Yeniden Refah Kadir Çalışıcı’da ısrarlı!

Yeniden Refah Partisi Eskişehir İl Başkanı Osman Mandacı, Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber'e verdiği röportajda “Kendi adayımızla çıkmak istiyoruz ama ittifak kapılarımız da kapanmadı” dedi.

SİYASET 29.01.2024, 12:10 29.01.2024, 12:37
Yeniden Refah Kadir Çalışıcı’da ısrarlı!

MUHABİR - DİLARA ADAK

Yeniden Refah Partisi Eskişehir İl Başkanı Osman Mandacı, Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber’e konuştu. Mandacı, Eskişehir’de ilçeleri gezerek muhtarlarla birlikte sorunları belirlediklerini ifade etti. Ayrıca Mandacı, “kendi adayımızla çıkmak istiyoruz ama ittifak kapılarımız da kapanmadı” diyerek Yeniden Refah Partisi Büyükşehir Belediyesi Başkan Adaylığı için eski Vali Kadir Çalışıcı ile olumlu bir görüşme yaptıklarını da kaydetti.

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, “İttifak söz konusu olursa sadece İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir bazında olabilir. Diğer il ve ilçelerde biz kendi adaylarımızla seçime katılacağız” dedi. Fakat AK Parti, Eskişehir’de Yeniden Refah Partisi’nin ittifakta olması konusunda istekli. Bu konu hakkında yorumunuz nedir?

‘BAŞKA PARTİNİN ADAYINI KAZANDIRMAK İÇİN KURULMADIK’

OSMAN MANDACI: Yeniden Refah Partisi başka bir siyasi partinin adayını kazandırmak için kurulmuş bir parti değildir. Biz genel seçimlerde ittifak içine girdik fakat kendi logomuzda kendi adaylarımızla, 81 ilde 87 seçim bölgesinde adaylarımızı çıkarttık. Eskişehir’de 7 tane ilçe adaylarımızı çıkarttık ve Türkiye'nin ortalama 500 yerinde de il ve ilçelerde adaylarımızı çıkarttık, çıkartmaya da devam ediyoruz. Tabii ittifaklar oturup anlaşılacak meseleler, yani biz bu konuda kimseye kapılarımızı kapatmıyoruz. Fakat tabii bu ittifakın da mutlaka ortak bir noktada buluşması lazım. Yeniden Refah Partisi olarak bizim gönlümüzden geçen kendi adaylarımızı çıkartmaktır. Kendi seçmenimizin oy vereceği alternatif bir parti olarak yeniden refah partisini seçmenimizin önüne sunmadan yanayız. Tabii bazı hususlarda genel merkez buna karar veriyor. Eskişehir’de kendi adaylarımızı ilçelerde çıkarttık. Büyükşehir ile alakalı da genel başkanımız peyderpey açıklamalarda bulunuyor. Eskişehir de büyük illerimiz arasında. Büyükşehir için Eskişehir’de eğer ittifakla alakalı somut bir şey olmazsa kendi adayımızı çıkartacağız.

Büyükşehir belediye adaylığı için şehrin tanıdığı bir isim olan eski Vali Kadir Çalışıcı ’ya adaylık teklifinde bulundunuz. Bu görüşme nasıl geçti?

‘GENEL MERKEZDEN GELEN SONUCA GÖRE...’

OSMAN MANDACI: Evet, kendisine resmi adaylık teklifinde bulunduk. O da bize olumlu dönüş yaptı. Şimdi genel merkezden haber bekliyoruz. Aday açıklanması şu gün yapılacak dedikleri takdirde, AK Parti kanadından ya da cumhur ittifakı birleşenleri tarafından olumlu bir görüş beyan edilmezse kendi adayımızı çıkartacağız.

Geçenlerde yaptığınız bir konuşmada “Körü körüne kimseyi desteklemeyiz. Biz bir siyasi partiyiz. Biz MHP gibi değiliz” demişsiniz. Bu söyleminizi biraz açabilir misiniz acaba?

‘BİZ ÜÇ ÇEŞİT BELEDİYECİLİĞE KARŞIYIZ’

