Mehmet Ektaş: Sivil toplum son yıllarda ayağa kalktı!

AHPADİ, 'Geçmişten Geleceğe Parlamenter Demokrasi' adlı panel gerçekleştirdi. Panelde Mehmet Ektaş, Bülent Yücel ve Ahmet Vural önemli açıklamalar yaptı...

SİYASET 24.04.2022, 16:32
Mehmet Ektaş: Sivil toplum son yıllarda ayağa kalktı!

Milli Egemenlik Haftası kapsamında, Ülkenin geleceği hakkında düşüncelerini paylaşmak ve tartışmak amacıyla Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu (AHPADİ) tarafından düzenlenen “Geçmişten Geleceğe Parlamenter Demokrasi” paneli, Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Koltuklu Salonda büyük bir katılım ve ilgiyle gerçekleşti.

Av. Sena Dağdeviren’in sunuculuğu, Av. Selin Özdemir’in kolaylaştırıcılığında, Doç. Dr. Bülent Yücel ve Av. Ahmet Vural’ın sunumlarıyla başlayan panele; İYİ Parti genel Başkanı Meral Akşener’i temsilen İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikaları Başkan Yardımcısı Av. Mine Baş, İYİ Parti STK İlişkileri Başkan Yardımcısı Mecit Hazır, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP İl Başkanı Recep Taşel, Demokrat Parti İl Başkanı Hüseyin Özcan, İYİ Parti İl Başkan Vekili Neşet İlhan, Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, Eskişehir Barosu Başkanı Mustafa Elagöz, sendika ve sivil toplum örgütü başkan ve bu yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.

Panelin açılış konuşmasında katılımcıları selamlayan Platform sözcüsü Mehmet Ektaş, Sami Selçuk’un "diktatörlüklerin büyük önderlere, demokrasilerinse kendilerini ciddiye alan, bilinçli, sorumlu, büyük yurttaşlara gereksinimleri vardır" sözüne atıfta bulunarak, son yıllarda ayağa kalkan sivil toplum girişimlerinin siyasi partilerin dinamizminin demokrasi mücadelesinin kazanılacağı inancını taşıdığını söyledi.

Av. Selin Özdemir, panelin başlangıcında panelin amacını şöyle özetledi: "2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçene kadar Türkiye nasıl bir parlamenter sistem ile yönetildi?, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Türkiye’ye etkileri ne oldu? Ve milli egemenliği, demokratik hukuk devletini yeniden inşa etmek için Türkiye nasıl bir siyasal yönetim kurmalı?" 

Panelde ilk konuşmayı Av. Ahmet Vural yaptı. Ahmet Vural, Türk Parlamenter Demokrasisinin köşe taşlarını, kırılma dönemlerini, yeni anayasaları oluşturan düşüncelere etki eden faktörleri tarihsel bir süreç olarak değerlendirdi.

Av. Ahmet Vural’dan sonra söz alan Doç. Dr. Bülent Yavuz önce Başkanlık Sistemlerinin özelliklerini vurguladığı konuşmasına, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi sonrası siyasal rejimin nasıl değiştiğine, parlamenter sistemin nereye evrildiğine vurgu yaptı. Yavuz, konuşmasının devamında ideal bir parlamenter demokrasinin belirleyici özelliklerine dikkat çekti.

Panelin ardından partilerini temsilen söz alan Mine Baş, Mecit Hazır, Recep Taşel, Hüseyin Özcan, Neşet İlhan ve Fesih Bingöl partilerinin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

Katılımcıların sorularıyla devam eden panel, katılımcılara plaket takdimi ile sona erdi.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@