Kazım Kurt: Büyükşehir'de kazanacak aday ben olabilirim!

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Büyükerşen aday olmayacağını açıklarsa, partimizin mutlaka bir kazanacak aday bulması gerekir. O da ben olabilirim...

SİYASET 25.12.2023, 14:43
Kazım Kurt: Büyükşehir'de kazanacak aday ben olabilirim!

Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber’e özel açıklamalarda bulunan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı ihtimaline ilişkin konuştu. Başkan Kurt, “Büyükerşen aday olmayacağını açıklarsa, partimizin mutlaka bir kazanacak aday bulması gerekir. O da ben olabilirim” dedi. 

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, belediyenin yaptığı çalışmalardan prestij projelerine, il kongresinden Özgür Özel’in zaferiyle sonuçlanan kurultay sürecine ve Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı ihtimaline kadar pek çok konuya ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

İşte o söyleşi: 

Beş yıllık süreci değerlendirirseniz ve pandemi ile ekonomik krizi de göz önünde bulundurursanız, bu süreç içerisinde hangi projelere imza attınız ve yapamadığınız herhangi çalışma var mı? 

KAZIM KURT: 2019 yerel seçimleri öncesinde hemşerilerimle vizyon projelerimizi paylaşmış ve onlara 25 maddeden oluşan sözler vermiştim. Bugün bu sözlerin birçoğunu yerine getirdik. Örneğin Odunpazarı Bölgesi’ne yeni müze ve sanat merkezleri için söz vermiştik. Bunu gerçekleştirdik. Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi, Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi, Devrim Erbil Sanat Evi ile Şehrin Ateşi Seramik Müzesi’ni   Odunpazarı’na kazandırdık. Tam Teşekküllü Yaşlı Bakım Merkezi sözü vermiştik, Vadişehir Mahallemize Lütfü Yüksel Yaşlı Bakım Merkezi’ni açtık. Taziye Evleri ve Taziye Çadırı için hemşerilerimize söz vermiştik, Kireç, Ağapınar, Çavlum Mahallelerine 1’er, Sevinç Mahallesi’ne ise 2 taziye evi açtık. Taziye evi olmayan mahallelerimize ise taziye çadırımız ile hizmet veriyoruz. Yine sözümüz olan 2’inci Koca Çınar Yaşam Merkezimizi Gültepe Mahallesi Üniversite Evleri’nde bulunan Kadir Akkaş Halk Merkezi’nin içine açtık. Yüzlerce koca çınarımıza hizmet veriyoruz. Engelsiz Park ve Atölye sözümüzü ise Yenikent Mahallesi Seramik Park içine açtığımız Engelsiz Kültür ve Sanat Merkezimiz ile yerine getirdik. Belediyemizin yenilenen resmi web sitesi ve mobil uygulaması, e- imar, hayvan bilgi sistemi, tapu rayiç uygulaması gibi dijital yeniliklerle de akıllı belediyecilik sözümüzü gerçekleştirdik. Artık hemşerilerimizin birçok işlem için belediye hizmet binasına gelmesine gerek kalmadı. Türkmentokat Mahallesi’ne 1200 kWp’lık kurulum gücüne sahip Güneş Enerji Santrali açtık. 71 Evler Mahallesi’ne Süreyya Özkefe Halı Sahasını, Gültepe Mahallesi’ne Hüdai Doğu Halı Sahasını, 75. Yıl Mahallesi’ne İlhan Çolak Halı Sahasını, Ihlamurkent Mahallesi’ne Ender Konca Spor Kompleksini, Çankaya Mahallesi’ne ise Fethi Heper Spor Kompleksini kazandırarak da halı saha ve spor kompleksi sözümüzü tuttuk. Her mahalleye kreş ve halk merkezi sözümüzün de arkasındayız. Bu dönemde aralarında Eskişehir’in belediyelere ait ilk engelli kreşi olan Ahmet Ara Engelsiz Gündüz Bakımevi ve Kreşi’nin de olduğu 7’si tam zamanlı 12 kreş açtık. Emek, Yıldıztepe, Orhangazi, Yenidoğan, Gündoğdu, Gültepe, Çankaya ve Sevinç Mahallelerine 8 halk merkezi açtık. Devam eden, ya da proje aşamasında olan sözlerimiz de var. 

