‘Hatipoğlu hükümetten destek alacak!’

Gazeteci Ali Baş Eskişehir İlk Haber’e özel yaptığı değerlendirmede AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ile CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce’nin proje tanıtım toplantılarını yorumladı.

SİYASET 18.03.2024, 11:03 18.03.2024, 12:48
‘Hatipoğlu hükümetten destek alacak!’

Ekonomi Gazetesi Bölge Temsilcisi Baş, “Nebi Beyin var olan projelerini hayata geçirmesi için Büyükşehir ve ESKİ’nin bütçeleri yetmez. Demek ki Nebi Bey, merkezi hükümetten hatırı sayılır bir destek alarak bu projelerini hayata geçirecek” dedi.

CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ayşe Ünlüce tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Bir hafta önce de AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu tanıtım toplantısını yapmıştı. İkisini nasıl kıyaslarsınız?

‘AYŞE ÜNLÜCE’DE ÖZGÜR ÖZEL YOKTU’

ALİ BAŞ: Nebi Beyin tanıtım toplantısında dikkatimi çeken nokta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhurbaşkanımız ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarının salonda asılı olmasıydı. Ayşe Hanımın tanıtımında ise Atatürk vardı elbette, Özgür Özel’in fotoğrafına ise yer verilmemişti. Hangisi daha iyi diye sorarsan bir kıyaslama yapmam pek doğru olmaz. Kararı Eskişehir halkı verecek. Her ikisinin de artıları ve eksileri olduğunu söyleyebiliriz.

Projelerin birbirine benzediği söylendi. AK Parti cephesinde ‘Nebi Hatipoğlu’na ait bazı projelerin’ Ayşe Ünlüce’nin tanıtımında yer aldığı ifade edildi. Bu konuda neler söylersiniz?

ALİ BAŞ: Bakın Eskişehir’in sorunları belli. Bundan hepimiz şikayet ediyoruz. Adaylarımız belli konularda çözüm yolları sunuyor. Ulaşım konusunda, Nebi Bey trafiğe çözüm olarak 15 tane katlı kavşak önerisi getiriyor. Ayşe Hanım ise otoparkları çoğaltmayı, bisiklet yolları yapmayı ve toplu taşımayı arttırmayı öneriyor. Sorunlara farklı yaklaşımlar olabileceği gibi benzer yaklaşımlarda olabilir. Önemli olan sorunu tespit etmek!

Bir de su konusu var. Nebi Bey, hayata geçirilecek bir akıllı telefon uygulaması ile şebeke suyunun yüklenebileceğini dile getirmişti. Ayşe Ünlüce de benzer bir projeden bahsediyor…

‘SUMATİKTEN HEMEN VAZGEÇİLEMEZ’

ALİ BAŞ: Daha önce de dile getirmiştim. Eskişehir’deki su yükleme sistemine henüz geçmeyen, geçemeyen iller de var. Mobil uygulama ile su yükleyen illerimiz de var. Ancak bu uygulamanın sorunsuz olarak çalıştığı birkaç il var. Kimi illerde bu konuda ciddi aksaklıklar da yaşanıyor. Var olan sumatik ile su yüklemeden hemen vazgeçilmesi bence hata olur. Projeyi kim hayata geçirirse geçirsin bir süre daha bu şekilde kullanmakta fayda var.

Sizce hangi adayın projeleri daha can alıcı?

ALİ BAŞ: Doğrusunu söylemek gerekirse, projeler birbirine benziyor ve Eskişehir’in ihtiyacının ne olduğunu da açıkça gösteriyor. Nebi Beyin var olan projelerini hayata geçirmesi için Büyükşehir ve ESKİ’nin bütçeleri yetmez. Demek ki Nebi Bey, merkezi hükümetten hatırı sayılır bir destek alarak bu projelerini hayata geçirecek. Ayşe hanımın projelerinin büyük çoğunluğu hemen 2-3 yıl içinde yapılabilecek makul projelerden oluşuyor. Bence aralarındaki farkı bu şekilde tanımlayabiliriz.

Bir de Nebi Beyin avcılık yaptığı dönemdeki fotoğrafları yeniden gündeme geldi, bu konuda neler söyleyeceksiniz?

‘TAMAMEN YASAL’

ALİ BAŞ: Şunu ifade edebilirim. Ne var ki avcılık yasak değil! Tamamen yasal! Nebi Beyin avladığı geyiklerin bir özelliği var. Yaşlanmaları nedeniyle zaten ölecekler. Türkiye’de veya başka ülkelerde bu geyikler avcıların öldürülmesi için ihaleye çıkartılıyor. Elde edilen gelir de yine yaban hayatı ve orman için kullanılıyor. Kısacası Nebi Hatipoğlu ormanda gelişi güzel avlanmıyor. İşaretlenmiş, ölmesi kesin olan bir geyiği vuruyor. Domuz için de şunu söyleyebilirim. Google da ‘domuz sürek avı’ şeklinde bir arama yaparsanız, binlerce haberle karşılaşırsınız. Eskişehir’de de zaman zaman yapılıyor. Bu haberler üzerinden Nebi Bey yıpranır mı bilinmez ama hayvanseverler tepki gösterebilirler. Bir de avı ve avcılığı seven bir kesim var. Onlar pek seslerini çıkarmıyorlar ama bu haberlerden sonra Nebi Beye sempati duyabilirler.

Avcılık konusunda siz ne düşünüyorsunuz?

‘OLTAYLA BALIK TUTARIM’

ALİ BAŞ: Ben olta balıkçılığı yaparım. Oltayla deniz kenarında balık tutmak hayvan severlerimiz tarafından pek tepki çekmez. Ancak domuz ve geyik öldürmekle oltayla balık yakalamak arasında bir fark yok. Balık avı daha masum gözüküyor! Burada Nietzsche’nin sözünü hatırlıyoruz: “Bir hamam böceği öldürürsen kahramansın, bir kelebeği öldürürsen şeytansın. Ahlakın estetik standartları vardır.”

Durumumuz budur. Olay bir canlıyı öldürmekse estetik kaygılardan ve kategorilerden uzaklaşmak gerekir. Ancak böyle samimi oluruz. Şunun için söylüyorum, Nebi Bey oltayla balık avlasaydı sanırım aynı tepkiyi görmezdi.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@