Gazeteci Ali Baş: Erdoğan Eskişehirlileri seviyor!

Gazeteci Ali Baş, Sağlı Sollu Haber ile Eskişehir İlk Haber gazetesine özel değerlendirmede bulundu. Baş, AK Parti'nin analizini yaptı...

SİYASET 18.12.2023, 16:21 19.12.2023, 12:11
Gazeteci Ali Baş: Erdoğan Eskişehirlileri seviyor!

AK Parti, Eskişehir'de güçlü bir kadroya sahip, ancak Büyükşehir Belediye Başkanlığını bir türlü kazanamıyor. Seçimlerde ne yapmalı ki, rüzgârı kendi lehine çevirebilsin. Bu konuyu, Eskişehir'in nabzını tutan deneyimli gazeteci, Ekonomi Gazetesi Bölge Temsilcisi Ali Baş ile konuştuk. İşte Ali Baş'ın, Sağlı Sollu Haber ile Eskişehir İlk Haber gazetesine yaptığı özel değerlendirme. 

Eskişehir'de AK Parti milletvekillerinin profili sizce nasıl?

ALİ BAŞ: Eskişehir'de AK Parti'nin üç milletvekili bulunuyor. Fatih Dönmez, bakanlığı döneminden önce de Eskişehirlilerle yakın ilişkilere sahipti. Bürokrasi kökenli olan Dönmez, devletin işleyişine hâkim. Kendisiyle bir televizyon programı yapmıştım bakan olduğu dönemde, böylelikle tanışma fırsatım oldu kendisiyle.

Ayşen Gürcan Hocamız akademisyen kimliğiyle öne çıkıyor. Bakanlık görevinde de bulundu. Öğrencilik yıllarında ve akademisyen olarak görev yaptığı döneminden bu yana Eskişehir’le bağlarını hiç koparmadığını biliyorum. Kadınlar ve gençlerle iyi ilişkilere sahip.

Nebi Hatipoğlu’nu ise uzun yıllardır tanıyor ve biliyoruz. Eskişehirliler onu Sanayici kimliğiyle tanıyor.

AK Parti milletvekillerinin profili bu şekilde. Saygı uyandıran bir profil! Ancak en önemli konu, bu profilin, Eskişehirlilerin kendilerine inanmalarını sağlamak!

AK Parti'nin yerel seçim stratejisi nasıl olmalı?

ALİ BAŞ: AK Parti'nin yerel seçimlerde yeni bir strateji izlemesi gerektiğine inanıyorum. Geçmiş yıllardaki stratejiler, hep aynı şeyleri tekrarladığı için yapay bir hava yaratıyordu. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç elde edemezsiniz. Bu nedenle AK Parti’nin farklı bir seçim stratejisi izlemesi gerekir.

İlk başta, AK Parti'nin ortaya bir vizyon projesi koyması gerektiğini düşünüyorum. Evet yarım kalan işler var. Yapılıyor. Ancak bunlar geçen dönemin sözleriydi ve ancak yerine getiriliyor. Bu nedenle ses getirecek, kitlelerde merak uyandıracak bir Eskişehir projesi gerekiyor.

Nebi Hatipoğlu'nun aşevi açmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

ALİ BAŞ: Nebi Hatipoğlu, İYİ Parti'deyken verdiği aşevi açma sözünü, AK Parti milletvekili olduktan sonra da tuttu. Bu bence çok önemli bir davranış. Şu eleştiri yapılıyor mutlaka, “Hani memlekette fakirlik yoktu. Bakın aşevi açtı. Demek ki yoksulluk artıyor.” 

Ancak, bu tür uygulamaların, sadece yoksulluğun bir göstergesi olarak görülmemesi gerektiğini düşünüyorum. Aşevleri, bizim kültürümüzün bir parçası. Bu nedenle, milletvekillerinin aşevi açmasını yadırgamamak gerekiyor. Pandemi, ekonomik kriz, deprem gibi zorluklarla karşı karşıya olan Türkiye'de, dayanışmayı artırmamız gerekiyor. Keşke, diğer milletvekilleri de bu aşevine katkı verseler. Son derece anlamlı ve güzel olurdu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eskişehir'e bakışı nasıl?