‘SÖZ VERDİĞİMİZ PROJELERİN ÇOĞUNU YAPTIK’ 

Yenikent’e Kapalı Pazar Yeri sözü vermiştik. Odunpazarı Belediyesi 100. Yıl Kültür Merkezi adını verdiğimiz kapalı pazar yeri çalışmamız tüm hızı ile devam ediyor. Gündoğdu Mahallemize yapacağımız Cemevi proje aşamasında. Yeni belediye hizmet binası için mevcut ana hizmet binamızın karşısındaki alanı kamulaştırdık, oradaki binaları yıktık. Proje aşamasınayız. Vadişehir Mahallemize kapalı yüzme havuzu yapmak için çalışmalara başladık. Temel aşamasındayız, çalışmalar sürüyor. En önemlisi de Karapınar 2. Etap Dönüşüm projesinde tüm engelleri aşmayı başardık. Karapınar’da dönüşümü başlattık. Çok yakında Karapınar’a örnek olacak bir bina yapacağız. 

Lütfü Yüksel Yaşlı Bakım Merkezi bu dönem yaptığınız prestij projelerinden. Şu an için kaç kişi kalıyor. Kapasiteniz nedir? Kapasite artışı yapmayı planlıyor musunuz? Projenin diğer detaylarını anlatır mısınız? 

‘AMACIMIZ KALİTELİ HİZMET SUNMAK’ 

KAZIM KURT: Lütfü Yüksel Yaşlı Bakım Merkezi, benim de gerçekleştirmekten gurur duyduğum bir proje. Şu an 55 kıdemli vatandaşımız yaşıyor. Merkezimiz, 56 odanın bulunduğu 135 yatak kapasiteli bir merkez. 55 yaş ve üzeri kıdemli vatandaşlara 7/24 yatılı hizmet veren bir merkez. 5 katlı binanın bodrum katında; mutfak, mescit, çamaşırhane ve soğuk hava depoları buluyor. Binanın zemin katında karşılama lobisi, idari bölüm, sağlık birimi ve yemekhane yer alıyor. Birinci katta, aile görüşme odaları, toplantı ve etkinlik odaları, geriatri servisi; geriatri servisinde ise yatağa bağımlı günlük yaşamsal faaliyetlerini yürütemeyen kıdemli vatandaşlar için bakım birimi bulunuyor. Binanın üst iki katında ise 4’ü tek kişilik olmak üzere 56 yatak odası var. Lütfü Yüksel Yaşlı Bakım Merkezi’nde hemşireler, acil tıp teknisyenleri (ATT), psikolog ve sosyal hizmet uzmanının yanı sıra aşçı, mutfak personeli, misafirlerin kişisel bakımları ile ilgilenecek yaşlı bakım personelleri görev yapıyor. Sağlık birimi ise kıdemli vatandaşların 7 gün 24 saat sağlık kontrolleri ve sağlık takibini yapıyor. Bizim işimiz hemşerilerimize kaliteli bir hizmet sunmak, Lütfü Yüksel Yaşlı Bakım Merkezimiz de buna göre planlandı, o nedenle kapasite artışı yapmayı planlamıyoruz.  

Özellikle ekonomik koşullar ile birlikte sosyal yardım kampanyalarının önemi daha da arttı. Çocukların ve gençlerin beslenmelerinde sorunlar olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda yaptığınız çalışmaları anlatabilir misiniz? 

ÜCRETSİZ EĞİTİM DESTEĞİ 

KAZIM KURT: Aşevi’miz ben belediye başkanı olduktan sonra 162 bin kişiye günde 2 öğün 3 çeşit sıcak yemek ulaştırmış. Paranın ve kredi kartının geçmediği market olarak bilinen Halk Market’ten ise açıldığı günden beri 6 bin hane faydalanmış. Çocuklar ve gençler bizim için önemli. O nedenle ‘kahvaltı günün en önemli öğünü’ diyerek, ihtiyaç sahibi çocuklarımızın evlerine onların her gün kahvaltı öğünlerini karşılayacak koliler ulaştırdık. Eğitim-öğretim dönemlerinde kırtasiye ihtiyaçlarını karşıladık. Çocuklar ve gençlerle ilgili diğer çalışmalarımız halk ve gençlik merkezlerimizle devam ediyor. Halk merkezlerimizde LGS sınavlarına hazırlanan çocuklarımız için Türkçe, Matematik gibi temel branşlarda ücretsiz eğitim desteği sağlıyoruz. 