OSMAN MANDACI: Körü körüne derken şöyle, bizim milli görüşün olmazsa olmazları vardır. Ahlaklı belediyecilik diyoruz. Burada kastettiğimiz biliyorsunuz ki, hazineden belediyelere kanuna göre nüfusuna ve yüzölçümüne göre iller bankasına her ay belediyelere ait paralar yatıyor. Üç çeşit belediyecilik var diyoruz. Birinci saydığımız rant, ihale kapma, israf belediyeciliği. Biz asla böyle bir belediyecilik anlayışına sahip değiliz. Rant, ihale ve israf belediyecileri dediğimiz zaman halkımızın, şehrimizin, ilçemizin insanına ayrılmış olan bütçenin bu tür yerlerde har vurulup harman savrulmasını kastediyoruz. Yani 3 liralık ihaleler, 5 liraya verilip de 2 lirası da başka insanlar tarafından paylaşılmayacak. Rant israf ve ihale dediğimizde bunu kastediyoruz. İkincisi festival konser ve heykelcilik belediyeciliği... Halkımıza ayrılan bütçenin nereye harcandığını merak ediyoruz. Bu da halkımıza bir hizmet değildir. Bugün Ayşen'e Nurşen’e Gülşen'e bir konserde 1 saatte 4 milyon TL para ödenir. Bu para nereden ödeniyor? Bu para halkımızın ihtiyacına ayrılan, onların sorunlarını çözülsün diye ayrılan paralar. Biz buna da karşıyız. Üçüncü belediyecilik anlayışı dediğimizde, bu halkın paraları örgütlere aktarılıyor ne kastettiğimi anlamışınızdır. Dolayısıyla bu örgütlere aktarılan belediyecilik anlayışına da biz karşıyız. Biz tüyü bitmedik yetimin hakkı harcanmasın, har vurup harman savrulmasın, belediyenin paraları yandaşa candaşa peşkeş çekilmesin, bu halka hizmet için ayrılan bütçe tamamen halkımızın hayrına harcansın diyoruz. Geçmişte ismi yolsuzluklarla anılmış ve bu konuda bize güven sağlayamayan insanların adaylığını biz destekleyemeyiz dedik. Dolayısıyla burada da seçiciyiz yani bizim önümüze kimi koyarsanız koyun biz onu destekleyeceğiz, bize şunları verdiğiniz takdirde destekleriz değil. Dolayısıyla eğer ittifak olacaksa biz büyükşehir adayına deriz ki; tüyü bitmemiş yetimin hakkını ne çalacaksınız ne çaldıracaksınız. Bize bu teminatı veriyor musunuz dediğimizde o teminatı aldığımız takdirde ve bizim de şartlarımız yerine getirildiği takdirde destekleyeceğimizi ifade ettik.

Ayşe Ünlüce’nin aday çıkarılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

‘TRAMVAY DAHİ ALAMIYORLAR’

OSMAN MANDACI: Büyükerşen 25 Yıldır şehrimizi yönetiyor ama nasıl yönetiyor? Şu an büyükşehir belediyesi bir borç batağı içerisinde. Hatta geçen bir haberde gördük, 300 milyon TL bir kredi talebinde bulunmuş Büyükerşen ve bu da mahkeme tarafından reddedilmiş. Şimdi 25 sene şehri yöneteceksin ve otoparkından tutun da halkımızın en temel ihtiyacı olan şebeke suyuna yılda yüzde 500 zam yapacaksın, ondan sonra diyeceksin ki beni seçin. Bu millet seni seçecek, bir dahaki 1 yıl içerisinde suya bir yüzde 500 daha mı zam yapacaksın? Belediyecilik konusunda sadece merkeze hizmet edilmemesi ve taşra ilçesi dediğimiz civar ilçelere de hizmet edilmesi gerektiğini biliyoruz, ilçeleri geziyoruz. Belediyeye kanununda bütçeden ayrılan para ilçelere yüzde 40’ı büyükşehir belediyesine aktarılıyor. Niye? Büyükşehirin yapması gereken belediye hizmetlerini rahatça yapabilsin diye. Yani aslında o ilçenin halkının parası büyükşehire aktarılıyor. Siz şimdi oradaki aktarılan o paraları, bugün Sarıcakaya'ya Mihalgazi'ye Mihalıççık’a aktarılan paraları, kalkıp da oralara hizmet etmeniz gerekirken şehrin merkezine hizmet ettiğiniz zaman oradaki insanlar mahrum kalıyor.  Dolayısıyla burada yönetimde paylaşımda adalet yok ve bildiğimiz kadarıyla belediyede oldukça ağır bir borç yükü altında. Tramvay dahi alamıyorlar, kredi bekliyorlar. Ayşe Hanım'ın adaylığının bir şey değiştireceğini zannetmiyorum. Çünkü yapı aynı yapı. Arkasında yine Büyükerşen olacak. Adeta bir gölge aday statüsünde olduğunu görüyorum. Dolayısıyla mutlaka bir değişimin olması gerekiyor.

Az önce ilçeleri geziyoruz dediniz, ilçelerde gördüğünüz sorunlar ve halkın size ilettiği sorunlar neler?

