Eskişehir neden şanslı? Bakan Dönmez açıkladı

Eskişehir'de basın mensupları ile bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir'de çıkarılan bor madenine dikkat çekti...

SİYASET 08.05.2023, 16:52 09.05.2023, 13:44
Eskişehir neden şanslı? Bakan Dönmez açıkladı

AK Parti Eskişehir Milletvekili Adayı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir'de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bakan Dönmez ve milletvekilleri sunum yaparak, ülke genelinde ve Eskişehir özelinde yapılan ve yapılacak yatırımlarla ilgili bilgi verdiler.

Açıklamalarının bir bölümünde Eskişehir'in potansiyeline vurgu yapan Bakan Dönmez, şu ifadelere yer verdi:

'BORDA STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİK'

Biliyorsunuz bor konusunda dünyanın en büyük rezervleri Türkiye'de, yüzde 72'si bizde. Eskişehir de o açıdan çok şanslı. Bandırma'da geçtiğimiz aylarda şubat ayında sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle bor karbür fabrikamızı açmıştık. Burada yılda bin ton üretim yapılacak. Borda artık biz strateji değişikliğine gittik, cevher satışını sınırlandırdık, katma değerli ürün satışına geçtik. Biz boru ham madde olarak yani cevher olarak satarsak tonu 150 dolar, işlediğimizde, bir miktar rafine ettiğimizde bin 500 dolara çıkıyor. Biz Çin'den, diğer ülkelerden işleniş bor karbürü alıyorduk. Bor karbürü savunma sanayisinde mukavemeborti yüksek hafif yoğunluğu düşük bir ürün, orada çok kullanılıyor. Tonuna o zaman 35 bin dolar veriyorduk yani bin dolara sattığımızın adam işliyor yeni bir ürün haline getiriyordu 35 katına bize geri satıyordu, şimdi bunu tersine çevirdik." 

BEŞ YENİ YATIRIM ALANI

Eskişehir'in potansiyeli yüksek bir kent olduğuna da değinen Bakan Fatih dönmez, beş yatırım alanı belirlediklerini kaydederek şunları söyledi:

"Kentin değerine değer katacak projelerle geldik. Eskişehir'de 5 yatırım alanı belirledik. Teknolojiye yatırımdan bahsedeyim. Burası tabii maden kenti ve maden teknolojileri alanını biz yüksek teknoloji ürünlerin üretilmesi açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Nadir toprak elementleri tesisiyle birlikte artık Eskişehir sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın gündemindeki kentlerden birisi olacak. Yine biraz önce bahsettim. Lityum karbonat, yani pil ve pile dayalı teknolojileri buraya çekeceğiz. Bunların etrafında bir ekosistem oluşturacağız. Eskişehir'imizin güçlü olduğu alanlardan birisi havacılık ve uzay teknolojileri. Cazibe merkezi oluşturacağız.

Yine diğer öncelikli alanımız raylı sistemler. Eskişehir neredeyse yarım asrı aşkın bir süredir burada lokomotif üretiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız mitinge geldiğinde ilk elektrikli treni raylara indirmiştik. E-5000 adını vermiştik daha önce. Sayın Cumhurbaşkanı sağ olsun artık onun adını 'Eskişehir-5000' olarak değiştirdi. Lokomotif ve diğer aksam üretimine ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. URAYSİM'i çok kısa süre içerisinde tamamlayacağız. Yazılım geliştirme merkezlerinin sayısını arttıracağız. Teknoparkların bu kapsamda fiziki ve beşeri kapasitelerini geliştireceğiz. Yeni teknoloji transferi ofisleri açacağız. Oyun ve animasyon geliştirme merkezleri alanını destekleyeceğiz."

YENİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KURULACAK

Bakan Dönmez, kentte kapasitesi dolan organize sanayi bölgelerinin genişleme taleplerinin olduğuna da vurgu yaptı. Yakın zamanda yeni organize sanayi bölgelerinin gündeme geleceğini söyleyen dönmez şunları kaydetti:

"Su kaynaklarımızın kapasitesiyle uyumlu olarak kapalı sulama sistemlerimizi geliştireceğiz. İyi tarım, organik tarım ve akıllı tarım alanlarını artıracağız. Sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılmasını temin edeceğiz. Altyapıyla ilgili yatırımlarda devam eden işlerimiz var. Seyitgazi, Alpu, Sarıcakaya ve Mihalgazi kara yollarını tamamlayacağız bu dönemde. Seyitgazi-Afyonkarahisar istikametine giden yolda da onun da ihaleleri şu anda yapılmak, tamamlanmak üzere. Demir yolu Eskişehir'imizden geçiyor ama sanayi üretiminin, mamul üretimlerinin limanlara doğrudan sevki kapsamında bazı eksik hatlarımız vardı. Gemlik bağlantısı, şimdi onun ihalesi yapıldı. Gemlik Limanı'na artık buradan yüklediğimiz yükler rahatlıkla ulaşabilecek. Yine aynı şekilde İzmit'te, Derince Limanı'na da buradan sevkiyat yapabileceğiz. Sanayi artık kara yolunu daha az kullanmış olacak. Ağırlıklı olarak yük taşımada demir yolu öne çıkacak. Yine lojistik merkezimize bir bağlantı hattı yapmak suretiyle doğrudan OSB'nin içinde adeta fabrikadan trene yükleyeceğiz."

Dönmez, Eskişehir'e yeni kömürlü termik santral yapılıp yapılmayacağıyla ilgili soru üzerine de şunları kaydetti:

'GÜNDEMİMİZDEN ÇIKARTTIK'

"Sayın Cumhurbaşkanımız 2053 yılında net sıfır hedef belirledi. Net sıfır hedefi şu demek; bir ülkenin toplam saldığı emisyon miktarı ile yakaladığı emisyon miktarının eşit olması lazım. Türkiye şu anda yıllık 560 milyon ton civarında karbon salıyor. Bunlar bindiğimiz araçların egzozundan çıkan karbon miktarı, varsa işte evlerimizde kullandığımız yakıtların atıkları, enerji sistemlerinin bacalarından çıkan sanayi tesislerimiz... Yani doğal olarak ekonomik, iktisadi, sanayi faaliyetleri yapıyoruz. Kaçınılmaz bir şekilde de emisyon salıyorsunuz. En çok tabii emisyon da enerji üretim sistemlerinden kaynaklanıyor. Emisyona nasıl katkı sağlayabiliriz? Bunun çalışmasını da yaptık. Şunu rahatlıkla söyleyelim.Tabii 2053 yılında net sıfır olması demek Türkiye'deki hiçbir kömür santralinin bu hal, bu şartlar altında çalışmaması anlamına geliyor. Bundan sonra yeni yatırım olur mu? Çok zor. Yani Türkiye geneli olarak söylüyorum. Çünkü bir tesisin planlanması, hayata geçirilmesi, onun ekonomik ömrü vesaire baktığımızda, uzun süreli bir öngörüyle hareket edilmesi gerekiyor. Bu tesisler en az 35 yıl çalışmak durumunda. Bütün bu değerlendirmeleri birlikte yaptığınızda zaten biz iki yıl önce mahkemelerdeki süreci de dikkate alarak buradaki projeyi askıya almıştık açıkçası. Sonrasında da şu anda biz bunu gündemimizden de çıkarttık. Eskişehir'de daha çok yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim sistemleriyle hareket edeceğiz."

GAZETECİLER İLE TOGG HATIRASI

Bakan Dönmez ve beraberindekiler, toplantının sonunda gazeteciler ile TOGG önünde hatıra fotoğrafı da çektirdi. 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@