Gelelim siyasete… Sizin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmanızı isteyen bir kesim var. Ancak yine sizin “Yılmaz Hoca’nın önünden geçmem” şeklinde bir ifadeniz de var. Bu konuda ne söylemek istersiniz? 

‘HER TÜRLÜ GÖREVE HAZIRIM’ 

Büyükşehir Belediye Başkanı olmamı isteyen bir kesim var evet, ancak ben Yılmaz Hoca'nın Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığını istemesi halinde böyle bir isteğimin olmayacağını ifade ettim. Ben Cumhuriyet Halk Partiliyim. Cumhuriyet Halk Partisi'nin kazanması için her her türlü fedakarlığı yaparım. Odunpazarı Belediye Başkanı adayı olmadan önce milletvekiliydim ve sayın genel başkan ve sayın Yılmaz Büyükerşen'in isteği üzerine milletvekilliğini bıraktım ve Odunpazarı Belediye Başkanı adayı oldum. O günün koşullarında böyle bir fedakarlığın yapılması gerekiyordu, ben de o fedakarlığı yaptım. Şimdi de aynı noktadayım. Partimin vereceği her türlü göreve hazırım. 

Son il kongresinde Talat Yalaz il başkanı seçildi. Geçen kongre ile son kongreyi kıyaslayabilir misiniz? Ne oldu da sonuç böyle şekillendi. Ve Talat Yalaz’dan beklentiniz nedir? 

‘TEPEBAŞI’NIN İL BAŞKANI DEĞİL’ 

KAZIM KURT: Seçimin sonucuna saygı göstermek ve o saygıyı da hayata geçirmek bizim görevimiz. Geçmiş dönemde ne yazık ki il başkanlığı seçim sonuçlarına saygı gösterilmedi. Seçilen il başkanımıza randevu vermeyen belediye başkanları oldu. Onu, Odunpazarı il başkanısın beni temsil etmiyorsun diyerek dışladılar ve parti o nedenle bölündü. Şimdi biz aynı şeyi yapmayız. Seçilen Tepebaşı'nın il başkanı değildir. Hiç kimse de böyle düşünmemeli. Seçilen Eskişehir'in ve hepimizin il başkanıdır. Biz bu şekliyle il başkanımızı ve il yönetimimizi destekliyoruz. Bize vereceği her türlü görevi yerine getiririz. Nitekim kongreden hemen sonra kutladım ve yaptığı ilk toplantıya aktif olarak katılıp desteğimi belirttim. Ben, partinin yaptığı tüm etkinliklere katılan bir belediye başkanı olmaya çalışıyorum. Katılmayanlar kendileri düşünsün. Umarım ciddi mazeretleri vardır. Ben, il başkanımızdan başarılı bir partililik bekliyorum. Başarılı bir yönetim bekliyorum. Ve sağlıklı bir biçimde görevini devam ettirmesini istiyorum. 

Ve Kurultay… CHP’de bir değişim gerçekleşti. Özgür Özel genel başkan seçildi. İlişkilerinizin iyi olduğunu biliyoruz. Bundan sonraki süreçte CHP’yi ne bekliyor? 

‘BENİM SÖYLEDİKLERİM HAKLI ÇIKMIŞTIR’ 

KAZIM KURT: Cumhuriyet Halk Partisi'nde düşüncesini açıkça savunan insanlardan birisi olarak ben; sokağın sesini dinleyerek, parti tabanının tercihlerini dikkate alarak, Sayın Genel Başkanın bırakması gerektiğini ilk söyleyenlerdenim. Ve yine Sayın Özgür Özel'in genel başkanlığını ilk dillendirenlerdenim. Dolayısıyla bu benim için önemli bir kurultay sonucudur. Özgür Özel kazanmıştır. Benim söylediklerim haklı çıkmıştır. Ama burada şu çok önemlidir; ben kadroların gençleşmesi ve kadroların 40 yaş civarına indirilmesi gerektiğini savunuyordum. Seçimin sonucunda Türkiye'de 43 yaş ortalamasında bir parti meclisi, 46 yaş ortalamasında da bir MYK oluştu. Bu bizim arzularımızı büyük ölçüde karşıladı. Ben o nedenle çok umutluyum. CHP’nin kongresinden bir aylık bir süre geçtiği halde sokakta ilgi ve itibar artmıştır. Kurultay öncesi yüzde 15'lerde görünen oy oranımız şu anda yüzde 27-28'leri bulmuş görünüyor. Bu da umudun ve gençliğin, dinamizmin CHP’ye çok ciddi şeyler katacağının da göstergesi. Önümüzdeki yerel yönetim seçimleri sonucunda CHP elindeki belediye sayısını arttırıp, elinde mevcut bulunan büyükşehirlere yenilerini ekleyebilirse, çok büyük bir moralle siyasi hayatımıza devam ederiz. 

