Resul Ertürk: Rant düzenine karşıyız!

Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber gazetesine özel açıklamalarda bulunan DEVA Partisi Eskişehir İl Başkanı Resul Ertürk, rant belediyeciliğine karşı olduklarına dikkat çekerek, “belediye denince insanların aklında ilk oluşan şeyin rant olduğunu görüyoruz. Belki de adayların veya aday olmak isteyenlerin çoğunun kafasından geçen düşüncenin rant albenisi olduğunu görüyoruz. Bizim birinci önceliğimiz net. Biz rant düzenine kesinlikle karşı çıkıyoruz” diye konuştu.

SİYASET 26.02.2024, 14:52 26.02.2024, 15:18
Resul Ertürk: Rant düzenine karşıyız!

MUHABİR - DİLARA ADAK

DEVA Partisi, ilk yerel seçimine girecek bir parti. Bu anlamda Eskişehir'de başarı elde etmek için ne yapmalı sizce?

‘ESKİŞEHİR’İN ALTERNATİFİ VAR’

RESUL ERTÜRK: İlk yerel seçimimiz, bu anlamda diğer partilere nazaran daha fazla heyecana sahibiz. Bu heyecanın kötü bir argüman olmadığını düşünüyorum. Heyecanın siyasette başarı getirdiğine inanıyorum. Biz de bu heyecanımızla beraber çalışma azmimizin daha fazla olacağını düşünüyoruz. Diğer köprü partilerine nazaran daha çok çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreçte vatandaşlarımızla birebir temas kuracak ve DEVA Partisi ile ilgili bilgi vereceğiz. Eskişehir'de yapacağımız projeleri tanıtacak ve adaylarımızın çalışmalarını anlatacağız. Bu şekilde Eskişehir'e alternatif bir seçenek sunmayı amaçlıyoruz. Mevcut aktörler dışında alternatiflerin olduğunu vatandaşlarımıza bildirmek istiyoruz. Bu yönde bir çalışma yürüteceğiz ve sahada daha fazla yer alarak kendimizi tanıtmak istiyoruz. Çünkü reklamlarda yer almak önemli olabilir, ancak asıl etkileyici unsurun insanların gönüllerine girmek olduğuna inanıyoruz.

Aday gösterdiğiniz bütün isimler genç ve siz de sürekli genç ve dinamik olmanın önemini vurguluyorsunuz. Peki, genç bireyler bakış açılarıyla Eskişehir'e nasıl bir katkı sağlayabilirler?

‘YAŞLILARA KARŞI AVANTAJLIYIZ’

RESUL ERTÜRK: Genç adaylarla sahada yer almanın en önemli faydası, hayattan kopmadığımızı göstermek. Hayatın içerisinde yer alıyoruz ve gençlerimizle birlikte hayatın zorluklarını yaşıyoruz. Diğer yaşlı adaylara karşı bir avantajımız var çünkü gençlerimizin sorunlarını en iyi biz biliyoruz. Gençlerimizin gerçek sorunlarını bilen kişiler olarak partimizin çözüm önerileri sunabileceğine inanıyoruz.

‘GENÇ LİDER ARZUSU VAR’

Çarşamba günü aday tanıtım toplantımızdan sonra genel başkanımızla birlikte 2 Eylül Caddesi'nde yürüdük. Halkın Ali Babacan'a olan sevgisi gerçekten etkileyiciydi. Gördüğümüz tepkiler genç bir lider arzusunu ortaya koyuyor. Bizler paramızla değil, kariyerimiz ve çabalarımızla ön plana çıkmak istiyoruz. Bu anlamda en önemli konumuz, adaylarımızın halkın içinden gelmesi. Gençlerimizin hayatını kolaylaştırmak için projeler geliştirmek istiyoruz.

DEVA Partisi sahada ne gibi çalışmalar yürütüyor. Halkın sorunları neler? Partiniz bu sorunlara ne gibi çözümler sunuyor?