ALİ BAŞ: Bence Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir’i ve Eskişehirlileri seviyor. Eskişehir'e gereken desteği her zaman verdiğini düşünüyorum. Eskişehir'e önemli yatırımlar yapıldı. Ancak bu yatırımlar, Eskişehir'in ihtiyaçlarına tam olarak uygun olmadı. Bir örnek vermek istiyorum. TCDD’nin yaptığı hat boyu projesi. Eskişehir’in ihtiyacına uygun değildi. Projeden memnun kalınmadı. Yine hızlı trenin yer altına alınması olayı var. İlk baştaki projede tren Çamlıca’yı geçtikten sonra yer üstüne çıkıyordu. Ne yazık ki proje kısaltıldı. Bu projeler Eskişehirlilere adeta dayatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğinin daha etkin ve verimli olması için, Eskişehir'den Ankara'ya doğru ve gerekli bilgilerin tam olarak gitmesi gerekiyor. Eskişehir’in hassasiyetinin doğru şekilde anlatılması gerektiğine inanıyorum. 

Eskişehir'e yeteri kadar sanayi yatırımı geliyor mu? Sizce neler yapılması gerekiyor?

ALİ BAŞ: Eskişehir'e sanayi yatırımı konusunda, son yıllarda önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin devreye girmesiyle, Eskişehir'e önemli yatırımlar yapıldı. Örneğin, Haier firmasının Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ne yaptığı beyaz eşya fabrikası, doğrudan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından Eskişehir'e yönlendirildi.

Ancak, Eskişehir'e daha fazla sanayi yatırımı gelmesi için, bazı sorunların çözülmesi gerekiyor. Örneğin, Eskişehir'in ulaşım altyapısı, sanayi yatırımlarını çekmek için yetersiz. Ayrıca, Eskişehir'in nitelikli işgücü potansiyeli de artırılmalı. Eskişehir'in ulaşım altyapısının geliştirilmesi gerekiyor. Şehrin karayolu, demiryolu ve havayolu bağlantılarının güçlendirilmesi, yatırımcıların Eskişehir'e daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır.

Eskişehir siyasetini yakından takip eden bir gazeteci olarak, AK Parti içerisindeki farklı grupların bir araya gelebilmesi için neler yapılması gerektiğine dair görüşlerinizi de almak istiyoruz.

ALİ BAŞ: En kestirme cevap, kazanacak aday. İl Başkanı Süleyman Reyhan da aynı şeyi söylemişti. Kazanacak bir aday profili ortaya konursa, bence bu gruplar o kişi etrafında toplanır, birleşir.

Tabii ki siyasette şöyle oluyor. Bu bütün siyasi partilerde var. İnsanın içinde bir hazmedememezlik oluyor. Diyelim ki ben de aday adayıyım. Ama bakıyorum ki başkası aday olmuş. Ben olamıyorum. "Ya arkadaş, ben hak ediyorum. Benden daha iyi değil. Ben de çalıştım” diyorum. Bu doğrudur ama işte kriterler var. Belli nüanslar var. İstenilen kişi olmuyor. Burada tabii ki bir gönül kırıklığı meydana geliyor.

Ama partinin büyükleri var. Şu anda da bu partinin büyükleri, milletvekilleri Ayşen Gürcan, Fatih Dönmez, Nebi Hatipoğlu! Eski il başkanları var. Bu gönül kırıklıklarını giderebilirler diye düşünüyorum. Giderirlerse, gönül kırklığını yok ederlerse, herkesin gönlünü alırlarsa, AK Parti'de de büyük çaplı hizipçilik olmaz diye düşünüyorum. AK Parti’nin Özellikle Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerine aday adayı olan isimleri bir masa etrafında toplayabileceklerini düşünüyorum.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@