Nebi Hatipoğlu’nun İYİ Parti’den istifa edip AK Parti’ye geçiş sürecini yorumlar mısınız? Eskişehir’de şu an resmi bir CHP-İYİ Parti ittifakı söz konusu değil. Peki, bu durum CHP açısından bir olumsuzluk teşkil eder mi? 

‘ÇOK KOMİK VE ÇOK ÖNEMLİ’ 

KAZIM KURT: Başka partilerin iç işlerine karışmak bizim işimiz değil, haddimiz de değil. Ancak Nebi Bey'in İYİ Parti'den istifa ederek, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne geçeceği daha İYİ Parti'nin ön seçim yaptığı sırada söyleniyordu. Yani İYİ Parti milletvekili adaylarını belirlemek için tüm üyenin katılımıyla bir ön seçim yaparken; partililerinin bir kısmı Nebi Bey'in seçilmesi halinde Adalet ve Kalkınma Partisi’ne gideceğini söylüyor olmasına rağmen, oradaki üye Nebi Bey'i seçti. Genel merkez bunu onayladı ve gerçekten de 6 ay dolmadan Nebi Bey, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne geçti. Bu Türkiye siyaseti açısından çok komik; çok da önemli. Paranın çözemeyeceği iş olmadığını söylerlerdi, siyasette paranın bu kadar geçerli olacağına aklım ermez iken, bu oldu. Bunu İYİ Parti'nin ilçe başkanları, il başkanı adayları ve eski yöneticileri söylediği için rahatlıkla söylüyorum. Hatta milletvekili adayları bunu basına açıkça deklare ettiler. Dolayısıyla bu siyasetin kirliliğinin temizlenmesi gerek. Siyaset ideolojik anlamda ve doğru bir biçimde yapılmalıdır. Nebi Bey'in AK Parti'ye transferi, parti değiştirmesi CHP açısından olumsuzluk teşkil etmez. Bizimle ilişkisi olmayan bir kişinin, başka bir partiye geçmesinden niçin biz zarar görelim? Bu İYİ Parti ile AK Parti arasındaki ilişkidir. Bizi bağlamaz. Bundan sonra da CHP’ye ilgiyi, alakayı eksik etmeyin. Çünkü Adalet ve Kalkınma Partisi'nin karşısında yürekli bir mücadeleyi ancak CHP yapar. 

Son olarak şunu sormak istiyorum. Yılmaz Büyükerşen aday olmamaya karar verirse ve siz Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olursanız, muhakkak size Odunpazarı Belediye Başkan Adayı olarak bir isim talep edeceklerdir. O isim veyahut aklınızdakiler hazır mı? Yani, Kazım Kurt’un bir alternatifi var mı? 

‘BÜYÜKERŞEN ADAY OLMAYACAĞINI AÇIKLARSA…’ 

KAZIM KURT: Ben, öncelikle somut ve gerekli konularda görüşmeyi, düşünce açıklamayı uygun bulurum. Henüz böyle bir şey yok. Sayın Yılmaz Büyükerşen ben adayım dediği sürece, Kazım Kurt olarak ben aday değilim. Ama Sayın Yılmaz Büyükerşen aday olmayacağını açıklarsa, elbette partimizin mutlaka bir kazanacak aday bulması gerekir. O da ben olabilirim. Çünkü Eskişehir'de genel kamuoyunda ve yapılan anketlerde kazanabileceğimiz anlaşılıyor. O nedenle de bu tercih doğru bir tercih olabilir. O tercihten sonra Odunpazarı'nı ve Tepebaşı'nı ayrıca düşünürüz.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@