‘EN BÜYÜK SORUN EKONOMİ’

RESUL ERTÜRK: Seçim çalışmalarımıza yaklaşık 10 gündür devam ediyoruz. Aday tanıtımımızı da Çarşamba günü genel başkanımızın katılımıyla yaptık. Onunla beraber bir şehir turu yaptık. Ayrıca şehir turundan sonra da Mahmudiye ve Çifteler ilçelerimize ziyarette bulunduk. Genel manada sahada insanların en büyük probleminin ekonomi olduğunu görüyoruz. Bugün emeklileri dinlediğimizde de bize anlattıkları şeyin aylıklarının yetmediği, kira paralarını ödeyemediklerini ifade ediyorlar. Farklı bir işte çalışmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Biz bugünler için mi SGK primleri yatırdık diyorlar bize. Bu düzenden en çok zarar görenlerden bir kısmının emekliler olduğunu görüyoruz.

‘ÖĞRENCİLİKLERİNİ YAŞAYAMIYORLAR’

Bunun haricinde gençlerimizin bizlere şikâyetleri var. Daha önce katılmış olduğum canlı yayınlarda da ifade ettiğim üzere, gençler almış oldukları bursların hiçbir şeye yetmediğini, hiçbir ihtiyaçlarını görmediğini söylüyorlar. Çünkü gerçek manada paranın değer kaybettiği bir ortamda, 2 bin liranın gerçekten yemek için bile çok yeterli bir miktarı olmadığı bir gerçek. En büyük aldığımız şikâyetlerden biri burs miktarlarının düşük olması, ikinci sırada kira fiyatlarının çok yüksek olması. Eskişehir artık öğrenci şehri unvanını kaybetmeye yaklaştı çünkü öğrencilerin mutlaka bir işte çalışması gerekiyor. Öğrenciler öğrenciliklerini yaşamıyor, bu soruna mutlaka temas etmemiz gerekiyor. Öğrencilerimizin istihdamının veya onlara sağlanan burs-kredi imkânlarının artırılması gerektiğini düşünüyoruz ve bunu da her platformda dile getirmeye çalışıyoruz.

‘İKTİDARA SARI KART GÖSTERMELİYİZ’

Kadınlarımızın yine aynı şekilde şikâyetleri oluyor. Kadınlarımız da mevcut hukuk düzeni içerisinde kendilerini koruyan önlemlerin alınmadığını ifade ediyorlar. Mevcut yasalar ve düzen karşısında gözü dönmüş kişilere karşı korunamadıklarını ifade ediyorlar ve yargılama süreçlerinin çok uzun sürdüğünü, yargılama sonunda ceza alınsa dahi çok kısa sürede dışarı çıkıldığını ifade ediyorlar. Bunlar tabii ki sadece belediyesel konular değil, tabii ki hükümetin de mevcut düzen içerisinde aktif rol oynaması gerekir, yeterli kanuni düzenlemeleri yapması gerekir. Ama biz buradan genel başkanımızın da ifade ettiği üzere şunu demek istiyoruz: Bu yerel seçimler, bizim vatandaşlarımız için büyük bir fırsat. Bu yerel seçimlerde iktidara bir sarı kart göstermeliyiz. Bu gösterdiğimiz sarı kartın anlamı şu: Biz belki genel seçimlerde iktidara yönetmesi için yetki vermiş olabiliriz, ancak bu yetki sınırsız değil. ‘Ayağını denk al’ dememiz gereken bir seçim. Sınırsız yetkileri olmadığını tüm halkımızın sandıklarda ifade etmesi gerekiyor. Bu da neyle oluyor? Tabii ki tercihlerini farklı partilere kaydırmasıyla mümkün oluyor. O yüzden bu yerel seçimleri biz vatandaşlarımıza gelin beraber değerlendirelim diyoruz ve bu manada, hemen hemen her seçim bölgesinde aday çıkaran Deva Partimizin de deva olması için bir araç olduğunu halkımıza göstermek istiyoruz.

