03.07.2023, 15:20

Veriler, Akşener’i doğrulamıyor!

Genel seçimlerin kaybedenlerinden ve kaybettirenlerinden biri olarak eleştirilen İYİ Parti, hepimizin hatırladığı gibi, seçimlerin hemen ardından, mevcut delegeleri yenilemek yerine seçimlerden önce belirlenmiş delegelerin katılımıyla baskın bir Kurultay gerçekleştirdi. 

Kurultay’da Meral AKŞENER’den başka hiçbir partili söz al(a)madı, İYİ Partinin dünü, bugünü, yarın, seçim sonuçları, politikaları üzerine konuş(a)madı, görüş bildir(e)medi. 

Kurultay,  AKŞENER’in seçim sonuçlarının hesabını vermek yerine “deyim yerindeyse” herkesi azarladığı, herkese ayar çektiği, kriz zamanlarında kontrolünü kaybederek daha önce de defalarca sergilediği bir çok kesimden tepki gören üslubuyla kötü iz bıraktığı kürsü konuşmasıyla başladı ve sona erdi. 

Kurultay’da GİK seçimi de demokratik yöntemle yapılmadı,  AKŞENER’in belirlediği blok listeyle GİK oluştu. 

Blok listenin bütün antidemokratikliğine, ardı ardına yapılan “listede kimsenin üstü çizilmesin” anonslarına rağmen; Meral AKŞENER, kendisine yönelik tepkinin en yakın kişi olan Ümit DİKBAYIR üzerinden tezahürünü, delegelerin Ümit DİKBAYIR’ın ismini çizerek GİK dışına itmesini de engelleyemedi. 

Sıraladığımız bu hususlar, Kurultay sonrasında kamuoyunda çok fazla tartışılamadı, çünkü AKŞENER’in yerel seçimlerle ilgili değerlendirmeleri öne çıktı. 

İYİ Parti Genel Başkanı AKŞENER, Partisinin 24 Haziran’da Kurultay'da yaptığı konuşmasında yer verdiği "Neymiş İstanbul HDP sayesinde kazanılmış. Haydi o zaman bundan sonra size hayatta başarılar." sözleriyle aklınca hem CHP’ye üzeri kapalı rest çekti hem de HDP seçmenin yerel seçim başarısındaki desteklerini yok saydı. 

Aslına bakarsanız, yerel seçimlerde neredeyse bütün belediyeler CHP, İYİ Parti ve HDP seçmeninin, hatta bunlara ek olarak sosyalist partilerin seçmenlerinin samimi destekleriyle kazanıldı. 

Örneğin İstanbul'da 2018 genel seçimlerinde HDP'nin oyu %12.6 İYİ Partinin oyu ise %8'di. İYİ Parti seçmeninin olduğu gibi, eğer HDP seçmeninin oyu olmasaydı, İstanbul seçimi kazanılamazdı. 

Başarıya sahiplenirken, başarıda emeği olan bir diğerini yok saymak, siyasi nezaketsizliktir. 

Bunun yanında AKŞENER’in ve çevresinin sık sık yerel seçimlerde kendilerine haksızlık edildiği, hiç belediye bırakılmadığı yönünde zaman zaman  yakınmaları da oldu. 

Bu nedenle,  yerel seçimlerde ne olmuştu, bu durumu da hatırlamak gerekiyor. 

Gerçekten İYİ Parti mağdur mu edilmişti? 

İYİ Partiye belediye bırakılmamış mıydı? 

Rakamlara bakınca, hiç de öyle gözükmüyor. 

2019 yerel seçimlerinde 22 Büyükşehir Belediyesinin 11’i, 27 il Belediyesinden 11’i İYİ Parti’ye bırakılmıştı. 

Ancak, İYİ Partiye bırakılan, CHP'nin aday çıkarmadığı hiç bir büyükşehir ve il belediyesini İYİ Parti kazanamamıştı. 

Hatırlatalım; 

Bursa,

Kayseri,

Gaziantep,

Kocaeli,

Balıkesir,

Manisa,

Afyon,

Sakarya,

Denizli,

Düzce,

Isparta,

Konya,

Aksaray,

Kırıkkale,

Karabük,

Samsun,

Tokat,

Trabzon,

Adıyaman,

Osmaniye,

Kilis,

Elazığ

İYİ Parti adaylarıyla seçime girilen ancak kazanılamayan illerdi. 

Eğer, Bursa, Balıkesir, Denizli gibi illerde CHP adaylarıyla seçime girilseydi HDP seçmeninin desteğiyle o iller de kazanılabilecekti. 

Aynı durumu Eskişehir için de değerlendirebiliriz.  

İYİ Parti Eskişehir'de CHP karşısında aday çıkardığı Odunpazarı’nda hezimet yaşadı,  yüzde 3,76 oy aldı. Kendisine bırakılan Eskişehir ilçelerinde ise bırakın seçim kazanmayı 2018 seçimlerinde İYİ Partinin aldığı oy oranlarını dahi yakalayamadı. Örneğin Mihallıççık. 2018 genel seçimlerinde sadece İYİ Partinin %15 oy aldığı bu ilçede ittifak adaylığı İYİ Partiye verildi ve aday ancak %11 oy alabildi. 

Haziran 2023 seçimlerinde ise Meral AKŞENER milliyetçi muhafazakar seçmen ağırlığı olan 42 ilde, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'yla birlikte mitingler yapmış, CHP belediye başkanları bu mitinglerde İYİ Partiye oy istemişlerdi.  

Ancak İç Anadolu'nun, Doğu Anadolu'nun Akdeniz'in tüm illerinde İYİ Parti 2018 seçimlerindeki oy yüzdelerinin gerisinde kalmıştır. İYİ Parti, seçimlerde AKP ve MHP'nin kaybettiği 8 puandan yarım puanı dahi kendi hesabına yazdıramamıştır. 

İYİ Partinin ve liderinin başarısızlığı bu kadar açıkken,  AKŞENER, öyle bir tavır takınıyor ki, önümüzdeki yerel seçimlerde sanki tek başına seçimleri silip süpürecek. 

Son seçim sonuçları bir kez daha göstermiştir ki, Meral AKŞENER'in zayıf liderliği, ilkesiz, ideolojisiz siyaseti, kötü yönetim kadrosu, muhalefet için bu kadar olumlu koşullar olduğu ortamda İYİ Partiye %9 civarına çıpa attırmış, kazandıran değil kaybettiren parti konumuna getirmiştir. 

Tüm bu gerçekleri gören ve anlayan muhalefetin bir bölümü, kürsü konuşmalarının argo ustası AKŞENER’e  kendi söylediği şu sözlerle karşılık veriyor. 

"Haydi o zaman size hayatta başarılar". 

Haksızlar mı? 

Halep oradaysa arşın 31 Mart 2024'de.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (1)
Yusuf Genç 11 ay önce
Sonunda ne olduklarını gösterdiler. AKP ve MHP ile kol kola girip Sivas katliamı için red oyu kullandılar!
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@