Mehmet Ektaş, Fatih Erbakan'ın ifadelerine ateş püskürdü!

AHPADİ Dönem Sözcüsü Mehmet Ektaş, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın "15 yaşındaki kızın rızası olabilir" açıklamasına sert tepki gösterdi...

SİYASET 28.06.2023, 11:45
Mehmet Ektaş, Fatih Erbakan'ın ifadelerine ateş püskürdü!

Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu (AHPADİ) Dönem Sözcüsü Mehmet Ektaş yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, çocuk yaşta kişilerle evlilik yapması nedeniyle mahkum edilen kişilerin salıverilmesine yönelik zemin oluşturmak amacıyla yaptığı açıklamada “15 yaşında bir çocuğun rızası olabileceğini” öne sürerek bilime, sosyolojiye, biyolojiye aykırı bir görüş ortaya koymuş, erken evlilikleri savunmuştur.

Erbakan, aynı konuşması içinde, çocuk yaşta kişilerle cinsel ilişkinin gayrimeşru yapılmasının suç olmadığını da iddia etmiştir.

Öncelikle belirtmeliyiz ki; Erbakan’ın iddiasının aksine Türk Ceza Kanunu (TCK) çocuğa yönelik cinsel istismara hapis cezası öngörüyor. Söz konusu kanunlar TCK’nin 102, 103 ve 104. maddelerinde düzenleniyor. Maddelerde düzenlenen “cinsel saldırı”, “cinsel taciz” ve “reşit olmayanla cinsel ilişki” suçları hapis ile cezalandırılıyor. Erbakan, çocuk yaşta kişilerle cinsel ilişkinin gayrimeşru yapılmasının suç olmadığını iddia ederek topluma yalan söylemiştir.

'Erken evlilik, evliliğe rıza göstermeye hazır olmamaktır'

“Erken evlilik”, evliliğin getireceği sorumlulukları üstlenebilecek gelişim düzeyinde olmayan kişilerin evliliklerini ifade eder. BM belgelerinde, “Çocuk yaşta evlilik dahil erken evlilikler” demek suretiyle, erken evliliğin çocuk yaşta evlilikten ibaret olmadığına da dikkat çekilmektedir. Burada asıl olan, evlenecek kişinin 18 yaşından küçük olması veya 18 yaşından büyük olsa dahi fiziksel, duygusal, cinsel ve psikolojik gelişimini tamamlamamış olması veya yaşam seçenekleri ile ilgili yeterince bilgi sahibi olmaması gibi faktörler sebebiyle evliliğe rıza göstermeye henüz hazır olmamasıdır.

“Zorla evlilik”, iki kişiden en az birinin evlilik için tam ve özgür rıza göstermediği evlilik türüdür. Zorla evlilik farklı şekillerde olabilir. İnsan ticareti, görücü usulü ile yapılan geleneksel evlilikler, “kız kaçırma”, vatandaşlık elde etmek amacıyla yapılan evlilikler ve mağdurun tam ve bilgilendirilmiş olarak rıza gösterme kapasitesinden yoksun olduğu evlilik biçimlerinin hepsi zorla evlilik örneğidir.

Bu bağlamda, “Erken Evliliği Savunmak, Zorla Evliliği Meşrulaştırmaktır.” 

Çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler kişinin erken yaş dönemlerinden başlayarak yaşamının her boyutunu etkileyen ciddi olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Erken ve zorla evlilik, henüz evliliğin getirdiği sorumluluklara hazır olmayan bireyin

Cinsel istismarına neden olmakta,

Fiziksel ve ruhsal sağlığını sekteye uğratmakta,

Şiddete maruz bırakmakta,

Eğitime erişimini engellemektedir.

Ülkemizde, resmi kayıtlara yansıdığı kadarıyla bilinen yıllık 25.000 civarında erken evlilik gerçekleşmektedir. Bu buzdağının görünen yüzüdür. Asıl rakam bundan kat  ve kat fazladır. Özellikle, son yıllarda gelen büyük sığınmacı  dalgasıyla birlikte erken ve zorla  evlilik sayılarında inanılmaz seviyelere ulaşılmıştır. Sığınmacılar arasındaki erken, zorla ve çok eşli evlilik yaşları 12-13 yaşlarına kadar inmiştir. 

Ülkemizin de başının belası olan erken evlilik konusunda tüm dünya ülkeleri büyük bir savaş vermektedir. 

Hal böyleyken, Erbakan’ın sözlerinin görmemezlikten gelinmesi mümkün değildir.

Erbakan bir yandan laik hukuk devrimine saldırmakta, diğer yandan cinsel istismarı teşvik etmektedir.

Siyasal dinci kesimin, çok eşlilik, miras gibi konularda olduğu gibi erken yaşta ve zorla evlilikleri de zaman zaman gündeme getirilmesinin nedeni, var olduğunu iddia ettikleri mağduriyetleri ortadan kaldırmak çabası değil laik hukuk devrimine karşı açtıkları cihatçı savaşın tezahürüdür.

Bu oyunlara karşı dün nasıl uyanıksak, bugünde uyanığınız.

Erbakan’ı, O’nu ve zihniyetlerini meclise taşıyanları, destekleyenleri kınıyoruz.

Emellerine fırsat vermeyeceğimizi, bu saldırılara karşı laik hukuk devrimimizi, çocuklarımızı, kadınlarımızı, milletimizi, Cumhuriyetimizi koruyacağımızı değerli kamuoyuyla paylaşır, saygılar sunarız."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@