Deva Partisi’nin vaatleri nedir, Deva belediyeciliği nedir? Bunu anlatabilir misiniz?

TRAFİKTE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI

RESUL ERTÜRK: Genel başkanımızın da ifade ettiği gibi belediye denince insanların aklında ilk oluşan şeyin rant olduğunu görüyoruz ve bu rantsal düzenin zaten en büyük teşvik edici unsur olduğunu görüyoruz. Belki de adayların veya aday olmak isteyenlerin çoğunun kafasından geçen düşüncelerin bu olduğunu görüyoruz çünkü bu zamana kadar son 25 yılda bu düzenin belki de daha uzun süredir böyle bir düzenin hâkim olduğunu görüyoruz. Bizim birinci önceliğimiz rant düzenine karşı çıkıyoruz, ikinci sırada yeşil belediyeciliği önemsiyoruz. Doğanın korunması gerektiğine inanıyoruz. Deva belediyeciliği dediğimizde şehirlerin yapay zekâyla güçlendirilmiş modüler sistemlerle yönetilmesi gerektiğini, trafikte bu uygulamaların yararlanması gerektiğine inanıyoruz. Çevreciliğin önemli olduğuna inanıyoruz ve elektrikli araçların kullanımının artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Şu an Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Çelik Erimez de Odunpazarı Belediye Başkan Adayımız Yunus Korkmaz ve Tepebaşı Belediye Başkanı Adayımız Mustafa Özkaynak da bu konularda detaylı çalışmalarını hazırlıyorlar. Uygun bir tarihte proje lansmanı gibi bir düşüncemiz de var, basınla bir araya gelip orada daha detaylı bir şekilde sizlerle bu düşüncelerimizi paylaşacağız.

YEŞİL BELEDİYECİLİK VURGUSU

Genel itibariyle en önemsediğimiz konunun yeşil belediyecilik olduğuna inanıyoruz çünkü mevcutta su kaynaklarının giderek azaldığını, küresel ısınmanın etkilerini somut olarak yaşadığımız bir dilimi yaşıyoruz. En basitinden örnek verecek olursak ben çocukluğumda Eskişehir'de kış aylarının karla beyaza büründüğü dönemleri çok net hatırlıyorum.  Belki bir ay belki iki ay kar altında geçirirdik ama şu an bakıyoruz özellikle bu kış döneminde herhalde bir ya da iki gün dışında kar yağdığını bile hatırlamıyorum. O yüzden küresel ısınmanın etkilerinin giderek arttığı bir düzlemde yeşil belediyeciliğe mutlaka temas edilmesi gerekir. Biz şu gözle bakıyoruz; seçilelim ya da seçilmeyelim halka ve siyasete vereceğimiz fikirlerle yön vermek istiyoruz. Biz uygulamasak da bu seçimi kazanan belediye başkan adaylarının uygulaması gerektiğini düşünüyoruz. Ama amacımız kesinlikle bu seçimi kazanmak çünkü insanların Eskişehir'den başlayarak tüm Türkiye'ye alternatifsiz olmadığını göstermesi gerekiyor.

Söyleşimizin sonuna geldik… Son olarak ne söylemek istersiniz?

DEVA PARTİSİ’NE DAVET

RESUL ERTÜRK: Biz Deva Partisi olarak bu seçimin halka büyüdüğümüz bir seçim olmasını arzu ediyoruz. İnsanlara kendimizi ifade edebildiğimiz bir seçim olması gerektiğini arzu ediyoruz ve tüm samimiyetimle söylüyorum gece gündüz çalışıyoruz yani işimizden arta kalan zamanda hatta bazen işimizin de önüne koyarak çalışmalar yürütüyoruz. Bunların tek bir sebebi var: Halkımıza faydalı olmak. Belki taşıdığımız ya da ifade ettiğimiz durumlar zaman zaman yeteri kadar halka ulaşmayabilir, bunun kaygısını ve çilesini çektiğimizi söyleyebilirim. Bu yüzden de halkımızı inşallah Deva Partisi’ne bekliyoruz.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@