Eskişehir Sol Parti: İnsanlığın hiçbir savaşta çıkarı yoktur

Sol Parti Eskişehir İl Başkanı Hüseyin Öztürk, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim hakkında açıklamalarda bulundu.

SİYASET 25.02.2022, 15:58 25.02.2022, 17:22
Eskişehir Sol Parti: İnsanlığın hiçbir savaşta çıkarı yoktur

Hüseyin Öztürk yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

"Savaş vahşettir, cinayettir! Savaşa zemin hazırlayanlar, kışkırtanlar ve doğrudan kurşun sıkanlar bu cinayetin failleridir. Bugün Ukrayna’da onlarca insan işgalci Rus tanklarının saldırısı altında ölüyor. Milyonlarca çocuk, savaş koşullarında yaşam savaşı veriyor Ukrayna’da… 

Bu savaş sonunda hangi emperyalist ülkenin kazançlı çıkacağını şimdilik bilemiyoruz ama kaybedenin; Ukrayna halkı, masum insanlar, çocuklar, doğa ve tüm insanlık olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu savaşın bedeli başta Ukrayna halkına olmak üzere tüm insanlığa maliyetinin büyük olacağı ortadadır. 

Bugün Ukrayna’yı işgal eden ve dramlar yaşanmasına neden olan Rusya’nın bu yayılmacı girişimlerinin, Ukrayna krizinin ortaya çıkmasına sebep olan ABD ve NATO’nun rolünü unutturmaması gerekir: Emperyalist bir savaş makinesi olan NATO, genişlemeci hamlelerle Doğu Avrupa ülkelerini birer birer bünyesine kattı. 2014’te ise ABD destekli bir darbe ile Ukrayna’nın seçilmiş cumhurbaşkanı devrildi. Ülke fiilen ABD-AB destekli batı ile Rusça konuşanların ağırlıkta bulunduğu doğudaki Donbas bölgesi arasında bölünmüş oldu. Ukrayna halkı IMF kemer sıkma politikalarının boyunduruğunda, kaynaklarını dış borç ödemeleriyle tüketerek, sürekli bir çatışma ortamı içerisinde yoksulluk ve sefaletin pençesine düştü. Neonazi artığı Ukrayna devlet başkanı halkının güvenliğini ve refahını hiçe sayarak NATO’ya girme girişiminde bulundu. Böylece batılı emperyalistlerin Rusya’yı kuşatma projesine ortaklık etti. Rusya ise bu emperyalist kuşatma girişimlerinden kendince “meşruiyet” çıkararak gerginliğin bugünkü duruma gelmesine ses çıkarmadı. Çünkü ABD’nin Rusya’yı doğrudan karşısına alıp Soğuk Savaş dönemindeki gibi büyük devlet statüsüne oturtması ülke içerisinde Rus milliyetçiliği propagandası yapması, toplumsal muhalefetin sesini kısmasının koşullarını yaratıyor. Kısa vadede petrol, doğalgaz ve diğer hammadde fiyatlarındaki yükseliş de işine geliyor. Ayrıca bu “meşruiyet” ile çevresinde nüfuz alanını gitgide genişletiyor. 

Sonuçta bir yanda elinde suç makinesi NATO ile emperyalist saldırı peşinde olan ABD-AB emperyalizmi ve işbirlikçisi Ukrayna devlet başkanı Zelenski ile diğer yanda ise buna karşı işgalci Rusya’nın çıkar savaşı… Durum tam da “Filler tepişir, çimenler ezilir” sözünde olduğu gibidir. Yaşanan Emperyalist savaştır. Ukrayna halkı bu savaşın kurbanıdır. Bu savaş Ukrayna halkının çıkarına olmadığı gibi tüm dünya halklarının aleyhine bir savaştır. Çünkü savaş nedeniyle artan petrol, döviz fiyatları dolayısıyla yaşanan-yaşanacak yüksek enflasyon hepimizi vuracaktır. Zaten ağır bir ekonomik kriz içinde yaşadığımız ülkemizde bu savaşın ekonomik sıkıntıları artıracağı ortadadır. Bu savaş Türkiye’nin çıkarına değildir. Bu nedenle emperyalizme taşeronluk hevesinden vazgeçilmeli ve kişisel çıkar peşinde silah satışı kesilmelidir. Böylece ateşe barut taşınmamalıdır. ABD ve NATO’nun talepleri reddedilmeli, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin ihlal edilmesine asla izin verilmemelidir. Bir savaş makinesi, suç örgütü olan NATO’dan çıkılmalıdır. Türkiye hiçbir şekilde bu emperyalist savaşa taraf olmamalıdır. 

Bu emperyalist savaş ne Rus halkının, ne de Ukrayna halkının çıkarınadır. Yüzyıllardır bir arada yaşamış ve 2. Paylaşım savaşında omuz omuza Hitler faşizmine direnen bu iki kardeş halkın ve bölge halklarının, kardeşçe bir arada yaşaması tüm insanlığın çıkarınadır. Bugün “savaşa hayır” diyerek Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olma günüdür. 

Rusya bütün askeri güçlerini kayıtsız şartsız hemen ülkeden çekmeli ve NATO Ukrayna’yı bünyesine katma planı bulunmadığını ilan etmelidir. Birleşmiş Milletler Ukrayna’nın tarafsızlığını güvence altına almalıdır. Ukrayna hükümeti ise Donetsk ve Luhansk’ın özerkliğini tanımalıdır. 

Savaş; ölümdür, yıkımdır, yok oluştur! İnsanlığın hiçbir savaşta çıkarı yoktur. 

Tek yol barış!" 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@