leri bulan artış var. Tarlada bir kilo domatesin maliyeti 4 – 5 liraları buluyor. Ama biz bunu 5 liraya satabiliyoruz. 50 kuruş, 1 lira karla üretim yapmaya çalışıyoruz. O da yapabilirsek. Pazarda, marketlerde ise fiyat 15-20 liraları buluyor. Bazılarımız da bahçesini boş bırakmak zorunda kaldı. Çünkü maliyetleri karşılayacak gücü yok, üretim yapamıyor.”

“ÇARE KALMAYINCA HAYVANLARIMIZI ELDEN ÇIKARDIK”

Çakırözer, Sarıcakaya’nın İğdir ve Mayıslar köylerinde de bölge halkıyla bayramlaşırken, hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüyer maliyetler nedeniyle  hayvancılığı da bıraktıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıllarda 30 büyükbaş hayvanının yarısını satmak zorunda kaldığını belirten bir hayvan yetiştiricisi,  “Artık çaremiz kalmadı. 30  hayvanım vardı. Önce 15’e düşürdüm şimdi de hepsini satmak zorunda kaldım. Hayvanlarımızın sayısını arttıracağımıza satmak zorunda kalıyoruz. Çünkü yem, saman fiyatları yerinde durmuyor. İnsanlar artık bakamadığı için elindeki hayvanı satmaya çalışıyor. Çünkü başka çaremiz yok. Satıyoruz en azından zararda olmuyoruz, borçlu olmuyoruz” dedi.

“ÖNLEM ALMAZSAK BEDELİNİ TÜM ÜLKE ÖDEYECEK”

Artan girdi maliyetleri karşısında çiftçinin üretimden, hayvan yetiştiricilerinin besicilikten vazgeçtiğini söyleyen CHP’li Çakırözer ise, “Memleketlerimizde emekli de, emekçi de, üretici de artık ağız tadında bayramı karşılayamıyor. Herkesin tek derdi hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı. Artan maliyetler karşısında kendi üreticimiz, kendi çiftçimiz üretemez, hayvan yetiştirimez halde.. Ülkeyi yönetenlerse Venezuela’dan toprak kiralayıp buğday üretmenin peşinde. Maliyetler karşısında emeğinin karşılığını alamayan çiftçi ektiğine, besici hayvan yetiştirdiğine pişman. Önlem alınmazsa bedelini ülke olarak ödeyeceğiz” dedi.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@