Jale Nur Süllü otizmliler için ses yükseltti!

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü otizmli bireylere ayrılan eğitim bütçesinin yetersiz olduğunu savundu.

SİYASET 01.04.2022, 16:43
Jale Nur Süllü otizmliler için ses yükseltti!

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 42. Maddesi’nde, kimsenin eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamayacağı belirtilmektedir. Otizmli bireyler tanı aldıkları ilk günden itibaren, özel eğitime gereksinim duymalarına karşın yeterli nicelikte ve nitelikte özel eğitim alamamaları, bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Otizmli öğrencilerin yaşadığı sorunların ve eğitim süreçlerinin sağlıklı sürdürülebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

“Otizmli öğrenciler, eğitim haklarının yasal anlamda güvence altına alınmasına karşın, akranlarıyla ve toplumla uyum sağlayacak gerekli eğitsel şartlardan yeterince yararlanamamaktadır. Oysa ki, otizmli çocuklar için eğitim çok önemlidir” diyen Dr. Jale Nur Süllü, “Otizm Spektrum Bozukluğu” olan bireylerin ayrımcılığa uğramadan bütünleştirilmiş ortamlarda eğitim görmelerinin sağlanması ile destek eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirilmesinin öncelik olduğunu belirterek bu öncelik doğrultusunda, eğitim bütçeleri düzenlenirken, otizmli çocukların hakları olan ve ihtiyaç duydukları şartlar için bütçede yeterli kaynağın ayrılmadığına dikkat çekti. Otizmli çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına kabul sürecinde de sorun yaşadığını belirten Süllü, “Otizmli çocukların bütçeden ayrılacak paylarla nitelikli hizmet alabilmesi ve eğitim hakkının korunması, çocuğun üstün yararının gözetilmesi, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi açısından da gereklidir. Ayrıca, eğitim sürecinde aileye yüklenen maddi yükün artması, çocukların zaman içinde eğitim hakkını kaybetmesi riskini de beraberinde getirmektedir” dedi.

Otizmli öğrencilerin sorunlarının saptanması, gerekli bütçenin oluşturulması; eğitim sürecinin planlaması ve çözümlerin belirlenebilmesi için konuyu Araştırma Önergesi ile Meclis gündemine taşıdıklarını belirten CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü “Otizm eksiklik değil, farklılıktır. Otizmin farkındayız ve onların yanındayız” diye konuştu. 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@