‘İLÇE GERÇEKTEN İLÇE GİBİ DEĞİL’

OSMAN MANDACI: AK Parti belediyesinin yönettiği ilçeler olsun ya da Cumhuriyet Halk Partisi'nin yönettiği ilçeler olsun, girdiğiniz zaman ilçe gerçekten ilçe gibi değil, bir köy statüsünde. Alt yapı yok. Asfalt olması gereken yerler hala stabilize yol halinde. Halk bize ‘Başkanım burada biz çeşmelerden sağlıklı su içemiyoruz, içtiğimiz zaman çocuklarımızın karnı ağrıyor.  Ancak suyu dağdan getirince çocukları iyileştirebiliyoruz’ diyor. Onun dışında belediyenin atıyorum bir yerde köprü yıkılmış bize diyorlar ki köprü yıkıldı fakat bu yapılmıyor, biz 20 km dolaşmak zorunda kalıyoruz diyen var. Tabii adaylarımız bu konuyla alakalı önce muhtarları gezdiler, sorunları en iyi bilen muhtarlardır. Onlardan tek tek sorunları aldılar. Sorunu ortaya koymak kolay çözüm var mı işte önemli olan o. Taşradaki belediyeler de borç içerisinde. Kendi bütçesine ayırılan parayı yemişler, bitirmişler artı üzerine borç kredi faiz ödeyeceğiz diye ilçeye en ufak bir yatırım dahi yapılamıyor.

Eskişehir’in amiri değil abisi olacak bir aday istiyoruz demiştiniz. Eğer kendi adayınız Kadir Bey'i çıkarmaz ve ittifakla yola devam ederseniz, Nebi Hatipoğlu amir değil abi olabilecek biri mi? Kendisinin adaylığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

‘MİLLÎ GÖRÜŞ BELEDİYECİLİĞİ BİR MARKADIR’

OSMAN MANDACI: Nebi Bey'le 3-4 defa görüştük, parti binamızı ziyaret etti. Onun arkasından da biz kendisiyle de oturduk konuştuk, nasıl bir belediyecilik yapması gerektiğini, milli görüş belediyeciliğiyle alakalı... Eskişehir’de bizim gönlümüzden geçen kendi adayımız, yani Eskişehir’in abisi olacak amiri olmayacak dediğimiz Eski Valimiz Kadir Çalışıcı da bu konuda gerçekten Eskişehir'in sevilen sayılan takdir edilen Vali Baba diye kendisine halkımızın isim taktığı bir insan. Bu zamana kadar kapısına gelen kimseyi geri çevirmemiş. Biz o yüzden dedik ki amiri değil abisi olacak bir kişi olması lazım tabii eğer ki biz ittifakın içine girer ve bu şekilde bir destek kararı alacak olursak da zaten prensiplerimizi ortaya koyduk. Bu prensipler çerçevesinde çalışırız.

Aslında genel olarak konuştuk ama bir toparlamak gerekirse, Eskişehir'e ilişkin vaatleriniz nelerdir?

‘HALKIN TEMEL İHTİYACI OLAN SU NİYE BU KADAR PAHALI?’

OSMAN MANDACI: Eskişehir'le alakalı vaatlerimiz önce şu: Trafik sorununu çözmemiz lazım. Trafik sorununun ana kaynağı tramvaydır. Yapılan hizmetleri kötüleyecek değiliz ama bunun doğru yapılıp yapılmadığı konusunda bizim endişelerimiz var. Tramvayların, trafik akışını rahatlatma adına ‘Havaray’ şeklinde olması lazım. Yani tramvayın yukardan geçip altından trafik akışı sağlanması lazım. Şehir merkezinde yollar kazılmış ve yama halinde yani şöyle güzel bir asfalt atılıp da insanların rahatça arabalarının lastiklerini çukurlara girmeden gidebileceği yollar lazım. Onun arkasından temel ihtiyaç olan su çok pahalı. Biz civar illerdeki su fiyatlarını da araştırdık. Bugün Eskişehir’de 50 liralık su aldığınız zaman 2 metreküp dahi su alamıyorsunuz. Bu her ay periyodik olarak da zamlanıyor. Biz civar il olarak Afyon’a baktık. Orada 46 liraya 9 metreküp alıyorlar. Ayrıca insanların maddi durumu düşük. Evlerinde tadilat tamirat yaptıracak pozisyonda değiller. Evler 40 yıllık 50 yıllık eskimiş evler. Oralarda bir an önce bir kat arttırımına girip orada yaşanabilir bir mahalle olması gerekiyor. Otobüs duraklarımıza bakıyoruz, otobüs duraklarımız gerçekten yani durak demeye şahit lazım. Öte yandan; şöyle çıkıp da civar mahalleleri, bir Fevzi Çakmak mahallesi olsun, Emek mahallesi olsun, Şarhöyük mahalleleri olsun Yeşiltepe, Esentepe... Bu mahallelere şöyle bir dolaşıp baktığınızda adeta bir köy havası var. Dolayısıyla bunlara da acilen el atılması lazım.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@